Több történet is napvilágra került az utóbbi időben arról, hogy a brit rendőrségnél évtizedekkel ezelőtt gyakorlat volt, hogy rendőrök úgy épültek be egy-egy kockázatosnak tekintett mozgalomba, hogy szerelmi viszonyt létesítettek egy-egy nővel, aki az adott mozgalomhoz tartozott. Volt, akinek gyereke is született ebből az álkapcsolatból, de a küldetés végeztével, általában több év után ezek a férfiak egyszer csak teljesen eltűntek, úgy, hogy a nőnek fogalma sem lehetett arról, hogy mi történt.

Ez volt a helyzet bizonyos Helen Steellel is. Ő azonban azzal került most a Guardian címlapjára, hogy kinyomozta, hogy igazából ki is ez a férfi, akivel két évig járt, azt is, hogy hol él, és utánament Ausztráliába, hogy találkozzon vele.

Helen Steel ezen a videón meséli el kapcsolatának történetét.

A lényeg nagyban hasonlít a korábbi ugyanilyen esetekre. Helen Steel egy London Greenpeace nevű, a Greenpeace-ként ismert szervezettől független mozgalomban vett részt a nyolcvanas évek végétől kezdve, itt megismert egy bizonyos John Barkert. Kapcsolat szövődött köztük, Steel megtudta, hogy a férfi mindkét szülőjét elvesztette, testvérei nincsenek.

Össze is költöztek, de kb. két év után a férfiban mintha valami összeomlás ment volna végbe, az idegei felmondták a szolgálatot, többször is eltűnt otthonról, aztán pedig 1992-ben éppen nőnapon véglegesen távozott, mondván, hogy nyugalomra van szüksége. Két levél jött tőle még Dél-Afrikából, hogy ott van, és próbál úrrá lenni idegállapotán.

egy másik ilyen történet

Lisa Jones álnéven tette közzé hasonló történetét tavaly év végén Steel egyik sorstársa. Jonesnak, ha úgy vesszük, szerencséje volt, ő még a kapcsolat folyamán rájött, hogy szerelme nem az, akinek kiadja magát, hanem egy beépített rendőr. A Guardian írta meg ezt is.

Steel annyira szerelmes volt ebbe a férfiba, hogy évekig próbálta megtudni, hogy mi lett vele, él-e még, hiszen aggódott is érte, hátha öngyilkosságot követett el, hiszen úgy tűnt, nagyon rossz állapotban volt, amikor szétváltak. Pár év után megtudta, hogy John Barker egy nyolc évesen meghalt kisfiú volt, és hogy ez a valaki, akivel ő két évig élt, és akibe azóta is szerelmes, egy vadidegen, akiről igazából semmi biztosat nem tud.

Évek alatt kinyomozta, hogy az illető igazi neve John Dines volt és hogy rendőrként dolgozott, de csak 2010-ben lehetett végre bizonyos abban, hogy az illető tényleg munkája részeként ment bele a kapcsolatba, nem azért, mert szerelmes volt. Steel arról számol be, hogy ez a kapcsolat tönkretette érzelmi életét nagyon hosszú időre, hiszen miután ilyen durván manipulálták és becsapták, képtelen volt később bárkiben megbízni.

Folytatta a nyomozást Dines után, azt mondja, azért próbál kampányolni több hasonló sorsú nővel együtt, hogy mással soha többet ne tehessenek meg ilyet, igaz, a brit kormány ezt már megígérte egyhivatalos bocsánatkérés és kárpótlás mellett.

Mindenesetre érthető, hogy Steel mindenáron akart újra találkozni volt szerelmével, akiről megtudta, hogy Ausztráliában él és egy egyetemen dolgozik kereskedelmi pozícióban Sydney-hez közel. A Guardian oldalán lehet megtekinteni a videót arról, amikor 2 nap híján 24 év elteltével újra találkoztak ők ketten, mivel Steel megtudta, hogy Dinesnak egy delegációt kell majd fogadnia a reptéren, ezért Londonból Sydney-be utazott, hogy egykori élettársával újra beszélhessen.

A felvételen a hang nem hallatszik, de Steel arról számolt be, hogy Dines nem mondott mást, csak elnézést kért személyesen is a sérelmekért, és arra mutatott rá, hogy azért bízták őt meg ezzel a feladattal, hogy felderítsen extrém nézeteket valló személyeket. A Guardian megkereste Dinest a találkozás után, de ő nem kívánt többet hozzáfűzni a történethez, csak annyit mondott, hogy igen, a személyes találkozás során bocsánatot kért Helen Steeltől. A felvétel egyébként pontosan azért megdöbbentő, mert a két résztvevőn semmilyen érzelem nem látszik.