Ez a Randiblog, és nem fogják kitalálni, ma megint randitanácsokkal jelentkezünk! A dologban az lesz az érdekes ezúttal, hogy az Askmen.com összeállítása alapján olyan szakértőktől idézünk, akik elsősorban nem ennek a témának a szakértői, hanem elsősorban valami más területen jártasak és így lettek híresek. És mégis jókat mondanak, íme, miket.

1. Catherine Hakim szociológus

Hakimtől az összeállítás az erotikus tőke témáját emeli ki, ami egyrészt viccesen hangzik, másrészt hat elemből tevődik össze. Ezek: szépség, szexepil, fittség-mozgékonyság, társasági életben jártasság, szexualitás és a jó fellépés. Ezek persze szorosan kapcsolódnak is egymáshoz, és mindegyik hozzáad valamit ehhez a bizonyos erotikus tőkéhez, amiből minél többel rendelkezünk, annál nagyobb sikerünk lesz a partnerkeresésben.

Eddig az elmélet, a gyakorlati tanács pedig annyi, hogy az ember egyrészt mérje fel, hogy a hat dologban hol mennyit tud változtatni, és ahol lehetséges a javulás, azon dolgozzon. Másrészt meg kamatoztassa a meglévő tőkéjét: ha jól néz ki, akkor azt, ha jó a beszélőkéje, akkor meg azt. Na persze mindehhez egy jó adag önismeret szükséges, ami szintén nem feltétlenül van meg mindenkiben.

2. Aziz Ansari humorista

Aziz Ansari Amerikában él, és állítólag rengeteg internetes társkereső oldalt/appot kipróbált, mire eljutott néhány következtetésre. Egyrészt pl. arra, hogy az embert nem feltétlenül az teszi boldoggá, amire úgy érzi, hogy vágyik. Ansari mindig elég pontosan megadta, hogy milyen lányt keres, aztán most akivel évek óta együtt van, az teljesen másmilyen. Tehát nem szabad az embereket egy-egy úgynevezett kizáró ok miatt rögtön figyelmen kívül hagyni, meg kell adni az esélyt mindenkinek, akkor is, ha elsőre nem érzi az ember a szikrát.

Ezen kívül Ansari azt a tanulságot is levonta, hogy a netes társkeresés olyan, mintha az embernek lenne egy másodállása, amihez ráadásul olyan képességek kellenek, amik egyszerűen nincsenek meg mindenkiben. Szóval ha az interneten nem jön össze, nem kell kétségbe esni, kell keresni valami más ismerkedési módszert.

3. Alain de Botton filozófus

Sokan mondják, hogy egy „normális” csajt/pasit szeretnének, de Alain de Botton onnan közelíti meg ezt a kérdést, hogy szerinte mindenki őrült valamennyire. Szóval ne a normálisat keressük, egyrészt mert nem létezik, másrészt mert mi magunk sem vagyunk azok. Ehelyett azt kell keresni, hogy hol egy illető, akivel munka vagy szerencse árán ki lehet alakítani egy olyan kapcsolatot, amiben jól megférnek egymással a két személy furcsaságai.

4. Jeremy Fisher zenész

Jeremy Fisher egyik szakterülete a hangképzés, nem csoda, hogy ő azt figyelte meg, hogy egy ideges, izguló embert a hangja is elárulja. Többek között randin is, szóval ha az ember izgul, már csak a hangja miatt sem lesz vonzó a másik számára. Aki nem tudja önmagát meghipnotizálni, hogy ne izguljon, annak sem kell kétségbe esnie, mert vannak gyakorlatok, amivel a hangot képezni lehet.

Ezt énekesek, színészek és szónokok évekig tanulják és gyakorolják, de pl. hasznos lehet egy-két gyakorlatra rákeresni a neten, ami segíthet abban, hogy az ember jobb benyomást keltsen egy első randin. Fisher konkrét tanácsai pl. itt olvashatók.

5. David P. Barash pszichológus

A Washingtoni Egyetem professzora többek között a monogámiát kutatja, ami alapvetően nem túl aktuális téma azoknak, akiknek egyelőre nincs partnere – de mégis érdemes korán foglalkozni vele. Barash azt mondja, hogy a monogámia természetellenes annyiban, hogy arra programozott minket a természet, hogy egy idő után más partnerek után vágyakozzunk. Van, aki ezt fiatal korában érzi is, és pontosan ezért nem hajlandó lecövekelni senki mellett, merthogy úgy érzi, nem tudna hűséges lenni – Barash tanácsa az ő számukra az, hogy csak erre hivatkozva nem szabad elküldeni valakit, hátha ő lenne az úgynevezett igazi.

Szóval komolyan kell ezt venni és megpróbálkozni a monogámiával, vagy a kapcsolattal legalábbis. Nem kell attól tartani, hogy mi lesz, ha megkívánok valaki mást, mert szinte biztos, hogy mindenki megkíván mást, ön is, a partnere is. A kérdés inkább az, hogy mit lehet kezdeni majd ezzel a szituációval, erre kell felkészülni.