Amy Rosenthal egy 52 éves amerikai gyerekkönyvíró, itthon is megjelentek meséi, de egyébként felnőtteknek is írt már ezt-azt. Most a New York Timesban megjelent cikke miatt figyelt fel rá a nagyközönség, aminek a címét magyarul kb. úgy lehetne visszaadni, hogy

Kedvcsináló ahhoz, hogy ön hozzámenjen a férjemhez

A háttértörténet annyi, hogy Rosenthal vakbélgyanúval elment az ügyeletre egy szép napon 2015-ben, mert már jó ideje furán fájt az oldala. Másnapra kiderült, hogy nem vakbélgyulladása van, hanem petefészekrákja. A kezelések ellenére Rosenthal állapota egyre rosszabbra fordult, most már morfiumon él, és tudja, nincs sok ideje hátra. Az Instagramja nem sok fotót tartalmaz róla, a fenti borítóképet a Twitterén tette közzé, alább pedig az látható, amikor egy idősebb olvasójával közösen tetováltatták magukra a more (több) szót.

Rosenthalnak három felnőtt gyereke van és egy vele egykorú férje, Jason. 26 évet éltek ők le együtt, és a nagy visszhangot kiváltó cikk pontosan róla szól, a férjről, aki hamarosan meg fog özvegyülni. Rosenthal ugyanis nem szeretné, hogy élete párja innentől kezdve magányosan élje le az életét, ezért gyakorlatilag egy társkereső hirdetésnek is beillő profilt írt a férjéről, aki a bemutató alapján tényleg főnyereménynek tűnik.

Sosem voltam fent a Tinderen, a Bumble-ön vagy az eHarmonyn, de összerakom itt Jason általános profilját annak alapján, hogy kb. 9490 napig éltem vele egy lakásban

– írja Rosenthal 26 éves házasságukról, és arról sem hagy kétséget, hogy mi a célja ezzel az egésszel:

Valószínűleg már csak pár rendes napom maradt ezen a bolygón. Akkor miért írom ezt? Valentin-nap van most, amikor ezt fejezem be, és a vázáktól eltekintve a legjobb ajándék csak az lehetne, ha a megfelelő személy olvasná ezt, megtalálná Jasont és megkezdődne egy újabb szerelem története.

De az írás zömét az teszi ki, mi mindent szeret Rosenthal a férjében: az ízlését, a kedvességét, hogy milyen jóképű, hogy milyen jól főz, hogy milyen nagyszerű apa, hogy mennyire szeret koncertekre járni. Mindezt abban a reményben sorolja, hogy férje újra boldog lesz majd valaki más oldalán, valamikor a jövőben. Megrendítő belegondolni, milyen érzés lehetett a férjnek ezt a cikket olvasni.