Magyar szexuálpszichológusok szerint a férfiak körülbelül 10%-a színlelte már az orgazmust. A kegyes hazugság legfőbb okaként a megfelelési kényszert és a feladat-orientációt nevezték meg, de bizonyos berögződések miatt előforduló ejakulációs zavarok miatt is képesek eljátszani az élvezetet. A szakemberek mindamellett, hogy semmilyen esetben nem tartják kifizetődőnek a trükköt, felhívták a figyelmet a lebukás veszélyére is. Aki viszont már egyszer eljátszotta az orgazmust állítja, hogy a nőket sem nehezebb átverni, mint a férfiakat.

Egy közismert német szexológus, dr. Karin Jäckel állítása szerint a nők csaknem 80%-a, míg a férfiak 30%-a színlelt már legalább egyszer orgazmust szex közben. Az is kiderült, hogy leginkább a 30–40 év közötti férfiak 56%-a retteg attól, hogy nem tud megfelelően teljesíteni az ágyban. Több kutatás eredménye is rámutatott arra, hogy legtöbbjük az aktus közben kialakult merevedési zavar miatt, a leszereplés elkerülése végett szokott orgazmust színlelni.

Mert ha már elkezdtük, akkor csináljuk végig

A témával kapcsolatban felkerestük dr. Rusz Edit szexuálpszichológust, aki úgy véli, hogy ez a 30%-os adat abszolút irreális és nem valóságos. „Ugyan nem vezetünk statisztikát, de szerintem a magyar páciensek körében ez nem lehet több 10%-nál” – magyarázta, majd kitért a megjátszás okaira is: „Ha van ejakuláció, de a férfi nem éli meg az érzelmi orgazmust, az elsöprő nirvanaba zuhanás élményét, akkor elképzelhető, hogy úgy tesz, mintha jól érezné magát. A férfiaknál elég egyértelmű, hogy ez a két folyamat egyszerre játszódik le a szexuális aktus befejezéseképp, és nem akarják tudomásul venni, hogy a gyönyör elmarad."

Dr. Rusz szerint nem ritka az sem, amikor az ejakuláció elmaradása miatt érzi magát kényszerhelyzetben a pasi – ebben az esetben amiatt történhet meg a színlelés, hogy éreztessék a partnerrel, hogy tökéletes élményt tudtak nyújtani. „Nagyon sokszor a megfelelési kényszer, a feladat-orientáció játszik szerepet az ejakuláció elmaradásában. Vannak továbbá olyan helyzetek, amikor a libidó, a szexuális vágy nincs olyan magas szinten, mint máskor szokott, ám a férfiak úgy vannak vele, hogy nem baj, ha már elkezdtük, akkor csináljuk végig. Ebben az esetben viszont a befejezésnél nincs meg a tökéletes kielégülés élménye. A harmadik, és talán legtöbbször előforduló ok, hogy ha egy férfi sokáig Marok Máriával éli a szexuális életét. Egy maroknak a szorítása más élményt nyújt, mint a puha, nedves, lágy hüvely. A berögződés miatt nem tudja olyan magasságig felvinni az izgalmi állapotot, hogy a kielégülés megtörténjen.”

Miért hazudunk?

Dr. Csides Katalin szexológus szerint viszont ilyen esetekben sem megoldás a megjátszott orgazmus, mert nagy az esélye annak, hogy a hazug férfi lebukik: “Amikor egy férfi ejakulál, azt az a nő, akivel ezt közösen teszi - érzi. Ezt azért tudjuk. A nőket nem lehet átvágni, hogy volt ejakuláció, miközben meg nem. Engem inkább az izgat, hogy ennek mi értelme lenne. Kinek és miért jutna ez eszébe. Miért hazudunk? Általában a megtartás miatt. Szeretem a partnerem és nem akarok fájdalmat okozni azzal, hogy megbántom. Nem mondom azt, hogy sajnos amit előadtál kedves ma este az ágyban – az felejthető, tehát a feedback a másik ember felé, hogy igen, jó voltál – nem piszkálom azzal, hogy esetleg ügyetlen volt és nekem nem volt orgazmusom, de egyébként szeretem, gyerekem van tőle, stb. – nagyon színes ez a paletta."

Ettől függetlenül a szakember nem tartja kizártnak, hogy többen megpróbálkoznak a dologgal. Csides a közismert Nincs ronda nő, csak túl világos mondást hozta fel példaként, amit páciensei emlegetnek sokszor. “Tőlük szoktam azt hallani, hogy a férfi többféleképp értékeli a saját ejakulációját. Van amikor csak feszültség levezetésnek használja és nem törődik a nő orgazmusával, mert akkor nem az a lényeg. Szerencsére legtöbbször érzelmek is társulnak az aktushoz. De egy komoly szeretetkapcsolatban elképzelhetetlennek tartom, hogy bármelyik pasinak ez lenne a célja. Ha fáradt a férfi, akkor egyszerűen nem kezdi el a szeretkezést. Mi pedig érzékeljük a készültséget: mert vagy áll a zászló vagy nem. A férfiak ilyen szempontból rosszabb helyzetben vannak, mint a nők, sokkal nehezebben tudnak hazudni a testükkel."

"Csak sorozatban összerántom a záróizmokat és kész"

A 32 éves, vezető beosztásban dolgozó Kristóf véleménye viszont merőben más, mint a szakemberé. “Egyszer színleltem, mert már nagyon szerettem volna abbahagyni a reszelést . Részeg voltam és fáradt, szóval nem nagyon ment” – mesélte, és a megbántás elkerülése végett egyszerű trükkhöz folyamodott, hiszen szerinte a férfi orgazmus eljátszása sem bonyolultanbb, mint a nőknél: “Csak sorozatban összerántom a záróizmokat és kész.” Onnantól kezdve pedig, hogy minden más jel – sóhajtás, nyögés, zihálás, kiabálás, stb. – is a kielégülésre mutat, a nőknek eszébe sem jut megkérdőjelezni az eseményt és megbizonyosodni annak valódiságáról, például lecsekkolni az óvszer tartalmát – magyarázta.

Ön színlelte már az orgazmust?

Egy másik, Velvet által megkérdezett, szintén 30-as évei elejét koptató férfi viszont soha nem folyamodna ehhez a módszerhez. Bár már előfordult vele, hogy a ruhában még csinosnak tűnő lány levetkőzése után teljes mértékben elment a kedve a szextől, megfutamodás helyett hősi kötelességének tartotta végigvinni az ügyet, és esze ágában sem volt színlelni, ha már egyszer elkezdte. “Annyira azért nem jó dolog, mert nehéz kikapcsolni a külső körülményeket – szó szerint megfeszültem, hogy túl legyek rajta, de sikerült” - mesélte Márton.

Semmilyen módon nem kifizetődő

"A megjátszott orgazmus a partnerek között kétoldalú hazugság" – vonta le a konzekvenciát Dr. Csides. "Nemcsak a másiknak hazudok, hanem magamnak is. Ez soha, semmilyen módon nem kifizetődő. A szexuális öröm ugyanúgy hozzátartozik az élethez, mint ahogy eszünk, iszunk, alszunk – ugyanolyan szükséglete a szervezetnek, mint az összes többi. Ha nagyon sokat hazudik az ember arról, hogy neki milyen jó volt az orgazmus, közben pedig nem, az előbb vagy utóbb visszaüt. Megbetegítjük magunkat, testileg és lelkileg.”