Bár eddig is tudtuk, hogy létezik az alvászavaroknak egy igen különleges fajtája, a szexszomnia, eddig állítólag senki nem volt kíváncsi arra, hogy vajon milyen magas azon emberek aránya, akik alvás közben szívesen szexelnek, de másnap nem emlékeznek rá. Egy kanadai kutatócsoport végre megválaszolta a kérdést, és kiderült, hogy sokkal nagyobb a szexszomniások száma mint azt gondolni merték volna. Igaz, a nagy átlagot tekintve ők sem lettek okosabbak, mert csak egy alvási klinika pácienseit faggatták ki, hogy szoktak-e szexelni tudtukon kívül.

Sokkal többen szenvednek szexszomniától mint azt a szakemberek gondolták volna – derült ki egy torontói egyetem alváskutató laborjának a felméréséből.  A szakértők összesen 832 olyan embert vontak be a kutatásba, akik esetében felmerült a gyanú, hogy szexszomniában szenvednek. A 428 férfinak és 404 nőnek többek közt arról kellett beszámolnia, hogy mik a tüneteik, mennyire fáradtak, milyen a hangulatuk és általában hogyan viselkednek alvás közben.

A férfiak közel tizenegy, míg a nők négy százaléka ismerte be, hogy már próbált szexet kezdeményezni alvás közben. „Meglepett, hogy mennyien vannak. Azt hittük, hogy alig lesznek páran, erre egy tucat emberből majdnem legalább egy érintett. Korábban nem volt olyan kutatás, ami arra vonatkozott volna, hogy vajon milyen gyakori a szexszomnia” – nyilatkozta Sharon A. Chung, a kutatásban résztvevő egyik szakember.

Szexszomnia

A betegség tulajdonképpen az alvajárásnak egy sokkal „fejlettebb” változata, mely magába foglalja a teljes szexuális aktust (előjátéktól az utójátékig), egyetlen fontos kivétellel: a betegek nincsenek tudatában annak, hogy mit tesznek, és felébredve nem emlékeznek a történtekre.

A szexszomnia nem összekeverendő a szexuális álmokkal. Az álmok az alvási fázis olyan szakaszában jönnek létre, mikor a test nagyrészt tehetetlen, míg az alvás közbeni szex a mélyalvást követő fázisban fordul elő, vagyis amikor a test már szabadabban mozog. Ezért az álmokra általában vissza tudunk emlékezni, ám az alvás közbeni szexre nem, mivel akkor kerül rá sor, mikor az agy azon része, mely a magasabb rendű gondolatokért, tetteink elbírálásáért felelős, inaktív, de a primitív életfunkciókat (evés, szex) irányító rész éber. Olyan ez, mintha valahol ébrenlét és alvás között történne.

Forrás: Webbeteg.hu

Nem feltétlenül probléma

Bár valóban sokkolónak tűnhet az, hogy a megkérdezettek nyolc százaléka számolt be szexszomniáról. Chung fontosnak tartotta leszögezni, hogy olyan embereket vontak be a kutatásba, akiket alvási problémákkal foglalkozó klinikákra utaltak be, így túlságosan messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni az átlagos lakosságra vonatkozóan. "Hogy a szexszomnia valóban gondot jelent-e? Amíg nem kerül valaki összetűzésbe a törvénnyel, amíg a partnere nem bánja, addig szerintem ez nem jelent problémát. Igaz, másnap meglehetősen fáradt lehet az ember” – nyilatkozta dr. Chung.

Hozzátette, lehet, hogy szexszomnia tulajdonképpen a paraszomnia egyik fajtája, vagyis az olyan alvás közben előforduló rendellenes, azt megzavaró jelenségek közé tartozik, mint például a fogcsikorgatás, a rémálmok, az alvajárás vagy a nyugtalan láb szindróma.

Nem emlékszik a szexre

A kutatás során egyébként az is kiderült, hogy a legtöbb páciens nem beszélt háziorvosával a gondjairól, mert túlságosan szégyellik magukat, az orvosok pedig nagyon ritkán kérdeznek rá. Azoknál az embereknél, akik a szexszomniáról számoltak be, a következő tünetek fordultak még elő: álmatlanság, fáradtság, és depresszív hangulat. Dr. Sharin Chung, a torontói egyetem egyik tudósa szerint a szexszomniások többsége egyébként ébredés után nem emlékszik arra, hogy mit művelt éjszaka, és általában partnerük beszámolói alapján áll csak össze a kép.

A szakemberek szerint egyébként a szexszomniában szenvedők nem mindig létesítenek szexuális kapcsolatot alvás közben, van, amikor csak önkielégítést végeznek. Bár mind a szexszomniások, mind az álmatlanságban, inszomniában szenvedők nagyjából egyenlő arányban fogyasztanak kávét vagy dohányoznak, az álmukban szexelő páciensek közül kétszer annyian ismerték be, hogy illegális szerekkel is élnek – írja a Live Science.

Védekezésre is alkalmas

A Telegraph szerint egyébként Nagy-Britanniában már több példa is volt arra, hogy valaki a bíróság előtt a szexszomniára próbált hivatkozni. Arról ugyan nem írnak, hogy emiatt megúszták-e a komolyabb büntetést, de Belgiumban mindenesetre felmentettek egy férfit, aki állítása szerint nem volt ébren, amikor megerőszakolta négyéves lányát. „Védencemnek régóta alvásproblémái vannak. Amikor még együtt éltek, a lánya anyjával is gyakran szexelt álmában. Nem emlékszik semmire, amit elkövetett. Mélységesen sajnálja. Nem tehet róla, magánkívül volt” – érvelt a férfi védőügyvédje, Yves Degratie. Az illető állítása szerint arra ébredt fel, hogy kislánya sikoltozik: „Apa, ez én vagyok, ez én vagyok!”