Alig volt ideje kiélvezni a kulturális járulékok megszűnését a szexipar, Szőcs Géza államtitkár bejelentette, megadóztatná a pornósokat. A felnőtt filmekkel foglalkozók viszont úgy vélik, a semmiből nem lehet előteremteni semmit. Kovács Kovi István weboldalának is szinte csak a hirdetőkből van bevétele a kalóztartalmak, fájlcserélő oldalak miatt, és a Tutti Frutti Party főszerkesztő-helyettese is állítja, a hazai pornócégek 98 százaléka kalózcég. Walter Anna viszont a pornóproducerrel szemben attól tart, hogy a körülbelül 5-6 hivatalosan dolgozó cég azonnal tönkremegy az adó hatására.

Épp csak fellélegezni volt ideje a pornószakmának a kulturális járulékok megszűnése miatt (aminek köszönhetően többek között ők is mentesültek a 25 százalékos befizetési kötelezettségtől), a napokban Szőcs Géza kulturális államtitkár bejelentette, hogy megadóztatná a szexipart . A politikus azt szeretné, hogy a befolyó pénzből az értékes kultúrát támogatnák. Szőcs szerint ugyanis a pornóipar virágzik Magyarországon, a bevétel így többmilliárdos is lehet, legalábbis a korábbi tapasztalatok szerint (5-8 milliárdról beszélnek).

Kovács Kovi István ezzel szemben úgy véli, közel nullának közel nulla lesz az adótermése és az adóbevétele. „A mostani számok ugyanis azt bizonyítják, hogy szinte a nullára visszaesett a DVD eladás ebben a műfajban, köszönhetően az internetnek” – magyarázta a pornóproducer. „És az is bebizonyosodott, hogy felnőtt tartalmat manapság szinte lehetetlen eladni az interneten. Egyszerűen nem fizetnek érte az emberek a fájlcserélő oldalak miatt, a kalóztartalmak miatt, a sok ingyenes tartalom miatt. Ha ezzel kapcsolatban megnéz egy fórumot az ember, mindenhol ott van, hogy "mi az, ti a pornóért még fizettek?' Ez az egyre inkább elterjedt álláspont az interneten."

Kovi hozzátette, ettől függetlenül nem kell félteni a pornót, mert túl fog élni mindent, csak most a gazdasági válság is betett nekik. „De le fog tisztulni ez a dolog. A Goldengate-en szinte mindent ingyen adunk már, de pont ezért rengeteg látogatónk van, akár napi 70-80 ezer is. A látogatottság pedig vonzza a hirdetőket: az általuk kifizetett hirdetési díj, ami jelenleg a megélhetést biztosítja, ami nagyon stabil, szerencsére.”

A Tutti Frutti Party magazin, ami nemcsak lapkiadással foglalkozik 16 éve, hanem filmeket is készít, saját filmjeinket pedig forgalmazzák (DVD-n, illetve az oldalunkról letölthető formában) hasonló problémákat vetett fel, bár borúsabban látják a jövőt, mint Kovi: „Magyarországon körülbelül 5-6 olyan hivatalosan működő, legális cég van már csak, amelyek felnőtt anyagok gyártásával foglalkoznak” – magyarázta Walter Anna, a lap főszerkesztő-helyettese.

"Mindenki más kalóz cég, vagyis vesznek egy domaint, lopnak rá egy csomó anyagot, de egy fillért nem fizetnek érte. Ha kivetnék ránk ezt az adót, a hivatalosan adózó cégek azonnal tönkremennének, a kalózok meg vígan élnének tovább a lopott anyagaikkal. Őket sosem érné utol a retorzió. Évek óta ez megy már otthon. A mi cégünk több mint 16 éve alakult, szóval van rálátásunk az elmúlt évek mélyrepülésére” – nyilatkozta Walter, aki szerint a magyar felnőtt filmekkel foglalkozó cégek 98 százaléka kalózcég.