Tizenhat éve nem készült olyan nagy és átfogó szexuális felmérés az Egyesült Államokban, mint aminek az eredményeit a napokban közölte a Journal of Sexual Medicine nevű szaklap. A 130 oldalas tanulmány néhol meglepő adatokat tartalmaz: az amerikai férfiak 5 százaléka, míg a nők egyharmada érez fájdalmat a közösülés során, és nem mindenki vallja magát melegnek, csak mert egyszer-kétszer orálisan kielégítette valaki a saját neméből. Az anális és az orális szex elfogadottsága drasztikusan emelkedett, az utóbbit a 70 év felettiek is előszeretettel élvezik. Nem újdonság, de rossz hír: a férfiak még mindig túl magabiztosan hiszik azt, hogy partnerüknek jó volt a szex.

Az Egyesült Államok egészére kiterjedő, 1994 óta a legnagyobb és legátfogóbb szexuális felmérést közölte a napokban a Journal of Sexual Medicine nevű szaklap mintegy 130 oldalon. A felmérést az Indianai Egyetem kutatói végezték, akik közel hatezer, 14 és 94 év közti amerikait kérdeztek meg arról, hogy milyen gyakran, kikkel, és milyen módon élnek szexuális életet.

Dennis Fortenberry gyermekgyógyász professzor - aki a tanulmány tinédzserkori szexszel foglalkozó részének fő szerzője – elmondta, hogy az óriási felmérés eredményei megnyugtatásul szolgálhat azok számára, akik kíváncsiak rá, másokéhoz képest milyen a szexuális életük: „Ha úgy érzed, mint az Al-Kaida, azaz hogy az amerikai néppel nem stimmel valami, ezek az adatok most bebizonyítják, hogy minden rendben van” - biztatja a lakosságot.

Mindemellett a kutatókat is meglepte, hogy mennyire sokszínű az emberek szexuális élete, a kutatás során ugyanis 41 féle szexuális tevékenységet soroltak fel.

A nők egyharmadának fájdalmas a szex

A tanulmány az orgazmust és az aktus alatt fellépő fájdalmakat is vizsgálta - derült ki az Indianai Egyetem honlapjáról. A férfiak 5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a legutóbbi aktus fájdalommal járt, a nőknél ez az adat meglepően magas: a megkérdezettek egyharmada jelezte ezt a kellemetlenséget.

Na és ön?

Az orgazmusról szólva viszont meglehetősen árulkodó számokat kaptak: bár a férfiak 85 százaléka gondolta azt, hogy partnerének volt orgazmusa a legutolsó szexuális együttlétük alatt, ehhez képest a nőknek mindössze 64 százaléka mondta, hogy valóban elérte a csúcsot. Míg a férfiak orgazmusa a hüvelyi közösülés alatt a leggyakoribb, a nők nagy részét a változatosabb inger - köztük az orális szex - elégíti ki.

A felnőtt nők 7 százaléka, a felnőtt férfiaknak pedig 8 százaléka vallotta magát homoszexuálisnak, leszbikusnak vagy biszexuálisnak, ám az adatok rámutattak arra, hogy nem mindenki tartja magát melegnek csak azért, mert az élete folyamán orálisan kielégítette őt valaki a saját neméből.

Az óvszer használata általánossá vált

A kutatók nagyon örültek, amikor a 14-17 évesek 79 százaléka azt a választ adta, hogy használt kondomot a legutóbbi szexuális együttléte alatt, az viszont némiképp lelombozta őket, amikor kiderült, hogy ez az eredmény a felmérés teljes férfifelhozatalát tekintve mindössze 25 százalék.

Mindemellett az a tény sem elhanyagolható, hogy a 14-17 éves korosztály csak egy 57 főből álló csoportot jelentett, míg a 16 évvel ezelőtti, állami felmérés alapján a középiskolai diákok óvszerhasználata még 61 százalékon állt. Fortenberry ettől függetlenül biztatónak tartja az adatokat, mint mondta, minden jel arra mutat, hogy a kondomhasználat irányadóvá vált.

A tanulmány rámutatott arra is, hogy az afro- és a latin-amerikai lakosság körében jóval elterjedtebb az óvszer használata, mint a fehér férfiak körében. A kutatók úgy vélik, mindez a HIV/AIDS elleni felvilágosító kampányoknak köszönhető, ezekben a közösségekben ugyanis viszonylag magas a megbetegedések aránya.

Aggasztónak találták viszont azt az eredményt, miszerint az 50 év felettiek mellőzik legszívesebben a gumit: bár ez a korosztály az, aminek férfi tagjai többnyire házasságban élnek, a felmérésből az is kiderült, hogy ötvenen túl hajlamosabbak több szexuális partnert tartani (ami növeli a fertőzés kockázatát).

Általános lett az orál és az anál

Az orális szex már határozottan hétköznapinak számít: a felmérés 30-39 éves férfi tagjainak mintegy 88 százaléka részesített már orális élvezetben nőt, ebből 69 százalék az elmúlt egy évben nyújtott ilyen élményt. A megkérdezett nők több mint fele vallotta be, hogy csinálták neki szájjal a meghatározott időszakon belül, ez a 14-15 évesek körében 12, a 16-17 éveseknél pedig 23 százalék.

Ön maszturbált az elmúlt egy hónapban?

A maszturbálás is hasonlóképp elterjedtebbé vált. A férfiak részéről 28 és 69 százalék között mozog mindegyik korosztályból azok száma, akik az elmúlt egy hónap folyamán magukhoz nyúltak, míg a 18-49 éves nők több mint 50 százaléka folyamodott önkielégítéshez – sokan akkor is, ha párkapcsolatban voltak. A nők egynegyede úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt egy hónap alatt előfordult, hogy partnerével közösen maszturbáltak.

A legmeglepőbb talán az, hogy drasztikusan nőtt az anális szex elfogadottsága. A Chicagói Egyetem 1988-as felmérése szerint akkoriban a 25-29 éves amerikai nők 12 százalékának volt része egy évre visszamenőleg ilyen fajta behatolásban, mostanra ez a szám 21 százalékra emelkedett (és már a 30-39 éves korosztályban is jelen van). A tanulmány szerint a 18-19 lányok 20 százaléka legalább egyszer átélte már az anális szexet eddigi élete folyamán, ez a szám a 25-29 évesek körében több mint 45 százalék.

Az idősek is csinálják

A felmérés jó hírrel szolgál a 60 felettiek számára is: mind a férfiak, mind a nők aktívak és kísérletező kedvűek maradtak az ágyban 60 és 69 éves koruk között: a férfiak 38 százaléka, a nőknek pedig 25 százaléka adta azt a választ, hogy az elmúlt 12 hónapban részesítette orális szexben egy ellenkező nemű partner. A 70 év felettiek körében a férfiak 19 százaléka, és a nők 8 százaléka számolt be arról, hogy még mindig rendszeresen élvezi az orális szex örömeit nemi élete során.