Bár dr. Csides Kata szexuálpszichológus szerint az a férfi, aki kitekintget egy párkapcsolatból, annak lényegtelen a partner állapota, kollégája, dr. Füredi Krisztián úgy véli, a terhesség miatt bekövetkező növekvő elkötelezettség sok esetben okozza, hogy a férfiak figyelmét könnyebben felkeltik a külső szexuális lehetőségek. Ellenszer nincs, a szakemberek a folyamatos kommunikációt ajánlják, illetve azt, hogy a nő legyen akkor is kreatív az ágyban, ha babát vár.

Több internetes fórumon is feszegetik a kérdést, kinek mi a véleménye arról, ha egy férfi akkor lép félre, ha partnere terhes, illetve sokan tanácsot is kérnek, hogyan előzhető meg a megcsalás, vagy ha már megtörtént a dolog, miképp lehet feldolgozni. Annak ellenére, hogy a fórumozók egyetértettek abban, hogy ez az egyik legmegalázóbb dolog, amit egy férfi a nővel tehet, úgy tűnik, a jelenség nem ritka:

„A nyolcadik hónapban jártam, amikor kiderült, hogy a párom megcsal” – mesélte a 28 éves Angéla, aki egy nyitva hagyott e-mail-ből jött rá, hogy férjének hetek óta viszonya van a munkatársnőjével, aki ráadásul tisztában is volt Angéla állapotával. „Enyhe idegösszeroppanást kaptam, és hosszú ideig magamat okoltam a történtek miatt. Úgy éreztem, minden oka megvolt arra, hogy félrelépett: a felszedett kilók, a csökkenő libidóm, és az, hogy a nagy hasam miatt akkorra már csak egy pozitúra maradt, amit el tudtam viselni szex közben.” Az asszonynak hosszú időbe telt, mire rájött, hogy nem hibáztathatja magát. „Sem a megcsalást, sem azt nem tudtam neki megbocsátani, hogy hagyott abban a hitben, hogy én szúrtam el. Jelenleg boldog párkapcsolatban élek – természetesen egy másik férfival –, aki szeretne egy közös gyereket, de én rettegek attól, hogy a terhesség alatt ismét megcsalnak.”

A nő legyen kreatív az ágyban a terhesség alatt is

“Általánosságban ez akkor következik be, ha a férfi nem akarja a gyermeket” – mondta a Velvetnek dr. Csides Kata, szexuálpszichológus, aki szerint ebben az esetben a férfit leginkább csak a szex foglalkoztatja és nem képes az intimitásra. “Az esetek többségében az érzelmi életük sincs rendben. A férfi azt éli meg, hogy háttérbe szorul, a társ számára kevésbé fontos, mint az érkező baba – ilyenkor gyakrabban fordul elő, hogy a férfi félrelép."

A szakember hozzátette, hogy ez szerencsére annyira nem gyakori. “Az a férfi, aki kitekintget egy párkapcsolatból, annak lényegtelen a partner állapota. Mindegy, hogy várandós-e vagy sem. Hajtja a tesztoszteron. Mindenképp megcsalja a párját. A félrelépő mindig keres valamit, amit hiányol a meglévő kapcsolatban. Sokszor előfordul, hogy nem is tudják, mit keresnek. Érdekes, hogy a félrelépő férfiak 56%-a boldog párkapcsolatban él.”

“Vannak olyan nők, akiknek a terhesség nem jelent különösebb problémát a szexuális életükben és vannak olyan hölgyek, akik pár hónap után zavarónak tartják a férfi közeledését” – magyarázta dr. Csides kihangsúlyozva, hogy nem csak konkrétan az aktussal lehet kielégíteni a férfi vágyait. “A nők eléggé kreatívak ez ügyben. Tudják, hogy milyen módon tudják kényeztetni férjüket, partnerüket. Egy nő nem várhatja úgy az érkező utódot, hogy rettegnie kell a férfi hűtlenségétől.”

Mindemellett a szakember azt is megemlítette, hogy a harmadik személy felelősségét sem szabad figyelmen kívül hagyni: “Milyen nő az, aki tudja, hogy az adott pasi felesége gyermeket vár és mégis szexuális kapcsolatot létesít a férjjel? A terhesség alatt a várandós kismama hátrányos helyzetbe kerül szexuális szempontból. Hiszen nem tud úgy teljesíteni a férfinek, mint a terhesség előtt. Ezzel a helyzettel visszaélni nem etikus.”

Dr. Csides szerint normális, hogy egy terhes nő árulásként éli meg a megcsalást. „Az is. Összeomlik érzelmileg. Az önértékelése sérül. A férfiakba és a szerelembe, a közös családi életbe vetett hite törik ketté. A nő számára az érzelmi és a szexuális kapcsolat nem választható szét. Főleg nem házasságban és nem a terhesség időszakában! Teljes bizalomvesztés következik be, amit nehéz megemészteni. Káosz, kétségbeesés kerítheti hatalmába. Megbocsáthat, de a tüske mindig megmarad. A megcsalás ténye mindig kemény érzelmi trauma. De akkor fáj a legjobban, ha tudjuk, visszaélt a férfi a helyzetünkkel. Nehéz egyedül megbirkózni egy ilyen mély fájdalommal. Ne féljünk ilyenkor segítséget kérni.”

„Mai napig nem tudom megmagyarázni, miért tettem” – mesélte a Velvetnek a 37 éves Ferenc, akitől a gyerek születése után elvált a felesége. „Vagyis akkor egyértelmű volt, hogy amit nem kaptam meg otthon, azt máshol kerestem: hiányoztak a fergeteges ágyjelenetek, és elhanyagolva éreztem magam, a feleségemnél általánossá vált a hisztizés, menekültem. Egyszer történt meg a dolog, és egyből le is buktam, egyáltalán nem érte meg. Ma már tudom, hogy a legnagyobb gerinctelenséget követtem el, amit csak egy férfi elkövethet a párja ellen.”

A férfiakat riasztja az elkötelezettség

Dr. Füredi Krisztián szexuálpszichológus osztotta kollégája véleményét: a szakember szerint a házasság sok szempontból véglegesebbé teszi az elkötelezettséget, de ennél még jobban elkötelez az első gyerek születése. „Már a terhesség is előre vetíti a szerepváltást, feleségből anya, férjből apa is lesz. Mindez sok esetben nagy feszültséggel jár, és ezzel a feszültséggel az emberek sokféle módon küzdenek meg. A szerepváltás és életmódváltás kilátása negatívan hathat a szexuális életre, a növekvő elkötelezettség pedig sok esetben éppen azt okozza, hogy az emberek figyelmét könnyebben felkeltik a külső szexuális lehetőségek. Dr. Füredi hozzátette, a nők a terhesség alatt sok esetben nagyon kiszolgáltatottak, és éppen a közös gyermek miatt vannak ebben az állapotban.

Mit lehet ez ellen tenni? – teszik fel sokan a kérdést. A szexuálpszichológus szerint a megcsalást nem önmagában lehet megelőzni, hanem azzal, hogy a kapcsolat létrejöttétől kezdve odafigyelnek arra, hogy folyamatosan építsék a felek a kapcsolatot. „Hogy a nehézségeken igyekezzenek közösen túljutni, hogy folyamatosan fejlesszék a párkapcsolati és szexuális kommunikációt, hogy az igények és vágyak kifejezhetőek legyenek, hogy mindez egy megértő és elfogadó közegben történjen.”