A nők kis százaléka élvezi, ha csak a hüvelyfalát ingerlik, a legtöbben direkt csiklóizgatással képesek csak a csúcsra törni. A szexológus szerint reflexszerűen rögzült az agyban a csiklóhoz kötődő pozitív élmény, ami megfelelő technikával, rengeteg gyakorlással, intim tornával, jó partnerrel és jó kommunikációval átvezethető az aktus közbeni, behatolással összefüggő örömökre.

A női orgazmus sokkal bonyolultabb és összetettebb, mint a férfiaké, velük ellentétben ugyanis ez nem spontán képesség, illetve nem is annyira látványos és egyértelmű. Számtalan felmérés készült már a nők orgazmusáról, külön kitérve a kérdésre, hogy csiklóizgatás nélkül, pusztán a hüvelybe hatolással is képesek-e elérni a csúcspontot – már azok, akik képesek rá. Ahány felmérés készült, annyiféle eredmény született: hazánkban a Nagy Szex Tesztet kitöltő, orgazmusra képes nők 56 százaléka adott számot vaginális örömökről,  míg egy harvardi kutatás szerint ez a szám a nők 25%-ára jellemző csupán. Az Alfred Kinsey Intézet felmérése szerint a nők akkor érik el az orgazmus állapotát, amikor a hüvelyt és a csiklót egyaránt ingerlik. A kérdés egy nőkből álló baráti társaságban vetődött fel: van olyan egyáltalán, hogy hüvelyi orgazmus? És ha valakinek nincs ilyenje, akkor meg tudja tanulni?

Olyan, hogy hüvelyi orgazmus, nincs

A hüvelyi orgazmus mítoszként kering, ezt csak táplálják azok a női magazinok, amik bőszen erőltetik a nőkre, márpedig hüvelyi orgazmus nélkül egy nő nem nő. Ennek alapja is van, a hüvelyi orgazmus és a csikló orgazmus, azaz a dualisztikus orgazmuselmélet Freud nevéhez köthető. Freud úgy vélte, egy nőnek el kell hagynia a klitorális örömöket, ha már felnőtté vált, neki köszönhető a téves hüvelyi, azaz vaginális orgazmus kifejezés is. A pszichológus csak azokat a nőket tartotta pszichoszexuálisan érettnek, akik képesek voltak elhagyni a klitorális orgazmust. Akik azonban csak a csikló ingerlésével érték el a csúcsot, azok szerinte kezelésre szorultak. Ma már ennyire nem súlyos a helyzet, de beszélni azért még mindig fontos erről a kérdéskörről a tévképzetek eloszlatása miatt.

Csak egyféle orgazmus van, amit többféleképpen lehet elérni

Az orgazmusról nehéz beszélni, mert fiziológiailag csak egyféle orgazmus létezik, épp csak az változhat, hogy a nők milyen módon érik el: direkt csiklóizgatással, kézzel, szájjal izgatva, vagy aktus közben. “Aktus közben a hasüregben is a csikló izgatódik fel, csak nem a külső része, hanem a belső része. A hüveyli orgazmus nem mindig jelenti a G-pont izgatását, de mint téma izgalmas a G-pont, sokat nem tudunk erről ” – nyilatkozta a Velvetnek Bede Zsuzsanna szexológus.

“A hüvelyben nagyon kevés érző receptor van, amik az ingert eljuttatják az agyba, a csikló azonban tele van ezekkel. Az úgynevezett híd-manőverrel át lehet tanulni a csiklóizgatásról az aktus közbeni élvezetekre. Ez a technika tulajdonképpen abban segít, hogy a már reflexszerűen működő csiklóizgatás élményét gyakorlással átvezetik a behatolással összefüggő élvezetekre. A csiklóhoz kötődő pozitív élményt ilyenkor az agyban kell módosítani, ehhez olyan pózt kell választani, ahol a csikló is könnyen ingerelhető kézzel, és mindenképpen párhelyzetben” – tette hozzá a szakember.

A hüvely belső felszínének első harmadán még lehet érezni az ingerlést, azonban a méhszáj felé közeledve ez egyre inkább csökken. Ez a tény szemben áll azzal, ami a köztudatban él. Intimtornával, azaz gátizom tornával a hüvelyben lévő PC izmokat lehet erősíteni, ennek segítségével, illetve a G-ponttal kísérletezve meg lehet tanulni behatolás közben is átélni az orgazmust. A szexológus szerint azonban még ez is kevés. “Ha aktus közben olyan pózt találunk, amiben a csikló külső része is ingerelhető, akkor gyakorlással egyre inkább le lehet venni a figyelmet a csiklóról és át lehet vezetni az ingert a hüvelyre. Annyira, hogy ez később még időzíthetővé is válhat. Mindez azért nehéz, mert ez páros műfaj, jó kommunikáció, összhang és érzelmi kötődés mindehhez elengedhetetlen. A kommunikációt külön kiemelném, mert a szex nehéz kommunikációs helyzet: a férfinek figyelnie kell, a nőnek pedig jeleznie, hogyan jó neki” – mondta el Bede Zsuzsanna.

Ajánlott szexpózok az aktus közbeni orgazmushoz

Akinek nincs "hüvelyi orgazmusa", azaz behatolás közben, pusztán csak a hüvelyt ingerelve nem éri el a csúcspontot, nem kell aggódnia, mert nők milliói vannak ugyanígy ezzel. Ha azonban igényli, akkor megtanulhatja, hogyan élvezzen aktus közben, azonban ezt csak párban lehet elsajátítani, sok-sok gyakorlással. Ebben a szexpózoknak is nagy szerepük van.

A nő testére merőlegesen, oldalt fekve hatoljon a férfi a nőbe, az egyik könyökén támaszkodva. A másik kezével behatolás közben simogassa, izgassa a nő csiklóját, úgy, ahogy azt ő szereti. Ebben a pózban szemtől szemben könnyen meg lehet beszélni, illetve jól érzékelhető, mi az, ami a nőnek jó. Az oldalsó póz mellett kutyapózban, azaz hátulról behatolva is könnyen ingerelhető a csikló behatolás közben, ezzel is érdemes kísérletezni. Azoknak, akik szeretnek irányítani, a lovagló pózt ajánljuk. Ebben a pózban tökéletesen gyakorolható a híd-manőver, azaz az átszokás: a férfin szemben lovagolva a vénusz-domb dörzsölődik a férfi testéhez. Ez elősegíthető puha, vékony selyemsállal is, amit a férfi péniszének tövéhez lehet lazán tekerni, ekkor lovaglás közben a csikló a sálhoz ér. A vibráló péniszgyűrűkkel ugyanezt a hatást lehet elérni.