A nők orgazmus zavara értelemszerűen kihat a pasikra is, akik akkor tesznek a legjobban, ha elkerülik, hogy tovább frusztrálják a nőt. A férfiak azonban a sorozatos sikertelenséget kudarcnak élik meg, saját férfiasságuk csorbulhat amiatt, hogy úgy érzik, nem tudják a csúcsra juttatni nőjüket. Pedig előfordul, hogy a nőnek orgazmus nélkül olykor élvezetesebb a szex. A Velvetnek a szakember elmondta, az izgalom hiánya súlyosabb tünet, mint az orgazmus hiánya.

Számtalan oka és változata van a nők orgazmuszavarának, a megfelelő partner azonban rengeteg gátat oldhat fel és teheti élvezetessé a közös szexet. A férfiaknál bejáratott és jól működő dolog az orgazmus, sokkal ritkább esetekben fordul elő ezzel probléma, mint a nőknél. Mit tehet egy férfi, ha a nőnek nincs orgazmusa?

A nőnek ma már nem csak joga van az orgazmushoz, de kötelező átélnie, akkor is, ha az nem megy. Van, hogy megvan a hangulat, a libidó és bizsergető is minden, ami történik, csak a vége, a nagy robbanás hányzik. Pedig előfordul, hogy a nőnek jó orgazmus nélkül is a szex.

A pasik zöme a saját hibájaként éli meg a nő orgazmus-hiányát

"A szex nem egyenlő az orgazmussal a nőnél" – mondta a Velvetnek Bede Zsuzsa szexológus. Hozzátette, a férfi akkor tesz a legjobban, ha nem erősíti a nőben a gátlásokat. "A férfi fejében él egy idea, egy tudás, vagy hallott valami technikáról, amiről úgy véli, az a jó. Ez tapasztalatokra is épülhet, hogy mi volt a jó, mi vált be az előző partnereknél. Azonban annál frusztrálóbbat, minthogy valaki azt mondja a nőnek, másnál ez már bevált, nem is lehet elképzelni, ezekkel lehet erősíteni a gátakat. Egy nőnél előfordul, hogy ha izgalmas, jó a hangulat, egy orgazmus nélküli szex élvezetesebb számára, mint orgazmussal" – jegyezte meg a szakember. "Az a férfi, aki nyitott, jó viszonyban van a saját szexualitásával, saját magával, élvezi, ha a nő használja a saját kezét szex közben. Csak a nagyon hiú férfiak tolják el a nő kezét, ilyenkor még jobban kiütközik a különbség, hogy te tudod, én meg nem. Azt éli meg, hogy ügyetlenebb" – nyilatkozta a szexológus.

Az a férfi, aki rendben van magával, élvezi, ha a nő szex közben magához nyúl, és nem csinál ebből gondot. Azonban a sikertelenség, hogy a nőnek nincs orgazmusa, a férfiasság kudarcaként élheti meg a férfi. Gyakori probléma, hogy az egész orgazmus-para tudatos elvárássá kezd alakulni, és már a férfit is frusztálja. Ha már az indulatok és a sikertelenség odáig fajul, hogy valaki azt mondja a párjának, fedezd fel a tested, aztán majd mondd el, mi a jó, csak növeli a gátat kettejük között. Ezektől még gátlásosabbá válhat a nő, még kevésbé meri majd magát elfogadni. "Az a jó, ha valaki természetesesn tudja azt kezelni és nem elvárásként éli meg, hogy kötelező átélni az orgazmust" – mondta a szakember.

Az izgalom hiánya súlyosabb tünet, mint az, hogy nincs orgazmus

A huszadik század legnagyobb szexszimbóluma, Marilyn Monroe orgazmus nélkül élte le az életét, és nincs ezzel egyedül. Az évekkel ezelőtt napvilágra került hangfelvételből kiderült, Marilyn Monroe agya gátolta, hogy megélje az örömöt, pszichológusa szerint egyfajta önbüntetésként.

Számtalan nő él házasságban, párkapcsolatban évekig úgy, hogy nincs orgazmusa. Azok a nők, akik vaginizmusban szenvednek, azaz mindenfajta behatolási kísérletre görcsösen összehúzódik az altestük, és nem fogadnak be semmit, képesek akár évekig szüzen élni egy házasságban. "Az anorgazmia, illetve a szexuális izgalom hiányának a kérdése két külön dolog. Szakmailag a frigid kifejezést nem használjuk, azoknál a nőknél beszélhetünk orgazmus-zavarról, akiknek az izgalmi reakció képessége zavart, hivatalosan úgy mondjuk, hogy válaszkészség-hiánya van jelen. Ha nincs izgalom, teljesen logikus, hogy nincs orgazmusa, mitől lenne. Az izgalom hiánya sokal súlyosabb és rosszabb tünet, mint az, ha valakinek épp nincs orgazmusa" – nyilatkozta Bede Zsuzsanna szexológus a Velvetnek.

Nem a vágy hajtja a nőt az ágyba, hanem a motiváció, hogy sosem volt orgazmusa

Azoknál a nőknél, akik élvezik mindazt, amit csinálnak, csak a nagy bumm hiányzik a végéről, tulajdonképpen arról van szó, hogy valami miatt nem tudnak átbillenni a csúcs szintjére. E mögött állhat a kontrollvesztéstől való félelem is, hiszen pont' attól igazán élvezetes a szex, ha megvan az elvesztem a fejem hangulat. Azt azért tegyük hozzá, hogy nagy valószínűséggel nem épp egy röpke, egyéjszakának se nevezhető, alkalmi vécés szexjelenetben fog mindez kiteljesedni. Sok nő, aki ebben a cipőben jár, úgy próbál meg kiutat találni, hogy minél több mindenkivel lefekszik, azzal a gondolattal, hogy majd a következő partner lesz az, akivel átélheti az orgazmust. Ilyenkor nem a vágy hajtja az ágyba a nőt, hanem a motiváció, hogy sosem volt orgazmusa, na majd most.

Azokon azonban, akik neveltetés vagy más egyéb okok miatt nem nyúltak soha magukhoz, nem maszturbáltak soha, a nyitottság sokat segíthet. "Nem lehetetlen, hogy a saját testén keresztül ismerje meg az érzést. Előfordul, hogy valakinél az önörömszerzés kimaradt valamiért, ha nyitottabb, nem lehetetlen, hogy a saját testén keresztül ez menni fog" – mondta a szakember.

Ha feszítő a probléma, célszerű szakemberhez fordulni

Azok, akik az orgazmushiányt gondnak élik meg, jobb, ha minél hamarabb szakemberhez fordulnak, ugyanis minél tovább halogatják, annál több kudarcot élhetnek meg. Ha ez a probléma annyira feszítő, hogy a hangulatra és a kapcsolatra rányomja a bélyegét, ha például két éve nincs szex, akkor mindenképpen szakemberre van szükség. Terápiás helyzetben a nőben és a férfiben egyaránt lévő gátakat, neveltetetést, tapasztalatokat oldják fel a szakemberek. Akkor is célszerű tanácsot kérni, ha a szex minősége, gyakorisága, vagy annak intim hangulatában változás történt, amit akár hónapokig nem tudnak megoldani a párok.

Ha azonban a férfi ügyes, képes felfedezni aktuális nője testét, és igyekszik nem azt hinni, hogy a jó szex minősítése abban mérhető, hány orgazmusa van a nőnek – persze ha nincs vaginizmusa a partnerének –, elkerülhető a frusztráció.