A rúzsnak álcázott vibrátorokat a kézipoggyászban is fel lehet vinni a repülőre, de a bilincsek és egyéb szadomazo kínzóeszközök a feladandó poggyászba valók. A bőröndben bekapcsolódott vibrátor miatti riasztás pedig nem urban legend, igaz, ilyesmi az elektromos fogkefékkel is legalább ilyen gyakran fordul elő. Mivel ilyenkor az ellenőröknek meg kell tudniuk, mi okozta a riasztást, jó, ha az utas érthető magyarázatot tud adni a nála talált szexjátékokra.

A kedvenc szexjátékszerhez való ragaszkodás a nyaralás során nem szégyen, az azonban elég kínos lehet, amikor a poggyászok ellenőrzésekor marcona biztonságiak kipakolják az egész bőröndöt egy épp üzemben lévő, húsz centis, kétágú rózsaszín vibrátor miatt. Nem egyszer fordul elő ugyanis, hogy amint a bőrönd a szállítás során össze-vissza hánykolódik, a benne maradt elemeknek hála beindul a szerkezet.

Vibrátor és elektromos fogkefe okoz a legtöbbször riasztást

Az átvilágításnál az ellenőrök a hamar kiszúrják a poggyászban a vibrátorokat, a legtöbbször nincs is ezekkel semmi gond. "Az összes elektromos berendezés elméletben alkalmas lenne gyújtószerkezetnek is, ezért ezeket az ellenőrzésnél ki kell venni, meg kell mutatni. Ha borotva, epilátor, elektromos fogkefe rezeg a poggyászban, azt kiszűri egy berendezés. Minden hónapban legalább egyszer-kétszer vibrátor okoz riadókészültséget a repülőtéren. A két leggyakrabban előforduló ilyen eszköz az elektromos fogkefe és a vibrátor" – erősítette meg a Velvetnek Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. szóvivője, hozzátéve, ezek az eszközök akár időzítők is lehetnek, így a biztonságiaknak tüzetesen át kell vizsgálniuk a poggyászokat, hogy kiderüljön, pontosan mi indította be a riasztást. Jótanács tehát mindenkinek, aki meg akarja magát kímélni a kínos magyarázkodástól: jobb, ha kiveszik a vibrátorból az elemeket, és külön csomagolják azokat.

A síkosító is folyadéknak minősül

A rúzsméretű apró vibrátorok a kézipoggyászban is felvihetők a gépre, a síkosítót azonban érdemes áttölteni a reptéren kapható címkézetlen műanyag dobozba, ami maximum 100 ml-es lehet – feltéve, ha valóban okvetlenül szükség van rá a repülőút alatt. Figyelembe kell venni, hogy személyenként maximum 1 liter folyadékot lehet a gépre vinni, ebbe azonban beletartoznak a víz, a parfüm, a tusfürdő, a hajzselék és hajhabok, kenhető sajtok, folyékony rúzsok és hasonlók is. Ha azonban ellenőrzéskor kérik, meg kell mutatni a síkosítót, és az is előfordulhat, hogy meg kell magyarázni, miért is van szükség erre az utazás során.

Az ostorok és bilincsek helye a feladandó poggyászban van

Az úr és rabszolga játékok kellékeit, az ostorokat és a bilincseket a bőröndbe kell tenni. Szigorúan tilos azonban felvinni a repülőgépre minden olyan eszközt, ami sérüléseket okozhat, így ha valaki úgy érzi, nem tud meglenni bilincs, szájpecek és más egyéb szadomazo kellék nélkül a külföldi utazása során, adja fel a poggyászban. Persze azért így is kaphat kérdéseket: "Előfordulhat, hogy biztonsági okokból megkérik az utast, menjen oda, azonosítsa a poggyászát és adjon elfogadható magyarázatot" – mondta a Velvetnek a Liszt Ferenc reptér szóvivője. Az átvilágításnál jobban jár az ember, ha a lehető legtermészetesebben ad magyarázatot a szexjátékaira.

Vibrátort nem minden országba szabad vinni

Nem minden országban fogadják szeretettel a bilincseket, dildókat és ostorokat. Ha valaki a Közel-Keletre készül, jobb ha utánakérdez, mit vihet – egyes külföldi országokban ugyanis a szexuális segédeszközök használata és árusítása törvénytelen, így a tartalmasnak ígérkező nyaralás helyett akár börtönben is ülhet az illető. Abban sem érdemes reménykedni, hogy a szexuális segédeszközök behozatalát tiltó országokban hülyék a repterek biztonsági emberei: nem azok, jól tudják, mi az az anál plug és hogyan kell használni. Így ha épp elkapják az embert, felesleges azt tettetni, hogy a vibrátor valójában csak ártatlan masszírozógép. A tranzitállomásokkal is jó, ha tisztában van az utazó, utazás előtt érdemes a nagykövetségeken tájékozódni, még ha kínosnak is ígérkezik telefonon megkérdezni, lehet-e ilyen eszközöket bevinni az országba.