horoszkóp
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Meztelen képek nézegetésével trenírozható az agy

2011.11.27. 16:32
Tizenöt férfi agyát vizsgálva jutott arra a következtetésre a tamperei Aalto Egyetem professzora, hogy az agyi folyamatok felgyorsulnak, ha kamerába bámuló, meztelen nőket néz az ember. Ráadásul a vizsgálat alatt arra is fény derült, minél kevesebb a ruha, annál gyorsabban jár az ész.

Az agyi folyamatok felgyorsulnak, ha az ember meztelen nőkről néz képeket, pontosabban minél kevesebb a ruha, annál gyorsabban jár az ész – írta meg a PLos One tudományos folyóirat.

A tanulmány szerint az agyban található N170-es szenzor, ami a jobb félteke fölött található, erős aktivitást mutat, ha meztelen nőket néz az ember. Erről az úgynevezett N170-es komponensről eddig úgy tudták a szakértők, hogy főleg ismerős arcokat látva reagál, bár korábbi kimutatások szerint például az autószakértők agyának e területe az autókat látva lendült mozgásba.

journal.pone.0024408.g001.png
Fotó: plosone.org

Tizenöt egészséges férfi agyát megvizsgálva derült ki, hogy ez a bizonyos szenzor a meztelen nők látványától 0,2 másodperc alatt, azaz nagyon gyorsan reagál a látottakra. A résztvevők egyike volt csak balkezes, a többi jobbkezes.

A 20 és 47 év közötti önkéntes férfiaknak színes képeket mutattak meztelen nőkről, egyberészes fürdőruhába bújt nőkről, továbbá női arcokkal, férfiak képeivel és autókkal is összehasonlították az agy működését. Mindegyik kategóriában húsz-húsz képet vetítettek a férfiaknak. Az önkénteseknek többféle távolságból is megmutatták a képeket, fehér és fekete háttérrel variálva. Mindegyikük agyát 10-20 elektródával vizsgálta. A meztelen nős képek közül azokra gyorsult fel nagyon az agyi tevékenység, amiken a modellek szemkontaktust teremtettek a kamerával – amiken félrenéznek, kisebb az inger.

journal.pone.0024408.g002.png
Fotó: plosone.org

A kutatás kimutatta, hogy a vizsgált agyi terület jóval nagyobb amplitúdóval működött, minél kevesebb ruhát láttak a bemutatott nőkön. Ebből pedig arra a következtetésre jutott a finn Hietanen professzor, hogy a meztelen testek látványát gyorsabban dolgozza fel az agy, mint a többit. Mindezt pedig az ősemberek potenciális partner kiválasztásával és a szexualitással magyarázta. "A válaszok akkor voltak a legerősebbek, amikor az önkéntesek aktokat néztek. A második a sorban a fürdőruhás nő látványa, a leggyengébben pedig arra reagáltak, amikor felöltözött nőt láttak” – nyilatkozta a kutatást végző tamperei Aalto Egyetem professzora, aki elektroenkefalográfiával (EEG) végezte a vizsgálatokat.

Mindez bizonyos mértékig magyarázatot ad arra, miért van ennyi művészi aktfestmény és -fotó egyaránt.

(Ha szeretne gyorsítani az agyán, itt nézegethet libabőrös, meztelen nőket!)

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.