Hiába fütyül odakint a jeges szél, vannak rekordhidegek és dübörögnek le hólavinák a Börzsönyből, az ember ilyenkor se veszti el szexuális igényeit - derült ki gyors felmérésünkből. Az előnyök között megemlíthető, hogy a hideg eleve összebújásra sarkall, illetve a forró fürdő igénye is nagyobb ilyenkor. Hátrány tud lenni a hideg esetleges lohasztó hatása és az ilyenkor gyakran állig betakarózó, vacogó fogú nő is. És ha dübörög a fűtés, a büdösen izzadó testek sem mindig gerjednek egymásra.

Mivel tömeghisztéria tört ki annak ürügyén, hogy télen hideg van, megragadtuk az alkalmat, és felidézzük nagy nyári felmérésünket arról, miként hat a libidóra a kutya hideg. Nyári cikkünkből világosan kiderült, miben jobb a tél, mint a nyár: "Ott, ahol nincs meg a lehetőség a kiruccanásra, még nyomasztóbban hat, mint télen" – mondta júliusban Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus a sikertelen nyári flörtökről.

Az igazán hideg teleket alapvetően az az érzés határozza meg, amikor az ember a szibériai légtömegek elől fűtött, meleg helyiségbe jut. Ez jelentős mennyiségű boldogsághormont szabadít fel, kinézve az ablakon pedig  megállapíthatjuk, hogy míg odakint szakad a hó, addig bent boldogan ropog a gázkonvektor, és legalább nem jéghoteli körülmények között kell egymásra mászni.

A csajokat gerjeszti a tundra

Az általunk megkérdezett nemzőképes nők és férfiak között általában kialakult a közmegegyezés, hogy télen nincs, vagy csak pozitív hatása van a hidegnek. "A hidegben nagyon jó hangulatú a szex, szerintem elég izgalmas a két takaró alatti álmos pettingelés reggel - ugye nagyobb mozgás kizárva, mert kiszökik a paplanhő. Szóval szerintem álmosan ujjazós-csókolózós idő van, szigorúan két paplan alatt" - állapította meg bölcs kolléganőnk.

Egy huszas évei elején járó női nyilatkozó nem kertelt, büszkén mesélt szexuális étvágyáról: "Szerintem a hidegtől nem lesz szexéhesebb vagy kevésbé kattogósabb az ember. Az én libidóm így is, úgy is hatalmas. Maximum, ha lehet így fogalmazni, akkor a hideg miatt siet haza az ember és utána mi sem jobb, mint egy felmelegedős, izzadós szexelés". Hozzátette, egyik ifjú barátnője is alátámasztja a teóriát, bár ott a facérság is bejátszik: "De van egy barátnőm (20 éves), ő például nyár közepétől most januárig nem feküdt le senkivel, viszont most január első hetében az exével kufircoltak egyet, és azóta kattog a csaj".

Egy tapasztaltabb női válaszadónk a kattogástól mentes, tudományosabb választ adott a helyzetre. Ha a szobában nincs fűtés, az előnyös "mert még egy indok az összebújásra (mintha kéne) és egymás felmelegítésére, amiből értelemszerűen még akkor is szex lesz, ha nem az volt a cél". A másik előny szerinte az, hogy "hazatérve a nagy hidegből mindig jó előkészítő-kiegészítő tevékenység lehet egy jó kis forró fürdő együtt, ami a nő hangulatát eleve fokozza, mert ha akarja, romantikázhat, ha akarja, átcsaphat a dolog orbitális dugásba is".

Hátulütők is akadhatnak: "hátrány, ha az érintett úriember legbecsesebb testrésze a hideg hatására kénytelen kedvét veszteni", illetve "ha a nő a hidegre való tekintettel, állig begombolkozva, paplanba bújva ül a szobában, hiszen lássuk be, ez nem az a kívánatos tevékenység a férfi számára, melynek hatására le akarja teperni az asszonyállatot". Nem feltétlen előny egy agyonfűtött szoba sem, hisz ebben az esetben "rendszerint a férfi (persze van az a felfokozott hangulat, hogy a nő is) még azelőtt izzadni kezd, mielőtt sor kerülne a kívánt perverzkedésre, és az sem higéniai, sem hangulati szempontból nem feltétlenül ideális".

Tudományos férfiúi izgalom

"A hidegnek mindaddig nulla közeli hatása van egy felnőtt ember szexuális vágyára, amíg az ember szociális és gazdasági okokból kifolyólag nem kényszerül direkt és tartós érintkezésre magával a hideggel" - válaszolt kérdéseinkre megdöbbentő szociológiai éllel egy huszas évei végén járó férfi olvasónk. A megszólaló véleménye szerint "a hideg tudata akkor játszhat szerepet, ha az ember olyan helyen van, ahol komolyan meg kell dolgoznia azért, hogy meleget csináljon, például egy nyirkos kunyhóban, vagy egy hegyi menedékházban, ahol a szex különleges lehet a pattogó tűz és a cserépkályha mellett, de akár úgy is, ha tüzelő híján a két test dinamikus mozgásából keletkezik a 'meleg'" - olvashattuk a bármelyik fizikus-folyóiratba beférő választ.

Az odabújás úgy tűnik, férfi szemmel is az elsődleges szexokok között szerepel a szibériai időben. "Nekem már volt olyan érzésem, hogy a kinti hideg tudatában hangulatosabb odabújni a másikhoz, az azonban nem igaz, hogy a barátnőm testének melegétől állt fel a farkam. Nem. Egyszerűen csak attól, hogy megérintette a mellkasomat és belepuszilt a nyakamba, vagy attól hogy hozzáértem a bugyijához a vénuszdombjánál" - hangoztatta romantikusabb oldalát Nobel-díjra esélyesnek tűnő olvasónk.

Kutya-macska barátságot eredményez a fagy

Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus is osztotta a "kint dermesztő hideg, bent összebújós meleg" elméletet. Szerinte "amikor kint hideg van, az ember az orrát sem akarja kidugni a lakásból, és ez jót tesz a szexnek". Már ha valaki megteheti, hogy nem megy dolgozni hétköznap. Bede szerint régen, amikor nem volt annyi szórakoztató kütyüjük az embereknek, a téli estéket másképp kellett elütni, "akkoriban tavasszal domborodó hassal jöttek ki a nők a lakásból".

Manapság a helyzet sokkal rosszabb, "a fiatalok későn érnek haza, már fáradtak". Emellett az "általános téli hangulat" is benne van az emberben. Viszony ha valaki jól fel tudja fűteni a lakást, akkor "25-30 foknál már lehet meztelenkedni is" - mondta Bede hozzátéve, hogy hűvösebb lakásban "jó egymást felmelegíteni a paplan alatt". Nem elhanyagolható faktor az sem, ki mennyire van kibékülve a saját magánéletével: "akinek gondja van a kapcsolatával, az a hidegre is képes hivatkozni", ha nemet kell mondani - magyarázta a szexuálpszichológus. Pedig a hideg összehoz, Bede szerint a legnagyobb ellenségek, "a kutya és a macska is összebújnak ilyen időben".

Mindenesetre Svédországban tartózkodó kollégánk tömören megfogalmazta, miért hisz a hideg és a szexualitás kapcsolatában: "hát a skandinávok ezirányú tapasztalatait egyelőre még én is várom, de szerintem ezek ha nem dugnának a hidegben, már rég kipusztultak volna".