Egy New York-i pszichológus 25 férfinek mutatott piros ruhás és fehér ruhás nőket, a feladat az volt, hogy pontozzák, melyiküket vinnék ágyba. A komoly kutatás végeredménye a piros ruhás nők javára dőlt el, a Velvet nem reprezentatív körkérdéséből azonban az derül ki, hogy a férfiaknak a ruha teljesen mellékes.

Egy amerikai tanulmány szerint a férfiak egy piros ruhás nőt látva azt gondolják, hogy az nyitottabb a szexre. A Velvet is megkérdezett erről öt férfit – az amerikai kutatásban csupán csak 25 férfit faggattak a témáról.

Adam Pazda, a New York-i Rochester egyetem pszichológusa szerint az evolúcióra vezethető vissza az, hogy a férfiak a szexre gondolnak, ha piros ruhás nőt látnak. Állítása szerint megannyi nőstény majomfajtánál észrevehető, hogy amikor ivaréretté válnak, és az ösztrogénszintjük megemelkedik, az arcuk piros lesz, vérrel telik meg. Állítólag ez jel, így adják a hím egyedek tudtára, hogy szabad a pálya. "Nem kell egész ruhának lennie, nem kell, hogy kivágott legyen, elég egy piros póló is" – mondta Adam Pazda a Science Now magazinnak.

Mindezt arra a kutatásra alapozva jelentette ki a pszichológus, hogy 25 férfit kérdezett meg arról, a képen látott szingli nők közül melyik érdekli őket szexuálisan, 1-től 9-ig pontozva. A képeken fehér pólós és piros pólós nők voltak, a férfiak pedig egy-másfél százalékponttal magasabb éréket adtak összességében a pirosat viselő nőknek. A pszichológus szerint kétoldalú dolog, ha a nő pirosat vesz fel, egyrészt szerinte ez azt is jelenti, hogy nagyobb figyelmet kér, másrészt mindez lecke a férfiaknak, akiknek érdemes tisztában lenniük a talán tudatosan félrevezető jellel. Az égővörös lábujjkörmökről nem esett szó, pedig.

Az amerikaiak tanulmányát a müncheni egyetem pszichológusa, Markus Maier érdekesnek találta, szerinte lehetetlen megmondani, hogy miért szeretik a pasik a piros színt. "Ez lehet evolúciós is, de lehet kulturális is, tanult viselkedés, ami nemzedékről nemzedékre szállt" – mondta a német pszichológus, és hozzátette, érdemes lenne megvizsgálni a világ elszigeteltebb részein, mennyire elterjedt a vörös szín, mint a szeretet és szerelem szimbóluma.

A Velvet megkérdezett öt férfit a piros színt viselő nőkről, ötből öten azt a választ adták, hogy teljesen mindegy, milyen színű ruha van a nőkön, nem az számít. "Nem tudom, milyen ruhadarabról gondolok a szexre, de agyban sokkal hamarabb jutok el az ágyig egy mackónadrágos csajt látva, mint egy nagyon kiöltözöttet. A nagyon megcsinált öltözékről nem tudom elképzelni, hogy valaki azért veszi fel, hogy utána levegye" – írta a 32 éves Dani. Van, aki szerint a ruha teljesen mellékes. "A szép kar, a szép szem és a formás nyak, na, az hamarabb. A ruha színe teljesen mellékes. A hang, az illat és a belibbenés sokkal fontosabb."