Saját pornófüggőségéről írt a Velvetnek az egyik olvasó, akit a mai napig függőségi klinikán kezelnek, és aki anonim szexfüggők csoportjába is jár rendszeresen. Próbálkozott azzal, hogy a pornófüggést másra váltsa, járt sztriptízbárba, próbálkozott prostituáltakkal, de nem nyert rendes kielégülést, utána ugyanúgy pornózott. A pornófüggés sokkal komplexebb, mint az alkohol- és drogfüggőség, mivel az emberi élet része a szex, a pornófüggés pedig a szexfüggőség tünete.

Ha fáradt, ha boldog, ha magányos, pornózik

"Ha fáradt vagyok, pornózok. Ha boldog vagyok, pornózok. Ha egyedül érzem magam, pornózok. De ezt mondthatom a prostikhoz járására is, a többi SLAA (anonim szex- és szerelemfüggők csoportja) tagtól ugyanezeket hallottam" – írta meg a Velvetnek a külföldön élő pornófüggő olvasó, Sándor, akit a mai napig függőségi klinikán kezelnek, és az SLAA-hoz jár rendszeresen. A SLAA nemzetközi önsegítő csoport az Anonim Alkoholistáktól a 12 lépést és a 12 tradíciót vette át. "A belső, spirituális béke megteremtése a lényeg, ami lehet egy adott valláson belül, vagy anélkül is" – írta a függő olvasó, és azt is elmondta, hogy akik már több éve tiszták, azok is visszajárnak a csoportba. Beszélnek az aktuális érzéseikről, gondjaikról, vagy épp az örömeikről. "A függőség nagyon mély, a függőségi viselkedés elvétele csak az első lépés. Utána meg ott van az egész sérült ember, aki mindenféle lelki problémával rendelkezik. Igazából tehát terápiás céllal járnak vissza a hosszabb ideje absztinensek is."

A pornófüggés sokkal komplexebb, mint az alkohol- vagy a drogfüggőség, ugyanis egy egészséges folyamattal van kapcsolatban. "A drogról le lehet jönni, de a szexről ugye nem, mivel az az emberi élet része, a normális élet része. Csak azt lehet megtanulni, hogy hogyan lehet egészségesen megélni. De ez nehéz. Az alkoholistának sem azt mondjuk, hogy tanulj meg egészséges módon, mértékkel inni, hanem azt, hogy ne igyál többet! Valószínűleg egész életében soha többet. De egy embernek nem lehet azt mondani, hogy ne szexeljen, ne nyúljon magához, ne akarjon csajozni."

A pornófüggés a szexfüggés tünete

Az olvasó úgy látja, sok esetben a magánytól való félelem, önmagunk el nem fogadása áll a pornófüggőség mögött, ami szerves része, tünete a szexfüggésnek. Sokaknál intimitási problémák, főleg az érzelmek végletes szexualizálása is ok lehet. "Itt, a függőségi klinikán azt tanítják, hogy csak egy általános szexfüggés, illetve szex- és szerelemfüggés létezik. És a pornófüggés ennek csak egy tünete. Mint ahogy van olyan alkoholista, aki csak sörözik, meg van olyan, aki csak pálinkát iszik. És ezt én is így látom, így tapasztaltam. Megpróbáltam a függőségemet más szexuális tevékenységgel helyettesíteni: sztriptízbárba jártam, megpróbálkoztam prostituáltakkal. Igazából csak erotikus masszázson voltam, nem szexeltem idegen nővel, de ez is épp elég volt. És nem is jött be, nem nyertem rendes kielégülést, utána ugyanúgy pornóztam már aznap, pár órával később."

Sándornak csak egy darabig volt elegendő az idegen nő érintése, a pillanatnyi kielégülés: a csillapíthatatlan hiány és belső üresség nem sokkal később ismét jelentkezett. A pornófüggőkről korábban azt írtuk, onnan lehet felismerni, hogy valaki függő, hogy alacsonyabb lesz a libidója. A függő olvasó azonban ennek ellenkezőjét tapasztalta. "Az nem igaz, hogy a pornófüggőnek feltétlenül kicsi a libidója. A legelején voltak merevedési vagy egyéb libidó problémák. Azután nem. Amennyit csak lehetett, vagy lehetett volna. És mellette volt a pornó. És persze a párom nem bízott bennem egy idő után, és ez egyre kevesebb szexhez vezetett, ami utána a több pornóhoz."

Ha ön is valamilyen szexfüggőségben szenved, átélt már hasonlót, vagy egész másképp élte meg függőségét, mint ahogy a Velveten olvasta, és szívesen megosztaná másokkal, írjon a  velvetszex@mail.velvet.hu e-mail címre.