A VHS kazetta korában általános dolog volt a fiúk körében az egynemű, csoportos farokverés – derült ki az olvasói beszámolókból. Szakember szerint ez nem takar kóros személyiséget, mindössze praktikus megoldásnak tűnt akkoriban, amikor még ritkaságszámba ment a pornófilm. A jelenség ma is létezik, általában kollégiumokban szervezik ezt a fajta szórakozási lehetőséget.

Nők számára talán bizarrnak tűnik, de nincs olyan férfi, aki, ha nem is vett részt 13-16 évesen csoportos, egyneműekkel folytatott maszturbálásban, ne hallott volna a haveri társaságban erről a jelenségről. Olvasói beszámolókból kiderült, hogy annak idején ezt a dolgot teljes mértékben természetesnek vették, és szexuális irányultságtól függetlenül éltek ezzel a szórakozási lehetőséggel.

Akár egymásnak is

"Nem nagyon emlékszem a részletekre, csak az van meg, hogy 7-8 évesen valamelyikünk felfedezte, hogy ha nekilát gyurmázni, az egész jó lehet. És az ember az ilyesmit megosztja a barátaival" – mesélte a 37 éves Barnabás. "Nem tudom már, ki volt, az is lehet, hogy én. Akkor ez egyáltalán nem tűnt bizarrnak. Persze elbújva csináltuk, azt valamiért sejtettük, hogy a felnőttekkel nem kell ezt megosztani. Semmi nagy nem volt, egymásnak sem próbáltuk, csak elbújva valahol, mindenki magának. Viszont később a legtöbb haverom összejárt a haverjaival hétvégente pornózni, úgy nyomatták. Nekem ezek kimaradtak, nem tudom, sajnáljam-e. Egyszer igen bebaszva néztünk együtt pornót egy barátommal, és ott mondjuk rezgett a léc, de végül mégsem."

A 38 éves Szilveszter emlékei szerint náluk szakközépben volt farokverő verseny, de nem vett részt benne, csak egyetlenegyszer szobán belül, részegen. "Mások rendszeresen csinálták józanul is. Nem hinném, hogy homoerotikus töltete lenne, inkább versengés: ki élvez el legkorábban, ki lő messzebbre, ilyesmi."

"Táborban szinte minden este az volt a rendszer, hogy a villanyoltás után nekiálltunk kiverni az ágyban. Az győzött, aki először élvezett el. Aztán középsuliban rendszeresen összejártunk az egyik haverhoz az apja pornófilmjeit nézni. Ültünk a kanapén és vertük a farkunkat, tök komolyan vettük az egészet. Személy szerint akkor szálltam ki, amikor az egyik srác azzal állt elő, csináljuk egymásnak. Volt, aki belement, nekem az már nem fért bele a dologba" - magyarázta a 34 éves Kristóf.

Nem takar kóros személyiséget

Ön maszturbált már a haverokkal?

„Ez a jelenség leginkább a kamaszokra jellemző, de csak időszakosan, ráadásul a későbbiekben emiatt előfordulhat, hogy felteszi magának a kérdést: úristen, én ilyet csináltam, nem vagyok-e meleg” – magyarázta Bede Zsuzsa szexuálpszichológus, aki hozzátette, a félelmekkel szemben ennek a dolognak nincsen homoerotikus vonzata. „Egyáltalán nem takar kóros személyiséget sem. Praktikus dolgok miatt szokott ez bekövetkezni, pláne régen, amikor nagyon kevés volt a pornókazetta. Ha valamelyik kamasz otthon megtalált egy ilyen nagy kincset, és nyitott volt erre a haveri köre, ezt megosztotta velük.” A szakember szerint az internet elterjedésével a csoportos maszturbálás előfordulása minden valószínűség szerint csökkent, hiszen a pornófilm már szinte mindenki számára elérhető.

A fórumokat böngészve azért kiderül, hogy zárt közösségben a közös maszturbálás még mindig jellemző a fiataloknál: főleg kollégiumokban, ahol nehéz megoldani úgy az önkielégítést, hogy ne bukjon le a diák. Így szintén praktikus megoldásnak tűnik az, ha nem titokban, hanem közösen végzik azt az erre nyitott haverokkal.