Egy amerikai nővérnek 2008 óta naponta akár több tucat orgazmusa is lehet egy izgalmi zavar miatt. Kim Ramsey azonban szívesen cserélne más nőkkel, ugyanis fizikailag is nagyon megviseli állapota és állandó párkapcsolatot sem tud így kialakítani. Az orvosok szerint a problémát a gerincén lévő ciszta okozza.

Kim Ramsey-nek, egy 44 éves nővérnek naponta közel száz alkalommal van orgazmusa, de számára ez inkább átok, mint áldás. A Daily Mail szerint a medence legkisebb mozdulatától is izgalomba jön, legyen akár éppen egy buszon, az autóban vagy az ágyban aktuális partnerével. „A legtöbb nő azt szeretné tudni, hogyan érhetné el, hogy orgazmusa legyen, engem viszont az érdekel, hogyan lehetne véget vetni ennek az egésznek” – nyilatkozta a Sunnak Ramsey.

Az asszonynál még 2008-ban jelentkezett a probléma, miután lefeküdt új barátjával. „Négy napig folyamatosan orgazmusom volt. Úgy éreztem, hogy megőrülök. Mindent kipróbáltunk. Kínomban mélyhűtött borsóra ültem, de az sem segített, az orgazmus és az izgalmi állapot 36 órán át tartott. Abban az időszakban naponta körülbelül 200 orgazmusom volt. Borzasztó fájdalom és a kimerültség gyötört” – panaszkodott Ramsey, aki szokatlan problémája miatt nem tud normális párkapcsolatot létesíteni.

Állítása szerint egyre inkább úgy érzi, hogy nem ura a testének és bizony volt olyan, hogy nyilvános helyen került kellemetlen helyzetbe. "Vonattal mentem haza és sokat zötykölődtünk. Minden rázkódás, rezgés csak rontott a helyzeten. Negyven percig tartott az út és nem tehettem semmit" - nyilatkozta Ramsey, aki remélte, senki nem veszi észre. Tapasztalatai szerint egyébként sem a nők, sem a férfiak nem igazán értik, hogy miről is van szó. "Mind azt hiszik, hogy ez egy csodálatos dolog, pedig higgyék el, nem az."

Hivatalosan egyébként állandósult genitális izgalmi zavarnak (persistent genital arousal disorder) nevezik Kim Ramsey állapotát. Az orvosok szerint a tüneteket egy ciszta okozza, ami azután alakult ki az asszony gerincén, miután tíz évvel ezelőtt leesett a lépcsőről. Bár több szakembert is felkeresett, egyelőre senki nem tudott rajta segíteni - írja a Daily Mail. Hamarosan Londonba utazik, és reméli, hogy egy helyi specialista majd megoldja a problémáját. "Egyelőre még képes vagyok dolgozni, de a megfelelő kezelés nélkül nem tudom rendesen végezni a munkám. Ez nem lenne túl jó. Az is bőven elég, hogy nem tudok normális párkapcsolatot létesíteni."

Kim Ramseyhez hasonlóan szintén egy baleset következtében alakult ki ez a betegség egy kétgyermekes új-mexikói anyánál. "Elviselhetetlen. Már ahogy a bőröm hozzáér a ruháimhoz az is annyira felizgat, hogy képtelen vagyok józanul gondolkozni. Iszonyú kínos, ráadásul nagyon fárasztó is" – nyilatkozta Joleen Baughman, akinek egy karambolban sérült meg a medencéje, és megnyugodott, amikor kiderült, hogy nem pszichés eredetű a probléma.

Az állandósult genitális izgalmi zavar esetében a nő nemi szerve állandó izgalmi állapotban van, akkor is, ha egyáltalán nem érez szexuális vágyat.  Az orvosok egyébként nem tudnak sokat a PGAD-ről. Többen  érzőideg-rendellenességet gyanítanak a háttérben, ezt igazolják a fenti esetek is, de vannak, akik szerint hormonális zavar okozza az izgalmi állapotot, amit a szexuális együttlét, önkielégítés csak ideiglenesen enyhít. Dr. David Goldmeier, az Imperial College szakembere évente körülbelül 20 ilyen esettel találkozik, de szerinte lehet, hogy valójában ennél jóval gyakoribb ez a probléma. Nyilván sokan vannak, akik szégyenérzetből nem szívesen beszélnek erről.

Mint elmondta, egyelőre nincs megfelelő gyógyír, de meditációval, bizonyos gyakorlatokkal és fájdalomcsillapítókkal azért lehet enyhíteni a tünetet. Hozzátette, sok ilyen zavarral küzdő nőnek van olyan, ún. Tarlov-cisztája, mint Ramsey-nek. Persze további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mennyire játszik komoly szerepet ez a PGAD kialakulásában.