Ahogy arról beszámoltunk, egy szifiliszes pornós miatt leálltak a pornófogatások. A szakemberek szerint a pornósok szifilisze nemcsak a felnőttipar problémája, az egész országot érinti. Évről évre nő a szifiliszesek száma Magyarországon, január és március között összesen 165 beteget regisztrált az ÁNTSZ. Húsz százalékkal többet, mint 2011-ben. Többségük budapesti férfi.

"Szeptember 3-ától újraindulnak a pornóforgatások Magyarországon, a karantén ugyanis ezen a héten jár le" – mondta a Velvetnek Kovács 'Kovi' István felnőttfilmes. A rendkívüli szifiliszbotrányban magyar pornószínészek és pornószínésznők is érintettek, név szerint természetesen nem tudni, kiket érint, az orvosok köti a titoktartás.

Nem csak a pornósok körében speciális probléma a szifilisz

"A pornósok köréből mi kiszűrjük a fertőzéseket, ezek pillanatok alatt el tudnak terjedni. Igyekszünk maximálisan lefedni az egészségügyet, hogy biztonságban tudjanak dolgozni, természetesen sokkal több most a vizsgálat, mint egyébként" – mondta a Velvetnek az Interlabor egyik munkatársa, utalva arra, hogy a napokban szifilisz miatt állították le a forgatásokat Los Angelesben. A szakember hozzátette, a szifilisz nem speciális probléma a pornóiparban, teljesen általánosan az egész országot érinti. "Nem csak a pornóban fordul elő szifilisz megbetegedés, hanem mindenütt, ahol gyakori a szexuális partnerváltás. A szifilisz mellett a chlamydia is gyakori, ez szinte tünetmentes. A szifilisz azonban halállal végződhet." A rendező, Kovi korábban a Velvetnek elmondta, a civil szféra fertőzöttebb, mint a felnőttipar, a szigorú szabályok, az előírások miatt minden pornósnak kötelező szűrésekre járnia párhetente – csak orvosi papírral forgathatnak.

A szifilisz tünetei szakaszokban zajlanak, orálisan és szexuális úton is fertőz a baktérium, az óvszer nem elegendő – mondta a Velvetnek Dr. Lohinai György nemigyógyász. Az elsődleges tünet egy kis fekély, egy seb, ami nem fáj, és ami rövid időn belül kezelés nélkül magától elmúlik. A seb ott alakul ki, ahol belép a baktérium a szervezetbe, a kórokozó mint egy csavarhúzó, befúrja magát az egészséges bőrfelületen is, nem még a sérült nyálkahártyán. Egy-két hónappal később kiütések jelennek meg testszerte, de ezek nem is viszketnek, és nem is fájnak. Majd ezek is felszívódnak maguktól. Ezután akár évekig is lappanghat a baktérium teljesen tünetmentesen, majd később megtámadhatja az idegrendszert, az agyat. A tünet lehet akár a feledékenység, beszédzavar, emlékezetzavar is, kieshetnek reflexek, ízületi reflexek. "Az a legnagyobb probléma, hogy nem jár fájdalommal, és az is probléma, hogy az emberek mindenféle antibiotikumokat szednek. Továbbá az orvosok nem ismerik fel a tüneteket, a gyógyszerek pedig a kezdeti tüneteket el is nyomhatják" – tette hozzá a Velvetnek az InterLabor munkatársa, és elmondta, a szifilisz gyógyítása penicillinnel akkor egyszerű, ha időben felfedezik, és ha közben nincs újrafertőződés. Rizikócsoportnak számítanak azok, akik gyakran váltogatják partnerüket – a szakemberek becslése szerint jóval több szifiliszes beteg lehet Európa szerte, mint amennyiről tudni.

A 2012 első negyedévében regisztrált szifiliszesek több mint fele budapesti

Több megkérdezett laboros és orvos is állítja, egész Európára jellemző, hogy évről évre nő a szifiliszes betegek száma. A hazai statisztikák ezt részben alátámasztják, 2011-ben összesen 135 embert diagnosztizált az ÁNTSZ, 10%-kal többet, mint előző évben. Az Országos Epidemológiai Központ jelentése szerint 2012 első negyedévében 20%-kal több regisztrált betegről tudni, számszerűen 165 beteget regisztráltak szifilisszel. Többségük férfi, az első negyedévben a férfiak körében diagnosztizálták a legtöbb nemi betegséget, a fertőzések 80%-át. Ez azért is lehetséges, mert a nők nehezebben veszik észre az első tünetet: a fekély a méhnyaknál jelentkezik. Férfiaknál a 30-34 éves korosztály van kitéve a legnagyobb kockázatnak. Területi megosztásban a fővárosban fertőzödtek meg a legtöbben, az esetek 52%-át Budapesten regisztrálták, második a sorban Borsod megye.

Évtizedeken át komoly probléma volt a szifilisz, és úgy tűnt, sikerült kiirtani, a járványszerű terjedésnek vérvétellel és természetesen penicillinnel vetettek véget. Régen bárki, aki vérvételre ment vagy kórházba került akármilyen okból, automatikusan szűrték szifiliszre is. Mivel a tünetek alig felismerhetők, ráadásul annyira, hogy az orvosok sem minden esetben veszik észre – az általános vérvizsgálatból pedig nem derül ki –, feltehetően sokkal több szifiliszes lehet az országban. Ezt az is alátámasztja, hogy Magyarországon a regisztrált megbetegedések felét tünetes stádiumban vették észre, felét pedig tünetmentes szakaszban vették nyilvántartásba.