A pszichoszexuális fejlődés törése mellett a gyakorlatlanság is lehet az oka az orgazmusmentességnek a nők életében. Bede Zsuzsa szexuálpszichológus szerint nem kell kétségbeesni, inkább pótolni kell a kimaradt lépéseket, és megtanítani a testet az orgazmusra, például önkielégítéssel. Persze, ha van rá igény: mert enélkül is lehet jó az együttlét.

"A férfiaknál extra ritka az orgazmushiány, na meg náluk egyszerűbb is rövidre zárni" – mondta el a Velvetnek Bede Zsuzsa szexuálpszichológus. A női orgazmushiány már jóval bonyolultabb, frusztrálják is a kielégülésről szóló hírek azokat, akik még sohasem tudtak elévezni. És ők sokan vannak, megközelítőleg a nők 30-40 százaléka még sohasem élt át sem hüvelyi, sem klitorális, sem más típusú orgazmust.

Kielégülés két gyerek után

"A legsúlyosabb a mélylélektani ok, amikor gyermekkorban sérül a pszichoszexuális fejlődés, és a nővé válás során tabu lesz a saját testével való viszonya. Emiatt jelentős gátlások alakulnak ki, és a legszélsőségesebb esetben nemcsak orgazmus nincs, de szexuális izgalom sem." Másodikként azt az esetet hozta példának, amikor vágy van ugyan, ám a csúcspont elmarad – ezt a túl erős kontroll is előidézheti. És ugyanezzel járhat a gyakorlatlanság is, vagyis hogy a test még nem tanulta meg az orgazmust. Ez a leggyakoribb eset, magyarázta Bede, aki olyannal is találkozott már, hogy valaki két gyerek után jutott el odáig, hogy először sikerült kielégülnie.

Elmondása szerint nincs ebben semmi szokatlan. "A lányoknál triviális, hogy az orgazmus egy tanulási folyamat, tapasztalati dolog, nem így születünk, a fiúk ilyen szempontból szerencsésebbek. Akadnak, akiknek kimaradt ez a folyamat: vagy azért, mert a családja volt zárkózott, vagy mert a baráti köre. Amennyiben a párja például nyitottabb, ő is könnyebben az lesz, de ha két gátlásos ember kerül össze, akkor nem lesz könnyű dolguk együtt. Ezért aztán sokszor később jön a nőknél – nem kell elkeseredni, bármikor átélhetik az elsőt. Volt olyan, akinek hatvan után sikerült."

A követelés nem oldja meg a helyzetet

A helyzeten segít, ha férfi nem követeli az orgazmust a nőtől, vagy legalább nem tolja rá a saját frusztrációját. Mert, mondta Bede, a nők enélkül is könnyedén jónak tudnak értékelni egy együttlétet. "Persze lehet ez fordítva is: volt olyan páciensem, akinek viszont akárhányszor belekezdett, volt orgazmusa, de az együttlét nem volt jó, ezért havi egyre redukálódott az együttlétek száma." Így aztán a hangulat, a harmónia a legfontosabb, na meg az, hogy mennyire ismeri egymást a két fél. Mert van más lehetőség is a konkrét aktuson kívül. "Szoktam is mondani a fiúknak, hogy négy nemi szervük van: hímvessző, jobb kéz, bal kéz, száj, és ezeket azután is lehet használni, miután a férfi elélvezett."

Ismerje meg a testét!

Bede Zsuzsa azt mondja, egyértelmű, hogy aki gyakrabban önkielégít, annak több esélye van előbb megélni a kielégülést, hiszen megismeri a testét, tudja, hogy mire lesz szüksége az együttlét során. "Nem kell attól félni, hogy függővé válnak, bár jobb, ha csak saját magukra figyelnek, nem kötik össze a maszturbálást az intenetes filmnézéssel. A lényeg, hogy megtanulják élvezni, ismerni a testüket, hogy kialakuljon az érzékiség. Ezeket utólag is lehet pótolni, nem kell tininek lenni" – szögezte le a szexuálpszichológus.

Az orgazmusmentesség a kapcsolatok tönkremenetele mellett a szexuális partnerek gyors váltogatását is kiválthatja, bízik ugyanis abban, hogy hátha majd a következő partner mellett megélheti a sosemvoltat. "Közben pedig lehet, hogy épp az intimitás hiányzik és az orgazmustapasztalat, amiatt nem megy." A terápia persze sokat segíthet, de a szexuálpszichológus szerint rendszeresen előfordul, hogy barátjuk/férjük unszolása ellenére csak az utolsó utáni pillanatban fordulnak hozzá a nők, amikor már kritikusan ingataggá válik a kapcsolat, és onnan már csak ritkán lehet visszahozni.