Német kutatók egyedülálló és házas pasikon tesztelték az oxitocinos orrspray-t, a házas férfiak a spray hatására a nagyon vonzó nővel szemben 10-15 centiméter távolságot tartottak. Az egyedülálló férfiakra nem volt hatással a spray.

Csak egy szippantás a másik testéből, és máris ott a baj, a hormonok beindulnak, és a házas vagy monogám kapcsolatban élő ember félrelép. Ahelyett, hogy a pasi a gatyájában hagyná a farkát, vagy hogy megpróbálná végiggondolni a lehetséges rossz következményeket, vagy többet foglalkozni házastársával, máris az ágyban köt ki. Erre a problémára német kutatók szerint elég lehet az is, ha oxitocinos orrspray-t használ az ember.

Német tudósok kifejlesztették a monogámia spray-t, ami annyit jelent, hogy nem fog az új nő után koslatni a férfi, tisztes távolságot tart az igen vonzó nőkkel szemben is. Állítólag mindezt az oxitocin hormontartalmú spray-vel el lehet érni. "Nem mindenkire hat ugyanúgy. Az egyedülállókra például nincs hatással" - nyilatkozta Dirk Scheele a bonni egyetem pszichológia tanszékéről a The Localnak. A hormonos vizsgálatot arra alapozta munkatársaival, hogy az oxitocin növeli a bizalmat, és csökkenti a szociális szorongást.

Az oxitocin spray teszteléséhez egy jól kinéző nőt kértek meg, de nem topmodellt, hanem olyasvalakit, aki 100-as skálán legalább 60 pontos. Két csoportot vizsgáltak meg, az egyik csoportban egyedülálló férfiakat teszteltek a spray-vel, a másik csoportban a házas férfiakat. A teszt abból állt, hogy a férfiak használták az orrspray-t, majd az igen vonzó nőt, akivel még soha egyikük sem találkozott, bemutatták nekik. A vizsgálat eredménye szerint a házas férfiak a spray használata után 10-15  centivel nagyobb távolságot tartottak a nővel, mint az egyedülálló férfiak. Hasonló eredményt hozott az is, amikor vonzó nők fényképeit mutatták a vizsgálatban résztvevőknek. A házas férfiak a hormondús spray használata után lassabban közelítették meg a nők fotóit, mint szingli társaik. Mielőtt még mindenki rohanna a gyógyszertárba, hogy megvegye a monogámia spray-t, hozzá kell tenni, hogy a kutatást végző professzor szerint az ötlet pszichiátriai szempontból érdekes. A férfiban termelődő oxitocin hormon bőven elég ahhoz, hogy monogám maradjon, ezt pedig el lehet érni orrspray nélkül is: masszázzsal, őszinte beszélgetéssel és sok jó, igazán minőségi szexszel.

Az oxitocin hatása

A szexuális izgalommal szoros kapcsolatban álló oxitocin felel a monogámiáért, növeli a bizalmat és csökkenti a félelemérzetet. A férfiakban a tesztoszteron az oxitocin hatását valamelyest ellensúlyozza. Nem világos, hogy pontosan az orgazmuskor vagy a stimuláció hatására szabadul fel mind a férfiban, mind a nőben a hormon. Az már bizonyított, hogy segíti az ejakulációt és a méh összehúzódását - ezt a hormont használják szülésnél a jó fájdalmak elősegítésére. Nagy mennyiségben a hipotalamuszban termelődő hormon azonban ödémát okozhat. (Forrás: Wikipédia)