Bár már nemzetközi társkeresőjük van, a szex iránt egyáltalán nem érdeklődő aszexuálisokról még mindig nem sikerült eldönteni, hogy a nemi élet teljes hiánya a szexuális irányultság számukra, vagy zavarral küszködnek-e.

Magyarországon ritkán esik szó az aszexualitásról, ami leginkább annak köszönhető, hogy jelenleg is folyik róla a vita, hogy szexuális irányultságról, vagy szexuális zavarról van szó. Az aszexuálisok egyáltalán nem mutatnak nemi érdeklődést, és általában teljesen elutasítják a testiséget. Az aszexualitásnak semmi köze nincs az impotenciához és a cölibátushoz, mivel az aszexuálisoknak a nemiség teljes hiánya nem választás vagy kényszer eredménye.

Mivel a 2004-es adatok szerint az emberiség 1%-át érintő aszexualitásnak még csak a fogalmával sincs mindenki tisztában, gyakran maguk az érintettek sem tudják, hogy ők valójában aszexuálisok. Ráadásul mivel a szex nem érdekli őket, annak hiánya sem vet fel kérdéseket: “Nagyjából egy éve jöttem rá, hogy aszexuális vagyok. Először nem is vettem tudomást a dologról, hagytam, hogy minden menjen a maga útján. A szex nem érdekelt, így a hiánya sem késztetett semmire” – mondta a Velvetnek a 23 éves Tamás, aki korábban is ismerte a fogalmat, de foglalkozni csak akkor kezdett vele, amikor kiderült, hogy maga is aszexuális. Tamás elmondása szerint annyira nem érdeklődik a szex iránt, hogy még a szokásos társadalmi nyomás miatt sem érezte úgy, hogy szüksége lenne rá: “Romantikus párkapcsolatom nem volt, anélkül pedig végképp nem akartam kipróbálni, tekintve, hogy nem vágytam a dologra.”

A nemiség hiánya ellenére léteznek aszexuális párkapcsolatok, sőt, létezik nemzetközi aszexuális társkereső is Acebook néven. Az ideális párkapcsolatról eltérő vélemények vannak, Tamás kifejezetten nem szereti azt sem, ha hozzáérnek mások, de a 30 éves Annának már közelebb állnak az elképzelései a szex iránt érdeklődők világképéhez: “Romantikus aszexuális vagyok, romantikus érintés, ölelés, csók kell. Talán ritkán szex is, de ez partnertől függ. Mindenképpen érzelemközpontú és bizalmi kapcsolat kell. Amióta láttam, hogy vannak olyan párok, akik szexmentes életet élnek, én is el tudnám képzelni ezt magamnak. Hasonló érzelemközpontú társamat keresem, akinek nem fontos, vagy legalábbis nem annyira fontos a szex” - vázolta fel elképzeléseit Anna.

Ahogy ebből is kiderül, az aszexuálisok is eltérnek egymástól: ameddig Anna hajlandó lenne a szexre, Tamás kategorikusan elzárkózik minden szexuális érintkezéstől, igazából ez az egyetlen, amiben biztos. “Hogy egy párkapcsolaton belül milyen igényeim lennének ezen kívül, azt nem tudom.” A tévhitekkel ellentétben viszont az aszexuálisokat egyáltalán nem taszítja a szex, így például a pornó sem a bűn megjelenése számukra: “Egyszerűen nem érdekel a szex, látványilag sem. Ugyanúgy, ahogy mások székelési szokásai sem. Tudom, hogy mindenki csinálja, de nem akarok rajta gondolkodni, és nem okoz örömöt a látványa.”

“A teljes aszexualitás nagyon ritka, az viszont nem annyira, hogy egy párkapcsolatban az egyik fél nem kívánja a szexet, és kvázi aszexuális viselkedést produkál. Ezekről általában kiderül, hogy csak a partner felé szűnt meg a szexuális vágy” – mondta Bede Zsuzsa szexológus, aki tényleges aszexuálisokkal ritkán találkozott: “Évente párszor találkozok olyannal, hogy azt mondja valaki, hogy egyáltalán nincs nemi élete. Ilyenkor kérdés, hova tűnik a szexusa. Ennek vannak mélylélektani okai, tipikusan családi okokra vezethetők vissza, gyakran szülői túlgondoskodás miatt.” Bede szerint azért nehezen körülírható az aszexualitás, mert gyakran a látens homoszexualitás váltja ki, amit egyszerűen nem mernek felvállalni, a psziché pedig elnyomja. “A freudi gondolkodás szerint a szexualitás energiáját egy hasznos tevékenységbe lehet szublimálni, akkor még hasznos is lehet. Ezzel kompenzálni is lehet, és teljes értéket tudnak alkotni, ezért nem lesznek belőle személyiségzavarok.”

Mivel az aszexualitás kevés embert érint, híres emberekből is kevés van, aki felvállalta ezt, a legtöbbről csak sejteni lehet. Talán a Smiths egykori frontembere, Steven Patrick Morrissey a leghíresebb felvállaltan nemi érdeklődés nélkül élő ember, de korábban neki is voltak próbálkozásai férfiakkal és nőkkel is. A pletykák szerint hasonló cipőben jár a Red Hot Chili Peppers nemrég kilépett gitárosa, John Frusciante, és a Manic Street Preachersből ismerhető Richey Edwards is. A történelmi személyiségek közül Michalangelóról nem sikerült még eldönteni, hogy a saját neméhez vonzódott-e, vagy aszexuális volt. Az aszexuálisok legnagyobb nemzetközi szervezete az AVEN, aminek már többezer tagja van, Magyarországon nem létezik aktívan működő csoport.