A pornófüggőség sokak számára nem ismeretlen fogalom, de ha a pornófüggő és a keresztény szavakat együtt hallja, akkor biztos, hogy mindenki elcsodálkozik egy picit. Pedig ugyanolyan létező probléma pornótól és/vagy a maszturbálástól való függőség a hívő emberek körében is.

Külföldön rengeteg olyan oldal létezik, ami keresztény emberek pornófüggőségével foglalkozik, de itthon maga az "egyszerű" pornófüggés sem egy általános téma, nemhogy a hívő emberek pornó vagy szexfüggősége. Mégis van egy a témával, illetve problémával foglalkozó blog itthon, amit a Saulus Pál álnéven író blogger hozott létre. Ő maga is pornófüggő volt, és blogját először azzal a céllal indította, hogy saját magát segítse ezzel.

Maszturbáláshoz kapcsolódó függés

"Az oldalt akkor hoztam létre, amikor elhatároztam, végleg leszámolok a pornófüggőségemmel. Úgy gondoltam, hogy ha készítek egy blogot, és közben leírom saját érzéseimet, küzdelmemet, azzal másoknak is segítek. Ez egyben rám is motiváló erőként hatott. Ma már csak másoknak való segítségnyújtás céljából tartom fenn a blogot, ugyanis nekem már sikerült teljesen letennem ezt a függőséget" – mondta a Velvetnek a blogger, aki egyelőre csak online segít a pornófüggő embereknek. Egyébként itthon létezik egy olyan egyesület, a SLAA, amely személyes találkozókat is szervez, és az Anonim Alkoholisták mintáját követi.

Saulus Pál blogger oldalán is olvasható beszámoló egy olyan férfitól, aki az ő segítségükkel próbál "leszokni". "A SLAA-n kívül másik szervezetről nem tudok. A keresztény felekezet pásztorainak, vezetőinek segítségét viszont lehet kérni ez ügyben, sőt ajánlott is, mivel ők személyre szabottan tudnak foglalkozni a függőségben szenvedőkkel. Az én blogom csak egy térkép, ami irányt mutat, a gyülekezetvezető közelebb visz a megoldáshoz, esetleg megérteti az ok-okozati összefüggéseket, de a végső lépést, a döntést és a tettet az egyén maga kell, hogy megtegye."

A keresztény pornófüggőkkel foglalkozó blogger elmondása szerint nem csak hívő emberek fordultak meg eddig a blogján, és volt olyan is, akinek a párja volt függő. "Az oldalon van egy szavazás, ahol pont a célcsoportot mérem fel ilyen szempontból. Az eddigi 76 válaszadóból 40 keresztény pornófüggő, 10 nem keresztény, de függő, illetve 5 hozzátartozó volt. A maradék 21 'csak olvasgató' között is biztos vagyok benne, hogy vannak függők, akiket ez a dolog vagy nem zavar, vagy nem vallják be maguknak, esetleg nem tudják magukról, hogy függők. Véleményem szerint a függőség egy olyan állapot, amikor az ember már nem tudja legyőzni a magában uralkodó vágyat . Egy nagyon erős késztetést érez, vágyakozik valami után, és ez cselekvésre készteti. A függőség ott kezdődik, amikor ezt a cselekvést bizonyos időközönként meg is teszi, mert nem tud ellenállni."

Hívő, de pornófüggő nők

"Nagyon fontos látni azt, hogy a pornófüggés általában társul a maszturbációhoz kapcsolódó függéssel , illetve sokan azt hiszik, hogy az nem jelent függést, ha csak hetente 1 alkalommal néznek ilyen filmet. Ha valaki szeretné kideríteni, hogy függő-e, akkor az alábbi próbát ajánlom neki: vizsgálja meg, hogy általában milyen rendszerességgel néz pornót vagy maszturbál. Ezt a számot szorozza meg tízzel, és próbálja ennyi ideig megállni. Ha nem megy, akkor valamilyen mértékű kényszer biztosan uralkodik rajta. Keresztényként fontos hangsúlyoznom, hogy a pornónézést akkor sem tartom jónak, ha nem társul mellé függőség. Véleményem szerint – ahogy az az önök cikkeiben is már többször utalásra került – a pornó ma a szexualitás eltorzulását eredményezi, ami egészen negatívan hat a társadalomra. Gondolok itt a házasságtörésekre, a nemi úton terjedő betegségekre, illetve az emberek kapcsolatokhoz történő hozzáállására. Mintha a párkapcsolatok értéke egyre csökkenne, immáron a belső értékek nem számítanak, csak a test, amit viszont bármikor lecserélhetünk."

A bloggert arról is kérdeztük, hogy tapasztalatai szerint a pornófüggés – ami többek között az agyban termelődő dopamintól alakul ki – nemtől függő-e, vagyis hogy nők is lehetne-e ugyanolyan arányban és mértékben pornófüggők, mint a férfiak. "Vannak pornófüggő nők, de egyelőre csak nagyon kevés talált ránk. Olvastam erről más fórumokon, illetve hozzátartozókkal való levelezés során derült ki, hogy ismernek pornófüggő nőket, többet is. A nők viszont valahogy kevésbé akarják felvállalni ezt a problémát, nem szívesen beszélnek róla. Olyan, mintha a férfiak pornófüggése sokkal "magától értetődőbb" lenne, pedig ez nem igaz. Személyesen csak egy ilyen hölgy írt nekem, de eltűnt később." Egy másik nő beszámolóját viszont el lehet olvasni a blogon.

Erotika a Bibliában

A Pornófüggő Keresztények blog egyik érdekessége, hogy a blogger összeszedte a Bibliában fellelhető erotikus jeleneteket is. Saulus Pál szerint ez azért volt fontos, mert ezzel jó példát szeretne mutatni. "A Bibliában az Énekek Éneke az a könyv, amely az egészséges erotikáról szól. Jól bemutatja, hogy bár a szex testi cselekvés, alapvetően lelki szükséglet áll mögötte, de ezt ma nagyon sokan elfelejtik. Saját magunk megtartóztatása – például a házasság előtti együttlét kerülése – pedig olyan élménnyé teszi később a szexet, ami tényleg lelki összekapcsolódást is eredményez" – mondta a Velvetnek a blogger, aki elmondása szerint nem volt erre képes pornófüggősége idején, és úgy gondolja, hogy most, hogy már nem a pornó irányítja az életét, sokkal nagyobb örömöt tud átélni szex közben.