A kóros szexuális vággyal teli nők viselkedése bipoláris depresszió tünete, aminek mániás szakaszában az illető nem tudja kontrollálni érzéki ingereit. Olyan betegség, hogy nimfománia nincs, és még csak nem is nevezhető szexuális függőségnek. Gyógyszeres kezeléssel normális életet élhet az a nő, aki szinte állatként igyekszik kielégülni.

Olyan, hogy nimfománia, mint betegség kategória, nem létezik. A nimfománia, mint szexuális függőség, csak a köztudatban létezik, a köznyelvben fehérmájúságnak tartott állandó szexvágy csak tünet. "A bipoláris depresszió mániás szakaszának az is a jellemzője, hogy kontrollálatlan, van akinél ez szexualitásban jelentkezik, de van aki elkezd kontrollálatlanul pénzt költeni. Ez egy nagyon speciális probléma, és nagyon látványos is, az illető környezete azonnal észreveszi. A pszichotikus állapotban hiányzik a realitás" - mondta Bede Zsuzsa szexuálterapeuta a Velvetnek.

A pszichopátiás állapotú nők a túlzott szexuális vágyukat igyekeznek minél gyakrabban megélni, a férfiak bedőlnek a csábításnak. Ugyan lehetnek jó élményeik is a fehérmájúnak titulált nőkkel, azonban hamar kiderül, hogy valami nem stimmel. Ahogyan az a férfi is rosszul járt, akit a negyvenhét éves Anja Crapnik szinte megerőszakolt, majd bezárta a lakásába. A férfi végül az erkélyre menekülve hívta a rendőrséget, amikor a nő végre elaludt. A mániás depresszióban szenvedő nő pszichiátriai kezelés alatt is állt, azonban ez sem segített a mániás szexvágyán, amibe bele is halt. A napokban megállt a szíve, ebben pedig a drogok, a szex és az alkohol játszottak közre.

"Ez nem szexuális függőség. Ha ilyen eset van, akkor pszichiátriai kezelés szükséges, amivel ezt szinten lehet tartani. Ha szedi a gyógyszert, akár normális életet élhet. Szexuális függőségről főleg a férfiaknál szokás beszélni, a nőknél kapcsolatfüggésről" – mondta a terapeuta, és hozzátette, a szexvágy motivációja igen sokrétű, a motiváció segít eldönteni, nimfomán-e valaki, vagy sem. Amíg a férfiak azt gondolják a fehérmájú nőkről, hogy szeretik a szexet, és ők csak megadják nekik, amit akarnak, a nőknél ez jóval összetettebb. A kórósan csillapíthatatlan nemi vágy miatt nem maradnak meg egy férfinél, szexre sem, hanem újabb prédákat keresnek kielégülésükhöz. A számos kaland azonban nem csillapítja a szexuális vágyat, a nimfomán nő az ördögi körben csak elkeseredettebb lesz az újabb és újabb csalódástól. Az ilyen nők nem a partner kielégülését nézik, hanem csak saját maguk testi örömeire koncentrálnak, szinte állatként, szexrabszolgaként használva a másikat. Sok nő, akiket megbélyegeznek a nimfomán jelzővel, nem feltétlenül azok, a motivációjuk a sok szexre nem a bipoláris depressziójukból fakad.

A szexuálpszichológus olyan nőkkel is találkozott már, akik azért feküdtek le minden nap mással, mert orgazmusproblémáik voltak. "Volt egy páciensem, aki a bipoláris depressziójának mániás szakaszát a munkájában élte meg. A nimfomán nőknél ez a szexben mutatkozik meg." Azokra a nőkre is könnyen rámondják, hogy nimfománok, akik ugyan átmenetileg, de minden este mással fekszenek le azért, hogy a szakításon, szerelmi csalódáson túltegyék magukat. A nimfománia azonban nem ez, hanem a gyönyör hajszolása beteges iramban, már-már ijesztő viselkedéssel.

A nimfománia

"A nimfománia kóros nemi igazgatottság a nőnél, mely némely ideg- vagy elmebeteg állapot tüneteként lép föl" - áll a Pallas Nagylexikonban. A kóros viselkedés pszichotikus tünetcsoportban jelentkezik, a nimfomán nők az érzéki ingerek feletti uralmat elvesztik, és a lehető legnyersebb formában keresik a kielégülést. A szó a görög nimfából ered, a nimfák alsóbb rendű természetistenségek voltak, örökké fiatal, halandó, de hosszú életű lények, akik képesek voltak másoknál önkívületi állapotot elérni.