horoszkóp
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

40 év alatt levetkőztek a pornószínészek a borítókon

2013.01.24. 21:31 Módosítva: 2013-01-24 21:33:53
Eleinte csak oktatófilmeken jutottak az emberek a napi betevő pornókhoz, aztán jöttek a pajkos vígjátékok, aztán a videokorszak megjelenésével megtörtént a pornórobbanás. Az eleinte csak visszafogott, ma már leginkább romantikus vígjátékokhoz illő borítókat szép lassan felváltották a DVD-tokokon ábrázolt mellek, aktusok, péniszek.

Amióta létezik a filmezés, azóta létezik a pornó is, de a műfaj igazán csak a XX. század második felében terjedt el, jutott el széles néprétegekhez. Aki nagyon bele szeretné magát ásni a pornófilmek történelmébe, az nézze át ezt a jól összeszedett Wikipedia-cikket. A lényeg, hogy az 50-es évek végéig aki szexet akart nézni mozgóképen, az kénytelen volt az oktatófilmekre hagyatkozni. A 60-as években már megjelentek a Benny Hillhez hasonló pajzán vígjátékok, sok helyen ezeket a filmeket is a pornóhoz sorolják, míg ma már senkinek sem jutna eszébe néhány kivillanó mellről egy pornófilm. Aztán a 70-es években viszont beindult az üzlet, a pornóra nyitott Európában szép lassan eltörölték azokat a törvényeket, amik betiltották a pornográf tartalmak készítését, forgalmazását, így szabad utat kapott a pornó. Ez volt a pornó úgynevezett aranykora.

És ha készültek pornófilmek, akkor azokhoz készültek plakátok, borítók is. A 70-es évek pornóplakátjai mai szemmel akár művészi értékkel is bírhatnak. Általában nincs rajtuk meztelen ember, legfeljebb csak sziluettek, viszont szinte a rendes filmplakátok igényességével elkészített plakátokról van szó.

A következő lökést a pornóipar a videokorszak megjelenésével kapta. Valószínűleg nincs semmi, ami akkorát kaszált volna a videók megjelenésével, mint a pornóipar a 80-as évektől kezdve. Igaz, hogy a videó a nagy költségvetésű, mozis produkciók kárára jelent meg, viszont amiatt, hogy iszonyú olcsó lett a gyártás, megjelentek a legkülönfélébb fétisek. És ha sok a termék, akkor meg kell próbálni kitűnni, így a borítókon elkezdtek szép lassan vetkőzni a nők.

Számos borítót átnézve, a 90-es évek közepén érezhető egyfajta váltás, törés, innentől kezdve jelentek meg mellek úgy általánosságában a borítókon. Az évtized második felében pedig jött az újabb robbanás, az internet, ami egyszerre volt átok és áldás a pornó számára. Magyar és külföldi pornóipari dolgozók is azt mondják, hogy az interneten elérhető elképesztő mennyiségű ingyenpornó, valamint a pornófilmek kalózverziói szép lassan kicsinálják az évtizedek óta burjánzó ipart.

Most viszont nem lamentálnunk kell, hanem észrevenni, hogy a kétezres évek közepére gyakorlatilag általánossá vált a pucérkodás a borítókon, sok helyen aktussal reklámozzák a filmeket. Magyarország legismertebb pornókészítője, Kovács “Kovi” István is érzékeli a tendenciát, viszont azt mondja, hogy nem lehet 100 %-ig állítani, hogy ma már csak pucér nős, nagyon profán borítók lennének, mert még mindig van egy pár cég, amelyik a régi értékeket helyezi előtérbe.

“Ezt egyértelműen nem jelenteném ki, hogy ma csak durva borítók lennének. Vannak még olyan cégek, amik a szexi nőt, erotikus pózban, punci nélkül tesznek ki a borítóra. Ez egyrészt ízlés kérdése, másrészt koncepció is. Általában fiút nem raknak a borítóra, arra mindenki rájött, hogy a lányokkal lehet eladni a filmeket” – mondta Kovi. A maga részéről egyébként a régi iskolát képviseli. “Az összes lány szereplőről készülnek erotikus, soft fotók, én általában nem rakok ki kemény képeket a borítóra” – mondta Kovi.

A rendező szerint nagyben meghatározza a film stílusa, hogy milyen lesz a borítója. Egy, manapság nagyon népszerű gonzo stílusú – amikor szubjektív kamerát használva úgy veszik a jeleneteket, hogy azt mutatják, amit adott helyzetben a néző látna, ha ő lenne a főszereplő – film borítóján nyilván gonzo stílusú képekkel operálnak majd például.

Ha látni szeretné, hogy néhány finomkodó borító mögött milyen kemény szexfilm bújt meg, akkor erre a linkre klikkeljen!

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, stresszűző programok és szórakozás. Töltődjön és szépüljön itthon!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.