Bármilyen szex után fontos a pozitív visszajelzés, de igazából az a legfontosabb, hogy ne kérjünk számon orgazmust senkin, illetve ne feküdjünk le olyanokkal, akiknek az állandó partnere épp börtönbe készül.

Az odáig oké, hogy ismerjük nagyjából a szex felé vezető utat, az összeszokottabb pároknál már félszavakból egyértelművé válik, hogy most mire kell készülni, és nagy átlagban azzal is tisztában vagyunk, miket érdemes mondani/nem mondani aktus közben. Viszont ahogy a pornófilmek is véget érnek egy közepesen eljátszott orgazmus után, úgy az is sötét folt, hogy mi az ideális reakció szex után.

Köszönöm

“Én általában úgy lihegek utána, mint egy rövidtávfutó, aztán egy idő után megkérdezem, hogy hol egy gyújtó” – avatott be minket nem túl magasröptű megoldásába a 23 éves Gábor, aki emellett azt szeretné a legjobban hallani partnerétől először, hogy ameddig ő alszik, főz valamit. A kajálás egyébként a legnépszerűbb dolgok egyike, a 28 éves Béla nem szokott teketóriázni. “Amint újra elindul az agyműködésem, kijelentem, hogy tudnék most enni.” Béla azt is szereti, ha az egóját ápolják, lehetőleg trágárkodva: “Én annál nem tudok szebbet elképzelni, ha valaki annyit mond, hogy ‘köszönöm, hogy megbasztál.' Jól érzem magam tőle, mint valami katona, aki teljesítette a küldetését.”

Éhes vagyok

Női oldalon is kedvenc első mondat az “éhes vagyok”, de náluk azért árnyaltabb a kép. “Én azt szeretem a legjobban, ha egymáshoz bújunk, és csak simogatnak. Utána egy idő után elkezdünk valami tök jellegtelen témáról beszélni” – mondta a 31 éves Judit. A vele egykorú Titanilla sem szereti, ha egyből el kell kezdenie beszélni: “Ha a lihegés helyett valaki kiselőadást akar tartani, akkor ott már a szexel is baj volt” – foglalta össze véleményét.

Na de létezik-e tökéletes első mondat a lihegés lecsengése után? “Jó, ha kapunk visszajelzést, és persze az sem mindegy, hogy milyet. Ha negatív, akkor az felnagyíthat problémákat. A kedveskedés, egy odabújás és simogatás erősítik a biztonságérzetet is. Mindenki számára változó, hogy mi a pozitív visszajelzés, de pár jó szóval nem lehet mellélőni” – mondta a Velvetnek Bede Zsuzsa szexológus.

Ne faggatózzunk

Arra már van konkrét válasz, hogy mit ne mondjunk semmiképpen: “Általában a férfiak esnek bele abba a hibába, hogy elkezdik kérdezgetni a partnerüket arról, hogy milyen volt neki. Ilyenkor ők bizonytalanok, és szeretnék tudni, hogy milyen volt a másiknak, de egy nőnek egy általában nem úgy jön le, hogy foglalkoznak vele, hanem számonkérésként vagy tesztelésként hat. Találkoztam már olyannal, akinek a partnere rendszeresen osztályoztatta egy tízes skálán a szexet.”

Csak a pasim meg ne tudja

Túl erősen faggatózni tehát nem szabad, de egy rossz első mondat akár hosszabb távon is tönkreteheti a következő időszakunkat, erről számolt be nekünk a 24 éves Jani. “Skóciában szedtem fel a kollégiumban egy nőt, aki olyat mondott, amit tényleg soha nem akartam hallani. ‘Csak a pasim meg ne tudja' – mondta nekem, majd amikor jeleztem, hogy nekem ezt úgy mondta, hogy szétmentek, mert Ricky visszaesőként belekerült valami késeléses balhéba, akkor annyit mondott, hogy ez így van, de csak egy hónap múlva kezdi letölteni, és holnap érkezik még látogatóba. Kiderült, hogy Ricky tényleg képes lenne kórházba küldeni. Egy barátnője később azt javasolta, hogy ne nagyon mozogjak a kollégiumban, és lehetőleg zárjam magamra az ajtót. Így lett időm megnézni mind a hat Sopranos-évadot, ugyanis Ricky négy napig aludt a kollégiumban.”