Sokan drasztikus módszereket alkalmazva próbálják visszaállítani a szexuális életüket párkapcsolatukban, pedig a szakemberek szerint is ez egy többlépcsős folyamat. Összeírtuk a szarvashibákat, amiket ilyenkor el lehet követni. Például ne erőszakolja rá se a másikat, se saját magát olyan dolgokra, amitől undorodik. Ne tegye magát nevetségessé és ne hisztizzen, ha mégis elutasítják.

Bár a szakemberek elsősorban érintésgyakorlatot javasolnak azoknak a pároknak, akiknek kapcsolatában kihűlt már az ágy, sokaknak még mindig az amerikai filmekből és pornókból szedett gyakorlatok ugranak be elsőként, amikor a szexuális élet visszaállítása a téma. Mert mit is látunk a szappanoperákban: asszony mellett már hónapok óta bealszik a férfi, a nő erre egyik nap domina-szerkóban várja a pasit az ágyban és kijelenti, most mindent megkap a másik, amit korábban nem. Pedig ennél kínosabban nem is lehetne elkezdeni a szex megmentését. És ezen kívül is vannak szarvashibák, össze is gyűjtöttük, miket ne csináljon.

Ne kényszerítse semmire partnerét

Alap, hogy ha a másik fél nem akar szexelni, nem alkalmazuk se fizikai, se érzelmi erőszakot. Ha pedig már jól ismerjük a partnerünket és tudjuk, mik azok a dolgok, amiket bevállal a szexben és miktől irtózik, nem várhatjuk el tőle, hogy csak a kedvünkért megtegye. Ha éveken át elutasította az anális szexet, de a szakítás küszöbén felajánlja, nem azt jelenti, hogy most hirtelen megkívánta a dolgot, hanem, hogy kétségbeesésében mindennel bepróbálkozik. Azzal is, amit egyébként nem szeret – ezt kihasználni pedig tróger dolog.

Ne kényszerítse saját magát semmire

Ugyanúgy bevállalni is felesleges olyan dolgot, amitől undorodunk. A szexuális életet csak úgy lehet megmenteni, ha a körülményeket mindkét fél izgalmasnak tartja. Abszurd belegondolni is abba, hogy pont a szexuális kapcsolat fellendítése érdekében mondunk le az élvezetes szexről. Ne vállalja be az anális szexet, ha az fáj és ne menjen el swingerklubba sem a partnere kedvéért, ha egyébként ezt a fajta életvitelt mindig is elutasította. Megrázó élmény lehet, lelki sérülést okozhat.

Ne tegye önmagát nevetségessé

Sok szexológus javasolja ilyen helyzetekben azt, hogy valami újat kell kipróbálni, valami színt vinni a kapcsolatba. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a szexuális kultúránkban 180 fokos fordulatot kell venni, ezáltal pedig a másik számára akár meghökkentő pillanatokat is szerezni. Tudni kell, hol a határ: nem biztos, hogy egy szép, napsütéses délután a férfinak arra kell hazamennie, hogy az asszony a szexshopban rendelt szobalány-jelmezben takarít, mert sokszor ez inkább röhögést vált ki a másikból, mint szexuális vágyat. Mókás pillanatokat okoz az is, ha az addig kemény férfi látszatát keltő családfenntartó kutyapózban, pórázzal nyakán várja a gazdasszonyt. Az ilyen meglepetések pont nem a ritkán szexelőknek valók, hanem azoknak, akik eddig is intenzív nemi életet éltek, és nyitottak voltak mindenre.

Ne alázza meg önmagát

Sajnos a statisztika azt mutatja, hogy kevés olyan kapcsolat van, ahol egy hosszabb szexmentes időszak után hosszú távon vissza lehet hozni a szexuális életet. Vannak, akik elfogadják a másik közeledését, és ez ideig-óráig működik is, ám a partner nem mindig kapható az ilyen jellegű próbálkozásokra. Fontos azonban, hogy az elutasítás ellenére megőzzük a méltóságunkat. Ne hisztizzen, ha eltolják a kezét, ne könyörögjön a szexért, ne fenyegetőzzön megcsalással.

Ne kísérletezzen a végtelenségig

Ha pedig már többször is lerázták, ha tudja, hogy a másik szexuálisan nem akarja, és ettől ön boldogtalan, ne várjon a csodára. Egy párkapcsolatban a férfiak és a nők számára sem csak a kielégülésről szól a szex, hanem egyfajta bizonyíték az összetartozásra, szeretetre. Ne várjon akár éveket is arra, hogy párja talán hirtelen ötlettől vezérelve megkívánja. Ha boldogtalan, zárja le a kapcsolatot.