A férfiaknak kell a napközbeni erotikus kiszólogatás, a játékos érintések, igénylik a simogatást és a csókokat. A szexológus szerint az, hogy az előjáték csak a nőnek kell rossz társadalmi beidegződés, a szex kölcsönös tevékenység, amiben az önzetlenség és a kommunikáció a kulcsszó.

Bármennyire is nehéz elhinni, van a szexben olyan téma, amikor a férfiak kiáltanak egyenjogúságért. Az orgazmust színlelő férfiakról írt cikkre olvasói levelet kaptunk, amiben a neve elhallgatását kérő levélíró azt boncolgatja, miért is kell az előjáték a férfiaknak. A névtelen levélíró szerint nem ritka, hogy a férfiak megjátszák gyönyört, hogy csak a fizikai vágy az, ami bármit is megmozgat bennük. És hogy ez összefüggésben áll az előjáték kérdéskörével.

"A különbség a megjátszott és a valódi kielégülés között az érzelmi kielégülés. Ugyanis ha érzelmileg a páromra vagyok hangolva, és nem csak lefekszünk, nem csak dugunk, hanem szeretkezünk, akkor az kielégülés lesz mindkét oldalon. Erre viszont a férfiaknak is készülniük kell, nem csak két perces előjáték, nem csak gatya le, és mehet a menet – bár van amikor ez is tökéletes. A férfiaknak is vannak igényeik, van lelkük, és igenis kell nekünk is a simogatás, a babusgatás, a csókok. Az a finom női bőr által kiváltott libabőrösség, a női ajak puhaságának érzése. Sok nő azt gondolja, neki kell előjáték, a pasi bármikor, bármit bármennyiszer, pedig valójában ez nem pontosan igaz. A pasiknak is kell előjáték, kell a napközbeni erotikus kiszólogatás, a nap közbeni játékos érintések, azok a finom kis játékok, amikkel felkeltik a vágyat bennünk. Ha pedig nem sikerül mégsem, akkor lehet hogy fáradtak vagyunk, gondjaink vannak, a fejünk nem tud a nőre koncentrálni. Ilyenkor picikét nyitni kellene és beszélgetni, ha a pasi megnyugszik, és érzi, hogy a nő odafigyel rá, simán összejöhet egy hajnali szerelmeskedés" – áll a levélben.

Az, hogy a férfiaknak kevesebbel is beérik mint a nők, a szexológus szerint a társadalmi beidegződés, a férfiak megfelelési kényszere és az aktív-passzív szexuális szerepek miatt lehet. Az intimitás, a kölcsönösség ugyanolyan fontos mindkét nemnél – leszámítva természetesen az eltérő egyéni igényeket. "A szex kölcsönös tevékenység. Való igaz, a nők gyakran csak elvárják a kényeztetést, és a tanult nemi sztereotípiák miatt nem adnak a férfinak. Ez megint a szexuális ismeretek hiányára, illetve arra az elképzelésre vezethető vissza, hogy a női szerep passzív. Ha aktív lenne, az már kurvás. Sok ilyen rossz beidegződés van az agyban és az ágyban. Ebbe a körbe tartozik az orális kényeztetés is, sok nő elvárja, de nem szereti csinálni. A megfelelési kényszer szerint a nőnek mindenképpen el kell élveznie, mert a férfi akkor férfi igazán. Ha a nő kész, akkor meg az egész nem is érdekes, a pasi majd megoldja. De ennek nem kell feltétlenül így lennie. Az egyéjszakás kalandtól ne várjunk csodát, és a megdöglött kapcsolatban sem feltétlenül lesz jó az összebújás" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus, és hozzátette, a férfiak mellbimbója ugyanolyan erogén zóna, mint a nőknél.

"A testi ingereknél nem csak a pénisz, hanem a test többi felülete is érzékeny. A simogatás, az érintések, a csók – és nem csak a szájra csók, hanem a nyakra vagy a mellre vagy bármely testfelületre –,  fontos. Izgató a vetkőzés és a vetkőztetés is, ezek nem a testet ingerlik, hanem a vágyat fokozzák. Egy pasi élvezi, ha lehúzzák róla a pólót, kigombolják lassan az ingét, és a mellét simogatják, pont annyira mint egy nő. Piszok izgató, ha a nadrágon keresztül ingerkedik a partner. Az önzetlenség és a kommunikáció a kulcsszavak, továbbá az odafigyelés a másik jelzéseire."

A szakember kiemelte, hogy az egyéjszakás románcoknál és a már haldokló kapcsolatoknál másként kell kezelni az előjátékot. Ha már vége a kapcsolatnak, és csak valamiféle megszokás, félelem tart össze két embert, ott kár erőlködni, nincs kölcsönös vágy. Az alkalom szülte szexnél pedig ahhoz, hogy igazán élvezetes legyen, be kell vetni mindent, általában olyasvalakikről van szó, akik alig ismerik egymás testét, erogén zónáit. Több odafigyelést igényel a szexológus szerint, aki azt is javasolja, hogy akit az előjáték érdekel, a tantrikus könyvekben talál hasznos tanácsokat. "A tantrikus szex szinte csak előjátékból áll, a közösülés szinte mellékes, fontos a másik kéjérzetének fokozása, megteremtése."