Akárcsak a dildókkal, a gésagolyókkal is lehet párban játszani. Ezzel erősíthetők az alhasi izmok, amiknek fontos szerepük van az orgazmus elérésében. A pár perces gyakorlatokat naponta ajánlják a szakemberek, a speciális intimtornákkal akár hormonális változást is el lehet érni.

Az orgazmus fokozása elérhető azzal, ha valaki tudatosan tudja használni a úgynevezett PC-izmait (pubococcygeus, azaz a medence izmai). Az alhasi izmok, a gát környéki, kismedencei izmok fontos szerepet játszanak az orgazmusban, fiziológiailag a PC-izmok ritmikus összehúzódásával és elernyedésével jár együtt az orgazmus. A PC-izmok erősítését, tudatos használatát a férfiaknak például a korai magömlésre ajánlják. Ehhez nem kell azonnal intimtorna órákat keresni, elég ha valaki otthon gyakorolja akár az erre megfelelő segédeszközökkel.

A keleti kultúrában a nők azzal tudtak különleges szexuális élményt adni a férfiaknak, hogy képesek voltak a hüvelyüket akár hullámoztatni is behatolás közben. A ritmusos szorítás és elengedés mellett, amiben egyébként a pingponglabda lövöldöző nők profik. A keleti nők tudása nemcsak a férfiaknak kedvez, a nők orgazmusát is fokozza a hüvelyizom tudatos használata. Ráadásul az élvezetek mellett a vaginizmus és az inkontinencia problémájára is gyógyír a medencizom tornáztatása. Így nemcsak azoknak hasznos, akik küszködve képesek orgazmust elérni vagy akik szülés után szeretnének a hüvely rugalmasságán változtatni.

"Szoktam használni, mert jó játék. Anno voltam intimtorna órán, amit úgy kell elképzelni, hogy például a hüvelyt összeszorítod három másodpercre, aztán elengeded, és csípőmozgást is tanítottak. Szex közben akkor használom a hüvelyösszeszorítást, ha már unom, hogy nem megy el a pasi" – írta a Velvetnek az egyik női olvasó, aki Aviva tornára és a Kriston Andrea-féle intimtornára is járt. Az Aviva torna meddőségre, cisztákra, csontritkulásra és hüvelyszárazságra is hatékony lehet a szakemberek szerint, a medence izmainak tornáztatásával hormonális változások következnek be a testben. A Kegel-gyakorlatokat ülve, állva akár vécézés közben is lehet gyakorolni, a hüvely pár másodperces összehúzásával és elernyesztésével – itt talál bővebb leírást. Kriston Andrea férfiaknak és nőknek egyaránt tart intimtorna órákat, a 12 órás tréning lépésről lépésre megtanulható akármilyen korban. Ahhoz, hogy a PC-izmok erősségén változtassunk, nem kell azonnal órákra beiratkozni, és újratervezni a heti időbeosztást. A szexológus szerint otthoni gyakorlással is elérhető a változás.

"Mindkét félnek jó, mert így a felületek érintkezése intenzívebb tud lenni. A régi időkben gésagolyókkal tornáztatták a nők, méghozzá akár egész nap bent tartva azokat. Mára egyéb eszközök is készültek, mindenképpen érdemes ezekkel gyakorolni, szülés után is sokat segíthetnek" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus, és hozzátette, a kliensei közül az idősebbeknek intimtornát javasol, a negyven feletti nőnek akár kudarcélmény is lehet, ha nem tudja a golyókat bent tartani.

"A kezdés egyszerű, szerezzen be megfelelő méretű és súlyú golyókat. A neten már rendelhető minden, így nem kell a boltban toporogni annak sem, aki ezt cikinek érzi. Fertőtlenítse, és gyakoroljon. Az izmok összahúzásával minél tovább igyekezzen bent tartani. Ha megengedheti magának, és már eleget próbálkozott, akkor akár bugyi nélkül ezekkel a golyókkal végezzen apróbb házimunkákat. Ha párban van, akkor lehet ez páros játák is, akárcsak a dildókkal. A partner behelyezheti ezeket, sőt el iskaphatja, amikor kicsusszannak." A különböző súlyú gésagolyókkal fokozható az izmok erőssége, arra ügyelni kell, hogy a gésagolyók valóban azok legyenek, ne pedig műanyag utánzatok. A gésagolyókon kívül a gyöngysorok is alkalmasak erre, a bent tartással és kitolással lehet gyakorolni kisebb-nagyobb golyókkal.

Férfiaknak és nőknek is ugyanazt kell tenniük, lépésről lépésre

"A gyakorlat elvégzéséhez üljön párnára vagy székre vagy pedig a sarkára, gerincét tartsa egyenesen. Lazítsa el a derekát, a vállát, a tarkóját, a karját, a nya­kát és a fejét, amennyire csak tudja. Kissé hajtsa előre a fejét, és hunyja be a szemét. Három másodpercig feszítse meg a PC-izmát. Ez úgy történik, hogy a vég­bélnyílás körüli záróizmokat összehúzza. Amennyiben helyesen járt el, olyan érzése lesz, mintha az egész medence tájéka felfelé húzódna. Köz­ben lassan, nyugodtan lélegezzen be. Ha a három másodpercet túl hosszú­nak találja – túl gyenge a PC-izma! –, akkor kezdje egy vagy két másod­perccel. Kilégzéskor teljesen lazítsa el az izmát. Végezze ezt a gyakorlatot kezdetben tízszer egymás után, de 10 percnél nem hosszabb ideig. Körülbelül egy hét múlva növelje az összehúzás, azaz az izom megfeszítésének időtartamát, míg gondolatban 10-ig számol, majd lazítsa el az izmát ugyanolyan hosszan, mint amennyi ideig megfeszítette. Ne feledkezzen meg a lazításról: tudatosan lazítsa el a PC-izmot, mert ez éppoly fontos, mint a megfeszítés" – írja az Örömlány blog szerzője, aki azt tanácsolja, naponta kétszer érdemes gyakorolni legalább egy héten keresztül.