Az élvezés pillanata előtt a férfi teste fiziológiailag rákészül az élvezésre, azonban ha az elmarad, a vér a herékhez tódul. Ez kékes színű elváltozást okoz, és feszítő fájdalommal jár. A népi gyógymód pedig nem hülyeség, maszturbálással - aminek természetesen élvezés a vége - orvosolható a fájdalom.

Nemcsak legendaként él a kék here szindróma, nagyon is valós probléma, ami akkor következik be, ha a férfi nem tud elélvezni, és a gerjedelme nagyon magas. Az úgynevezett kék here probléma mögött pusztán az áll, hogy az erekben lévő véráram csapdába esik, és nem távozik. Ez általában szexuális izgalom hatására következik be, a jelenség a férfiaknál a herék kékes elszíneződésével jár – az orgazmus pedig elmarad. A hivatalos neve vasocongestio, sajgó fájdalommal jár, olyasmivel, mint amikor az embert tökön rúgják. "

A tünet az alsó területre, a kismedencére, a nemi szervekre kiterjedő fájdalom, ami feszítő jellegű, nem görcsös fájdalom. A nemi izgalom után akkor jelentkezik, ha nem következik be magömlés a férfiaknál. A magyarázatának azt tartjuk, hogy gyakorlatilag az erekció kapcsán egy nagy fokú véráram fokozódás következik be a herékben, és ez okozza a fájdalmat. A másik érdekesség, hogy ugyanez a nőkben is előfordul, de lényegesen ritkábban hallottam, hogy a feszítő jellegű fájdalom náluk jelentkezzen. A vizelésben nem okoz problémát, nem volt vizelési panasszal hozzám forduló beteg, ez inkább a herékre, a péniszre vonatkozó fájdalom, a prosztata és a húgycső kevésbé érintett. Speciális gyógymódja nincs, a szakirodalom szerint is a maszturbáció vagy a hideg-meleg vízzel tusolás, pihenés vagy sportolás segít, ami a vérkeringését helyrehozza, amitől kiegyenlítődik a lokális pangás" – mondta a Velvetnek Dr. Zempléni Tibor urológus.

A fájdalom akkor alakul ki, ha a férfi valamilyen oknál fogva nem tud elélvezni, így az odatódult vér fájdalmat okoz, és nyomást gyakorol a területre. A nemi szervek érintése is fájdalmas, a legtöbb esetben ez főleg a férfiakat érinti, de a nőknél is előfordul. Az egyik népi gyógymód szerint orgazmus után a duzzadás lohadni kezd, és megszűnik a fájdalom. A folyamat hasonló ahhoz, amikor az ember arca elpirul, csak ez heves nemi izgalom hatására alakul ki. Vőlegénybetegségnek is hívják a beteljesületlenség okozta görcsös fájdalmat.

"Fáj a herém miután a barátnőmmel voltam huzamosabb ideig (ismétlem, nem szexuálisan) végig, szóval órák hosszat állt a péniszem. Nos, ezután a jobb herémtől egy vonalban, körülbelül az ondóvezetékem vonalában fájdalmat éreztem, a herém nagyon érzékeny lett, és húzó érzésem volt. Szóval akkor ez elvileg a vőlegénybetegség?" – tette fel a Gyakorikérdésekre panaszát a 16 éves fiú. A férfiaknál az első szex után gyakori, hogy az ejakuláció nélküli izgalmi állapot fájdalommal jár. A fájdalmat az okozza, hogy a test az élvezés előtti pár percre rákészül, és mivel nem történik meg az ejakulálás, így az állapot nem tud feloldódni, megszűnni. Ez pedig később heretájéki fájdalmat okoz, alhasi érzékenységgel társul, amit orgazmussal lehet megszüntetni – nincs mese, maszturbálni kell, bármennyire fáj. Az ejakulálással az artériák és a véráram működése a normális állapotra tér vissza, és elmúlik a fájdalom. Azonban, ha az állapot tartós, vagy épp furcsa váladékozással is jár, mindenképp andrológushoz kell fordulni.

"A kamaszoknál is sűrűn előfordul, hiszen nekik még a sliccen befújó tavaszi szél is okoz erekciót. Ha nagyon heves a fájdalom, ajánlott enyhe hűtőfürdővel enyhíteni, ez az egyik népi gyógymód. Ennek ellenére az orvosnak meg kell mutatni, mert például kamaszkorban gyakori a hererák, amit a tapasztalatlanok nem tudnak kitapintani, és előrehaladott állapotában az is heves fájdalommal jár" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus. A nőknél is felléphet a medencetájéki heves fájdalom, azaz az, hogy nagy mennyiségű vér szorul a területen lévő erekbe, és nem oldódik fel. A fájdalom a nőknél és a férfiaknál is elmúlhat akár 1-2 órán belül, de előfordul, hogy napokon át, esetleg heteken át tart.

A kék here szindrómával együttjár, hogy a here mérete akár 20-50%-a megnő, a duzzanat távozásával a méret a szokásosra változik. Az ejakuláció nélkül a fájdalom viszonylag sokáig elhúzódhat, akár hetekig is fennállhatnak a panaszok, a fájdalom pedig nem csökken. Ha pedig maga az erekció okozza a fájdalmat, meglehet, hogy Peyronie-zavar áll fenn, amit szintén a vérerekben bekövetkező elváltozás okoz.