Alkalmi szeretőkkel a test karbantartható, sokat lehet tanulni a szexuális élményekből, ráadásul az önbizalomhiány egy kicsit kezelhető ezzel. A szexológus az egyedülállóknak tanácsolja a kalandokat, párkapcsolatban a párterapeuta segíthet, nem pedig a szeretőtartás.

Az alkalmizás hasznos szingliként

A test szexuális szükségleteinek karbantartására egyedülállóként és párkapcsolatban is van, hogy szeretőket tartunk. Ezek a kapcsolatok nem szólnak másról mint a testiség, épp ezért az elvárások is másabbak, leginkább azért, mert jó ha vannak. A szerkesztőséghez érkezett olvasó levél írója évek óta él párkapcsolatban, azonban kamaszkori szerelmével rendszeresen összejárnak. "Hét éve élek párkapcsolatban, szeretetben vagyunk együtt, rengetegszer összebújva tévézünk, simogatjuk egymást, de a szex nagyon ritka. Emellett a kapcsolat mellett három éve egy közös lakást bérlünk a tinédzserkori szerelmemmel, akivel csak szexuális kapcsolatunk van. Természetesen megbeszéljük a problémáinkat, és van, hogy szerelmeskedünk, nem csak úgy egymásnak esünk. Mindketten tudjuk, hogy ez több nem lehet, ő házas, gyerekei vannak" – írta a 35 éves Zsuzsa.

"A szex karbantartja a testet, de párkapcsolatban a társunkkal kell ezt megoldani. Ha ott éppen nem működik, akkor kell keresni párterapeutát, szexuálterapeutát, aki segít, és nem egy szeretőt – hacsak nem nyitott a kapcsolat, és mindkét partnernek belefér. A valódi párkapcsolatban a társunk kielégíti minden igényünket. Szingliként az alkalmizás mindenképpen hasznos, hiszen így megvan a kielégülés, és még tanulni is lehet az alkalmi partnerektől. Az önbizalomhiány ezzel kicsit kezelhető, de sokkal összetettebb a dolog, mert a háttérben nem csak a testképzavar lehet, hanem más okok is, amik oda vezettek. Amíg valaki szingli, addig szexeljen, amikor és akivel csak tud, természetesen betartva a szabályokat, mint az óvszer használata. Párban élőknél csak elmérgesítheti a kapcsolatot, ha kiderül, ha nem" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus.

Ez olyan, mint a fagyizás, ami nem kedvünkre való, az nem kell

A csak szex és más semmi kapcsolatokra általában akkor fanyalodik rá az ember, amikor az önbizalmával nincs minden rendben, vagy ha olyan típus, hogy a problémáit megcsalással oldja meg. Párkapcsolatban ugyanúgy probléma lehet, hogy valamelyik fél önbizalomhiánnyal küzd, talán azért, mert már rég nem kapja meg a szexben amire vágyik. Ha a kapcsolatban minden más működik, a legtöbben félrelépnek, és a testiséget máshol keresik. Akárhogy is van, a karbantartásra használt szexnek is megvannak szabályai.

Fontos, hogy mindenki előtt tiszták legyenek a szabályok, ami mindkét félnek megfelelő, és kényelmes. Ezeket tisztázni kell az elején. Előfordul, hogy aztán idealizált szerelem lesz a kalandozásból jó szexszel, az is meglehet, hogy egymásra találnak, de az is, hogy egynél több alkalom nem lesz. Akárhogy is van, fontos tudni, hogy mik is a szexuális kívánalmak mindkét fél részéről, elvégre szexről van szó. "Ez egy fiziológiai szükséglet, genetikailag kódolt, megmaradt bennük az érintés utáni vágy, ami sok dolgot gyógyít is. Lehet elvárásunk az effajta szexnél, ez olyan, mint a fagyizás. A nem kedvünkre való fagyit nem vesszük meg. Már a megismerkedésnél elvárásokkal választunk, mert olyan partnert nézünk ki, aki vizuálisan felkelti az érdeklődésünket, a szexuális kívánságunkat" – tanácsolja a szexológus.

Akár párkapcsolatban, akár egyedülállóként fanyalodik rá valaki a szexkapcsolatokra, azt, hogy csak ezzel érje be éveken át, senkinek nem javasoljuk. A szeretőtartás tönkreteszi a párkapcsolatot hosszú távon, és nem szabad, hogy ez legyen az egyetlen megoldás egyedülállóként sem.