A valódi párkapcsolatokban nem kell harmadik, se negyedik, a szexológus szerint a valóságban a nyitott kapcsolatban élő nők is és a férfiak is nehezen viselik, ha a partnerük lefekszik mással. Az életmód akkor működhet, ha mindkét fél nagyon magabiztos, ennek hiányában sérül mindkettejük önbecsülése.

A nyitott kapcsolat is csak megcsalás

Az ember állítólag genetikusan nem monogám fajta, de a társadalmi normák megkövetelik a monogámiát és a hűséget. Függetlenül az akár éveken át tartó elköteleződéstől, vannak, akik képesek arra, hogy a szexet úgy éljék meg a harmadik személlyel, mintha csak vacsoráznának. A nyitott kapcsolatban élők elvileg boldogan élnek valakivel, miközben azzal szexelnek, akivel csak akarnak. De vajon igazi lehet-e egy szerelem két ember között úgy, ha folyamatosan másokkal is szexelnek? Ez a nyitott kapcsolat legfőbb kérdése, amire talán csak Klapka György tudja a választ.  A szexológus szerint ha a kapcsolat valódi, akkor fel sem merül egy harmadik. Ráadásul a hétköznapi életben a nyitott kapcsolat is csak megcsalás, ahol sérülhet a felek önbecsülése.

"Ha nem tesszük pórázra a társunkat, akkor nem fogja ráncigálni. A nyitott kapcsolat paradox dolog, teljessé teheti a kapcsolatot, de ugyanakkor ha kitöltjük egymás életét, ha kielégítjük egymás szexuális, szellemi és érzelmi igényeit, akkor lehet ugyan nyitott a kapcsolat, de a másik nem fog másra vágyni. A megfelelő társas kapcsolatban ha valóban minden szempontból odafigyelnek egymásra, akkor a másik nem is fog kikacsintani. Húsz év házasság után is lehet új izgalmakat vinni a szexuális életbe. A nyitott kapcsolat csak szóban létezik, ha a kapcsolat valódi, a valóságban nem létezik nyitott kapcsolat. A valóságban egy pasi sem viseli el, ha a nője mással fekszik le, és egy nő sem, ha a pasija más nővel szexel. A nő önbecsülése is csorbul, és a férfi hiúsága is, és ott maradhat a 'nem vagyok neki elég' érzés. Maradinak hangozhat, de a nyitott kapcsolat egy szó a megcsalásra. Ha mással dugnak, akkor az már nem kapcsolat, akkor két ember együtt lakik. Csak extrém esetekben működik" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus, és hozzátette, a nyitott kapcsolat veszélye, hogy beleezúg a partner a szexpartnerébe.

A nyitott kapcsolatokban természetesen lehet szabályokat hozni, akár részletekbe menően az együttalvásra, a csókolózásra vagy az élvezésre is. A szakember szerint megélhető a nyitott kapcsolat, ha szex pusztán fiziológia. "Egy magabiztos társ a helyén tudja kezelni, elfogadja, hogy ez nem érzelem, csak testi vágy. Olyan, mint nem a társunkkal, hanem mással megenni egy csokit" – tette hozzá.

Az életmód lényege a valódi kölcsönös bizalom

Az Alterneten közzétett megszólalók szerint a nyitott kapcsolat azért jobb a monogámiánál, mert azt a feszültséget, ami az elköteleződés gondolatával jár, megszünteti. "Éveken át monogám kapcsolatban éltem, a partnerem megcsalt engem. Azóta félek az elköteleződéstől. A nyitott kapcsolat lehetőséget adott arra, hogy ezt a félelmet eldobjam egy kosárba. Az életmód lehetővé teszi számomra a kölcsönös bizalmon és megértésen alapuló kapcsolatot" – írja a 35 éves férfi az oldalon. A megengedő magatartás más tudatállapotot igényel a megszokottnál, a bensőges kapcsolat megtartásához egész más gondolkodás szükséges. Vannak párok, akik szerint a másokkal való szex leveszi a kötelező szex terhét, ráadásul az újabb partnerek frissességet hoznak a párkapcsolatba. Amíg velem alszik, amíg értem él, addig nem érdekel, kije van nagyjából így lehetne ezt összefoglalni, milyen is ez a valóságban.

A nyitott kapcsolat nem lehet a párkapcsolati problémák megoldása, mivel a félrekacsintásokkal mindkét fél sérülhet, így az új életstílus kialakításához terapeuta bevonása mindenképp szükséges. Azokat az alapvető kérdéseket pedig fel kell még az elején tenni – először mindenkinek magának –, rendben van-e, ha a közös otthonban fekszik le egy harmadikkal, vagy működne-e egyáltalán a több kapcsolat. Például együtt tudna-e aludni másokkal is? Arra statisztikát találni nehéz, hogy hány pár élhet nyitott kapcsolatban, hozzávetőleg a párok mindössze négy százaléka gyakorolhatja ezt az Alternet szerint. A szexológus véleménye az, hogy ahhoz, hogy ez működjön is, szükséges egyfajta ideológia, és elengedhetetlen hozzá a megfelelő intellektus.

Ha megosztaná a témával kapcsolatos véleményét, tapasztalatát vagy kérdései vannak más témában, írjon a velvetszex@mail.index.hu e-mail címre, a szexológus válaszol.