Az Esquire magazinban jelent meg Dana Adam Shapiro, You Can Be Right (or You Can Be Married) című könyvéből egy interjú a 98 éves Pauline-nal. Az idős nő New Yorkban született, jelenleg Floridában él. Háromszor mondta ki az igent, először 1923-ban, aztán 1941-ben, majd 1959-ben. Éveken át szeretőt tartott.

A nő orgazmusára figyelnie kell a férfinak

"Először is a férfi ne legyen önző. Az orgazmusa után győzödjön meg arról, hogy a nőnek is jó volt. Az egész durrbele és köszi dolog nem jó. Nagyon nehéz tíz év után megfűszerezni a dolgokat. Ha már nincsenek meg azok az érzések egyik félben sem, akkor el kell válni. Ez az egyetlen út. Jobb, ha egyedül vagy. Mert amikor együtt élsz valakivel, akit nem tudsz boldoggá tenni, az szánalmas. Az rosszabb, mint egyedül lenni" – mondta az a 98 éves nő, aki az Esquire magazinnak adott interjút. A 98 éves néni háromszor házasodott, és volt az életében egy nagyon fontos férfi, akivel éveken át szeretők voltak, a kérdésre, hogy melyik férfiért bolondult, határozottan azt felelte, a szeretőjéért. A férfi lánya a nő bátyjához ment hozzá, így ismerték meg egymást. A szeretői viszonyról mindkettejük házastársa tudott. A szenvedélyen túl szerinte az ajándékokra, ékszerekre is szüksége van a nőknek, és aki mást mond, az hazudik.

"Először is, szexuálisan kompatibilisnek kell lenni, ez nagyon fontos. Ha valaki az ellenkezőjét mondja, az őrült. És ő extravagáns volt, szeretett úgy élni, ahogy én. Eljártunk táncolni, amit én nagyon szeretek. Együtt koktéloztunk, és volt sok barátja, mindegyikükkel találkoztam. Mindegyikük csalfa volt. A legtöbb férfi félrelép – tudtad, ugye? Ha akarok, már holnap találkozom eggyel, de volt elég férfi már az életemben. 98 éves vagyok, mit a francot akarok én már egy férfitól? Mit adhatnék neki? Mit adhat ő nekem? Semmit" – tette hozzá, ahogy azt is, hogy 50-60 év után ugyanazzal az emberrel nem lehet boldognak lenni, képtelenség.

"Ha a férfi golfozik, a feleségnek is meg kell tanulnia golfozni"

Shapiro tapasztalata az, hogy az emberek megszokják egymást, pedig ahogy az ember öregszik, már nem ugyanazokat a dolgokat szereti, nem ugyanazt keresi a másikban. Az unalom, az élet unalma hatalmasodik el, pedig szerinte szenvedély nélkül, és azok nélkül az érzelmek nékül a házasság csak színészkedés, nem több. "Lennie kell vágynak mind a két félben. Nem mondhatod azt, hogy majd hétfőn szexelünk." A kérdésre, hogy miért múlik el a szerelem, azt válaszolta, azért, mert a kapcsolatból valaki másfelé sodródik. Ha rengeteg közös dolog van két emberben, akkor a házasság tartós lehet. "Ha a férfi táncolni akar menni, és te nem akarsz, az alkalmanként oké. De ne legyen ez minden este, mert a másik találni fog valakit, akivel elmehet táncolni. Arra van szükség, hogy együtt csináljatok dolgokat" – mondta, és hozzátette, ha a férfi golfozik, akkor a feleségének meg kell tanulnia golfozni, különben nem fog működni.

A generációk közti különbséget természetesen érdemes figyelembevenni az idős nő tanácsait olvasva. A nők, ahogy ő fogalmaz, sokkal sikeresebbek ma, mint évtizedekkel ezelőtt, némelyikük sikeresebb a férjénél. "Ez nem feltétlenül jó a házasságban. Fantasztikus a nőnek persze, de ha sikeresebbek a férjeiknél, az azért rossz, mert a férfi elveszítheti a tiszteletet. És a férfi cicamicává válik, és ez nem jó. Ez a véleményem. Lehet, hogy tévedek persze."