Az MSD Pharma Hungary Kft. szexuális felméréséről Pokorny Lia, Jakupcsek Gabriella, Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász, Dr. Pozsgay Csilla orvosigazgató és Hevesi Krisztina szexuálpszichológus beszélgetett csütörtök délelőtt. A talk shown kiderült, hogy a magyarok úgy szexelnek, ahogy arról beszélni illik egy kerekasztal mögött, és az Így szexelnek a magyarok téma egyet jelent azzal, milyen nehéz a gyerekeket felvilágosítani szülőként.

A magyarok fele hetente fekszik le a partnerével

Óvatosan beszélünk még 2013-ban is a szexről, derült ki Pokorny Lia, Jakupcsek Gabriella, Dr. Csermely Gyula szülés-nőgyógyász, Dr. Pozsgay Csilla orvosigazgató és Hevesi Krisztina szexuálpszichológus beszélgétéséből csütörtök délelőtt. A beszélgetés alapját az MSD Pharma Hungary Kft. felmérése adta, a cég 1200 főt, 18 és 59 közöttieket kérdezett meg a szexuális életükről.

A téma köré szervezett talk show a legkevésbé foglalkozott a magyarok szexuális életével, a nagyobb része a fogamzásgátlásról szólt és a gyereknevelésről. A beszélgetésből akár azt a követeztetést is levonhatnánk, hogy Magyarországon nincsenek pornófüggők, sem tinédzserek, akik a hátsó bejáratot választják inkább, csakhogy megtartsák a szüzességüket, senki nem vonzódik a saját neméhez, hogy nincs új a nap alatt, itthon mindenki úgy csinálja, ahogy a nagyszüleink és a dédapáink csinálták. És hozzánk nem ért el A szürke ötven árnyalata, ami pedig világszerte változtatott a nők szexuális igényein.

A reprezentatív, online kutatás végeredménye szerint a fővárosban élők többet szexelnek, mint a nem budapestiek, a védekezés nem az erősségünk, a férfiak a nem kívánt terhesség miatt jobban aggódnak, mint a fertőzések miatt. A magyarok fele hetente fekszik le a partnerével, leginkább a férfiakra jellemzőek az alkalmi kapcsolatok (a megkérdezettek 6%-a), azon belül is a 18-29 évesekre. A magyar nők a felmérés szerint elégedettek a szexuális életükkel, bár a felmérésben résztvevő nők negyede állítja, hogy nem tudja magát elengedni szex közben ha nem használ fogamzásgátlót. A huszonévesek egytizede napi rendszereséggel él nemi életet, a harminc-negyven éves korosztály jellemzően a fáradtságra hivatkozva mellőzi a szexet – 13% csak ürügyként használja, a valódi ok a vágy hiánya. A válaszadók egyötöde nem élvezi mindig a szexet.

Tényleg nincs új a nap alatt, és 50 éve változatlan a szexuális életünk? 

A meghívott vendégek a kutatás eredményeit átfutva a beszélgetést egész más szempontra hegyezték ki. A másfél órás beszélgetés nagy része sajnos arról szólt, mennyire nehéz felvilágosítani szülőként a gyerekeket, annak ellenére, hogy a prezentáció témája az, Így szeretnek a magyarok. A résztvevők megtudhatták például azt, hogy Pokorny Lia őszintén beszél a tízéves fiával és annak barátaival a szexről, még akkor is a szülői felelősségről beszélt, amikor a beszélgetés végén a hallgatóság egyik tagja megkérdezte, mi új van a nap alatt 1975 óta. 

Jellemzően nem tért senki a lényegre, de még egy kicsit sem súrolták azokat a témákat, amiket a házibulik konyháiban ejtenek meg a nők egymás közt egy üveg pezsgő felett. Pedig egész biztos, hogy Jakupcsek Gabriella, Pokorny Lia és Hevesi Krisztina is tudnának mit mesélni, utóbbi főleg, a szexuálpszichológusnő az egyetlen az országban, aki nem úgy néz ki, mint aki csak elméleti szakember, és ez a legnagyobb jóindulattal állítható. A hazai felmérés elemzése közben felmerült az 1940-es Kinsey-kutatás, és az is elhangzott ugyan, hogy manapság a legegyszerűbb az interneten, anonim megkérdezni a szexuális szokásokat. Pedig az elmúlt száz évben készült összes hasznos szexuális kutatás amiatt vált elismertté, mert merték megmutatni a valóságot, és nemcsak szalvétás kézzel, eltartott kisujjal végezték a felméréseket.