Szexi-e a vibrátorgyár? Kik dolgoznak ott? Hány vibrátort gyártanak egy nap? Hova szállítanak? Sok kérdésre választ kaptunk a börcsi szexuális segédeszköz gyárban, ahol megnéztük, hogyan, milyen anyagból, milyen mintából készülnek a vibrátorok, hogyan kerül a szilikonformába az elektromos szerkezet. Azt is megtudtuk, milyen az az óvszer, amit Európában nem forgalmazhatnak, mert túl nagy százalékban tartalmaz narkotikumnak minősülő szert. Az is kiderült, hogy Magyarországon készül először a világon olyan vibrátor, ami telefonos applikációval és bluetooth-szal működtethető.

Van, aki 1990 óta dolgozik a szexjátékszergyárban

„A legtöbb ember, akivel együtt dolgozunk, itt él Börcsön, hat-hét olyan alkalmazott van csak, aki nem itt él. Jó kapcsolatban vagyunk mindenkivel, nem zajos a gyár, és nem is büdös” – válaszolta a börcsi gyár igazgatója, Benno Lackmann arra a kérdésre, milyen a viszony a környékbeliekkel. Az alkalmazottak nagyja több éve ott dolgozik, közülük többen is 20 éve gyártanak szexuális segédeszközöket – feltehetően ez lehet Magyarország egyik legjobb munkahelye. A legrégebbi dolgozó, aki a vibrátorok minőségét is ellenőrzi, 1990. november 1-je óta dolgozik a gyárban. Börcsön a rendszerváltás óta gyártanak szexuális segédeszközöket, ugyan sok vezetőt és üzemeltető céget megélt a gyár, de évek óta töretlenül szexjátékszereket gyártanak. A templom melletti, családi háznak tűnő gyár korábban a német Beate Uhse vállalat egyik gyáraként üzemelt, majd jogutódlással több vezetőt is megélt a környékbeliek által csak guminőgyárként emlegetett üzem. Egészen 2002-ig gumibabákat, latex ruhákat gyártottak, amiket többek közt a hazai pornósok is vásároltak a forgatásokhoz.

A gyárban kézzel csomagolják a kotonokat az asszonyok, ahogy az az alábbi videónkban is látható –  és amiből az is kiderül, éltünk-e a lehetőséggel, hogy megkóstoljuk a narkotikummal töltött óvszert.  

A gumi alapú szexuális segédeszközöket mára a szilikon váltotta, az osztrák tulajdonú Amorn Ungarn Kft. üzemeltetésével körülbelül 30 féle óvszert, többféle gésagolyót, síkosítót és rengeteg fajta vibrátort gyártanak, emellett bőr szemtakarókat, bilincseket, továbbá az Európában tiltott, különleges anyaggal felütött óvszert is. A jelenlegi tulajdonos egy '56 óta Németországban élő emigránstól vásárolta a gyárat másfél éve, a szexuális termékek piaca véleménye szerint az olcsó kínai termékek miatt nem könnyű piac. A kínai, PVC alapanyagú segédeszközök nagy konkurenciái az egyébként drága, de minőségi termékeknek.

Hogy mennyire üt el a gyár hangulata a körúti peep showk és az olcsóságot árasztó szexshopok hangulatától, jól példázza, hogy a szilikon alapú síkosítót, amit Börcsön készítenek és csomagolnak, a Rossmann árusítja. Ráadásul a világon elsőként ebben a gyárban készülnek olyan vibrátorok, amiket okostelefonnal összekötve lehet használni, saját applikáció és a bluetooth technológia segíti a felhasználót az élvezet fokozásában. A világelső termék napokon belül piacra kerül.

Guminőgyárból lett minőségi vibrátorgyár

„Mi nem azt mondjuk, hogy sex toys, azt mondjuk, love toys” – folytatta a tulajdonos, miközben körbevezetett minket az üzemben, bár percek múlva következetesen sex toysnak nevezte a termékeket love toys helyett. A hatalmas, hangárszerű pincében több teremben állítják elő a segédeszközöket, óriási tartályokban áll a szilikon, amit aztán megszámlálhatatlan módon dolgoznak kész termékké. A magyarországi gyár több termék miatt is különleges. 

Benzokain

A benzokaint 1902-ben állították elő Németországban, helyi érzéstelenítő, leginkább fájdalomcsillapításra használják. Az óvszer belsejébe téve a férfiak teljesítményidejét megnyújtja, benzokain tartalmú síkosítót is árulnak a szexshopok.

Az óvszerek közt egészen speciális is van: az itt gyártott óvszer 7%-ban tartalmaz benzokaint, ezt Európában nem árusíthatják, mert az EU szabályai szerint mindössze 3%-os benzokaintartalmú óvszer a megengedett. A szer olyannyira narkotikumnak számít, hogy állítólag vannak, akik az orrnyálkahártyán keresztül bódulnak a kotonból kóstolva. Az óvszereket Pakisztánba, Japánba, egyes afrikai országokba és Koreába is szállítják, pályázatokon keresztül, pontosabban az országok kormányain át jut el az emberekhez az óvszer.

A 7% benzokaintartalmú óvszer mellett a luxustermékek piacát célozta meg az Amor Ungarn Kft. Az olcsó kínai segédeszközökkel szemben a minőségi és drága szexuális segédeszközök egyre nagyobb teret hódítanak a szexiparban világszerte, a svéd Lelo és az amerikai Doc Johnson mellé a magyar-osztrák Vibratissimo is felkerülhet a legjobbak listájára. A saját applikációval működő vibrátor sok lehetőséget rejt magában, például általa az is elérhetővé válik, hogy a távkapcsolatban élők egymással a Skype-on túl a telefonhoz kapcsolódó vibrátoron keresztül „szexeljenek” – a távol lévő fél irányíthatja a partnerénél lévő vibrátor rezgését. Ebben világelső lesz a Magyarországon készülő vibrátor.

Darabonként ellenőrzik a vibrátorokat, speciális fénnyel vizsgálva

A kiváló minőségű vibrátorokat többféle színben, méretben és formában készítik, változó, hogy naponta mennyi készül, naponta akár háromezer darab is készülhet, de a megrendelésekhez igazodik a gyártás. A megszáradt vibrátorokat darabonként szedik ki a formából, kézzel. Ez annyira nehézkes, hogy a kolléga, aki beállt a gyártósorra kipróbálni, csak annyit mondott, a farkát bárhonnan könnyebben kiszedi, mint a megszáradt vibrátort a formából. A kész vibrátorokat speciális fény alatt nézik át, amelyikben akár csak egy légbuborék is maradt, az a selejtek közé kerül. A vibrátorokba való elektromos alsó részt egy külön helységben készítik, a körülbelül öt négyzetméteres szobában egy vastag üvegfallal bevont eszközzel vezetnek áramot a szerkezetekbe. Végül összeillesztik a két részt: a szilikon dildókat az elektromos eszközöket egymásba helyezik, majd a csomagolás következik.

A pincehelységben egymás mellett több hatalmas teremben is zajlik a munka, a leghátsó teremben hárman a síkosítókat készítik: hatalmas edényből folyik ki az anyag, amit aztán a tubusba töltenek, majd csomagolnak. Síkosítóból akár kilencezer darab is készülhet egy nap, de a vibrátorhoz hasonlóan ez is a megrendelések számától függ. Ez az a termék, amit akár a drogériákban is meg lehet vásárolni, a gyár folyosóján raklapszámra áll bedobozolva. A börcsi gyárban készülő termékekre a szükséges összes nemzetközi minősítéssel rendelkezik a cég, világszerte szállítanak a Magyarországon készülő kotonokból, síkosítókból, a luxus kategóriájú, okostelefonnal kombinált vibrátor pedig hamarosan világelsőként jelenik meg a szexuális segédeszközök piacán.