A csökkenő libidó és a megszokottól eltérő ingerelhetőség a depresszió együttes tünete lehet, a legtöbben ebből a visszautasítást, a szex hiányát veszi észre a párkapcsolatban. A szexológus szerint a beszélgetés és a türelem segíthet a kapcsolatokban, de szakember beavatkozása is szükséges.

Szóba se jöhet a romantikus fürdőzés

Dédelgetésre, intimásra, takaróra, és nem szexre vágyakozik az, aki a depresszió miatt nem képes a szexuális együttlétre. A romantikus fürdő, gyertyafényes olajos masszázs és hasonló trükkök nem segítenek a problémán, sőt, a depressziós fél ezektől még jobban befordul. Erőltetni nem szabad ilyenkor sem a beszélgetést, sem a szexuális együtlétet. A depresszióval együttjáró tüneteket a közvetlen környezet nehezen ismeri fel, a lustaság, az érzéketlenség és az antiszociális viselkedés mögött sokan nem a depressziót látják. 

"A csökkenő libidó, a megszokottól eltérő ingerelhetőség mindenképpen jelzések. Ilyenkor ugyanis az önbecsülés csökkenésével együtt jár a félelem a teljesítménytől, ha valaki diagnosztizáltan depressziós, az nem kívánja a szexet. Kívánhat intimitást, ölelést, bújást, de szexet nem" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus, és hozzátette, ugyanez érvényes akkor is, ha valaki érzelmi megrázkódtatás alatt van, de a stressz is lehet ilyen hatással a szexuális vágyra. 

A szakember véleménye szerint a szervezet nem igazán a gyereknemzésre koncentrál, hanem az egészséges felépülésre. A partner ebből csak a húzódozást veszi észre, ha nem annyira figyel a másik reakcióira, és mivel a szex önző játék, meg is sértődik, ha nem jut kielégüléshez. A megoldás a problémára az együttérzés lehetne, azonban sokan magukra veszik, és úgy érzik, ők nem kívánatosak a depressziós partnerüknek. A depressziós fél sem mer beszélni őszintén. 

A sikertelenséggel járó kudarcélmény csak olaj a tűzre

A befordult partner azt érzi, minden energiáját össze kell szednie az öleléshez és a csókokhoz, szellemileg és fizikailag is kimerültnek érzik magukat. Akármennyire vonzó, szexi és kívánatos is a másik, a depressziója miatt képtelen a másikhoz nyúlni. A párkapcsolat könnyen befulladhat, a sikertelen kapcsolattal járó kudarcélmény pedig nem segít a probléma megoldásán. 

"Ha a világ legintimebb testhelyzetében tudunk együtt lenni valakivel, akkor ez a szintén inimitást jelentő helyzet nem lehetne akadály. Sokan azt képzelik, hogy megoldják egyedül, hogy ettől esetleg kevesebbnek tűnnek a társ szemében vagy más félelmet generálnak. Másképp reagálnak a nők, és másképp a férfiak, a nők inkább befordulnak, a férfiak kihegyeződnek, robbanékonyabbak lesznek, ki kell beszélni a társnak vagy szakembernek, ha komolyabbb a probléma."

Magyarországon az előrejelzések szerint 2020-ra akár kétmillióra is nőhet a depressziós emberek száma, 2009-es becslés szerint négyszázezren élhetnek együtt depressziójukkal. Az orvosilag diagnosztizált depressziós betegek libidóján az antidepresszánsok sem segítenek, a New York Állami Pszichiátriai Intézet kutatásai szerint a betegek 60%-a számolt be szexuális panaszról: erekció hiánya és az orgazmus hiánya a legjellemzőbb tünetek.