A britek felmérése szerint főleg a nők fantáziálnak másvalakiről szex közben, jellemzően olyan emberekről, akiket a mindennapjaikból ismernek. Sőt, sokan az exükre gondolnak szex közben. A szexológus szerint ez abból fakad, hogy a párok nem tudnak beszélni egymással, és egy korábbi jó szexélménnyel igyekeznek a csúcsra jutni.

Főleg a nőkre jellemző

Egy az Egyesült Királyságban végzett felmérés szerint a brit férfiak és nők 57%-a másról fantáziál szex közben, nem a partnerére koncentrál. A nők 45%-a bűnös a dologban, a felmérésban résztvevők közel fele vallotta be, hogy másvalakiről fantáziál szex közben. A 35 és 44 év közötti korosztály férfijai és női leggyakrabban olyasvalakire gondolnak, akit ismernek a hétköznapjaikból, nem pedig szexi hírességekre. „A fantáziálás menekülési utat ad, ami segít a csúcspontra jutni" – mondta a Dailymailnek Dr Pam Spurr szexológus, és hozzátette,  nem véletlen, hogy a nők fantáziálnak másvalakiről szex közben.

Fantáziált más másról szex közben?

 A másra gondolás sajnálatos módon abból fakad, hogy a partnerek nem tudnak kommunikálni a szexről egymással, így egy korábbi jó szexélménnyel jutnak el az orgazmusig. Ez egy kerülőút. Sokan művelik, nem szép dolog, de ezt gondolják az egyszerűbb megoldásnak. Amiről már volt szó, a párkapcsolat három szálból áll: érzelmi, szellemi és szexuális szál, a szex tanulható. Sokszor pont ezen bukik meg egy amúgy működőképes kapcsolat" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexterapeuta. 

A brit felmérés szerint a bűnös fantáziák közt a leggyakoribb a szex az exszel (40%), a brit szexológus szerint ez azt bizonyítja, hogy a már jól ismert szexuális tereptől nehezen szakadnak el az emberek. A fantáziák közt a szerepjáték szexről való fantáziálás is szerepel, továbbá a kötözés és a pornófilmek felidézése. Egy másik felmérésből kiderült az is, hogy a brit párok 40%-a néz közösen pornófilmet, heti rendszerességgel. A megkérdezett nők több mint fele, 55% néz rendszeresen pornófilmeket, legalább havonta egyszer. Elég nagy százalék, 40% azt vallotta, hogy hetente néz felnőttfilmet, és 9% néz naponta ilyesmit.

Nem megcsalás, csak bénaság

Megcsalásnak számít?

 Örök kérdés, hogy megcsalásnak számít-e, ha valaki másra gondol szex közben, hogy meg kell-e beszélni a másikkal a fantáziát, hogy mennyire van köze ahhoz, hogy az aktuális partnerrel működik-e a szex. „Attól még lehet szeretni valakit, hogy a szex épp nem működik. Biztos volt olyan, hogy másra gondoltam közben, de most nem tudom felidézni. Az exemnél tuti volt ilyen, szerettem őt, de a szex nem volt olyan hűdejó" – írta az egyik Velvet-olvasó, Irina. A válasz arra, hogy mennyire számít megcsalásnak, az olvasók és a fórumozók levelei szerint ketté oszthatók a vélemények. Van, aki szerint az ember gondolatban ott van, ahol csak lenni akar, a másik tábor szerint igenis megcsalás, és mindenki az aktuális partnerével foglalkozzon. Aki pedig nem élvezi a szexet a partnerével, keressen mást – tanácsolják. A szakember szerint máshonnan érdemes megközelíteni a kérdést. „Megcsalásnak nem számít, inkább csak butaság, hiszen, ha meg tudom beszélni, hogyan jó nekem, hogyan jó neki, akkor azzal lehetek együtt, akivel fizikailag is együtt vagyok."

Egy korábbi felmérés szerint az emberek nagy hányada gondol másvalakire szex közben, ami a kapcsolat csődjének jele. A hűtlenség sokak szerint fejben kezdődik, azonban a szexológusok szerint az, ha valaki másra gondol szex közben, segít aktívan tartani a szexuális életünket.  „Annak a jele, hogy nem őszinték egymással, és haladnak afelé, hogy csődbe menjen a kapcsolat. Minden menthető, csak idejében kell kapcsolni. Tényleg sokan gondlják azt, hogy a szex, az szex, de ahány ember, annyi hangszer – meg kell tanulni játszani rajta" – tette hozzá a szexológus.