Az ohiói egyetem 80 gimnázium és 52 középiskola diákját kérdezte meg arról, milyen mentális állapotban vannak, és mi jellemzi a szexuális életüket. A végeredményből kiderült, hogy befolyásolják az alkalmi kapcsolatok a későbbi lelki állapotot, nőknél és férfiaknál egyaránt. A britek országos szexuális felmérése szerint tíz tinédzserből három veszítette el a szüzességét 16 éves korára.

Nincs különbség a nők és a férfiak között

"Számos tanulmány igazolta, hogy van kapcsolat a mentális egészség és az alkalmi szex között, de a kapcsolódás természete még tisztázatlan" – nyilatkozta Sara Sandberg-Thoma az Ohiói Egyetem kutatója, aki azt is elmondta, hogy ez a kérdéskör kicsit olyan, mint a tyúk és tojás.  "Mindig ott van a kérdés, mi az indok, és mi is a következmény. A tanulmány azt bizonyítja, hogy a rossz mentális állapot is vezethet az alkalmi szexekhez, de azt is, hogy az alkalmi szex tovább rontja a mentális állapotot." A kutatás eredményéből az is kiderült, hogy nincs a nemek közt különbség, a férfiakra és a nőkre egyaránt nincs jó hatással az hosszútávon, ha egyéjszakáznak. Ez abból a szempontból különesen érdekes, hogy az általános vélemény szerint a férfiaknak még jó is, ha sok tapasztalatot szereznek, és minél több nővel lefekszenek. 

 A felmérésben 10 000 ember vett részt, 80 gimnázium és 52 középiskola diákjait kérdeztek meg, akiket a romantikus párkapcsolataikról, a depresszió jeleiről, és az öngyilkossági hajlamaikról kérdeztek. Az összes résztvevő 29%-a alkalmi kapcsolatokban él, ami csak és kizárólag a szexet jelenti. Ez a hányados nemekre osztva 33% férfit, 24% nőt takar. Az eredmény megmutatja, hogy azok jelentettek többen öngyilkos gondolatokról, súlyosabb depressziós tünetekről, akik alkalmi szexuális kapcsolatokban éltek fiatal felnőttkorukban. 

A brit nők kétszer annyira felszabadultak, mint 20 éve

Tehát levonható az a következtetés, hogy azoknak, akik késői tinédzserkorban és a korai 20-as éveikben inkább alkalmi kapcsolatokba mennek bele, nagyobb eséllyel lesznek öngyilkos gondolataik (18%), mint azoknak a társaiknak, akik hosszabb, intim párkapcsolatban élnek ebben az életszakaszban. Hogy a depresszió és az öngyilkosságra való hajlam milyen súlyos következményekkel járhat, tényleg öngyilkossághoz is vezethet-e, még vizsgálat tárgya. A felmérés célja az, hogy a kutatók megismerjék a fiatalok mentális problémáinak lehetséges okait, hogy időben beavatkozzanak, amikor szükséges. "A fiatal felnőttkor az az időszak, amikor az emberek azt tanulják, hogyan kell hosszú távú, intim, kielégítő párkapcsolatban élni" – mondta Kamp Dush, az ohiói egyetem egy másik professzora. 

Az, hogy napjainkban mennyire jellemzőek az alkalmi kapcsolatok, és mennyire változtak meg az elmúlt 20 évben a szexuális szokások, hűen tükrözi a britek országos felmérése. A Natsal (National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles, azaz országos felmérés a szexuális viselkedésről és életmódról) kutatásban három ütemben vizsgálták meg a brit populáció szexuális szokásait, 1990 és 1991 között, 2000 és 2001 között, 2010 és 2012 között. A végeredményből kiderült, hogy tízből három tinédzser 16 éves kora előtt vesztette el a szüzességét, hogy napjainkban kétszer annyira felszabadultak a nők, mint 20 évvel ezelőtt, hogy négyszer annyian próbálták már azonos neművel, hogy egy átlagos nőnek életében összesen 7,7 férfival van viszonya – ennek az átlaga  2001-ben 6,5 volt, 1991-ben pedig csak 3,7. A britek országos felmérése szerint nőtt a házasságon kívüli kapcsolatok száma, és az egyéjszakázások száma is. Szexuális zavarokról is többen számoltak be, a megkérdezett férfiak 40 %-a, a nők 50 %-a tapasztalta a nemi vágy hiányát, szorongást és funkcionális problémákat, mint a merevedés. 

Az OEFI 2010-es kutatása szerint a mai, hazai tinédzserek átlagosan 13-14 évesen veszítik el a szüzességüket, a kérdőíves felmérésben 5000 nyolcadikos és tizedikes diákot kérdezett az intézmény. A résztvevő nyolcadikosok közül 108 fiú és 44 lány már nem volt szűz. Az MSD Pharma Hungary Kft. napokban közzétett szexuális felmérése szerint a legtöbbet a fővárosiak szexelnek.