Az egyéjszakázás hasznos lehet önmagunk megismerésében, például megtudható, ki, mennyire jó az ágyban, mennyire tud ráhangolódni a másikra, és mennyire képes kommunikálni szex közben egy idegennel. A szakember szerint ugyanis fel kell tenni a kérdést az egyéjszakás szex közben is: jó neked?

Az előre megbeszélt csak szex a legcélravezetőbb

Az egyéjszakázásnak számtalan előnye és hátránya van, azonban tény, hogy bárhogy is alakul a szituáció, kielégít egyfajta szükségletet, és önbizalomépítésnek sem utolsó. A szexológus szakember szerint azonban az ittas állapotban való összebújást kerülni kell, még úgy is, hogy az alkohol oldja a gátlásokat. 

„Ha megvan a szexuális vonzalom, akkor csak élvezni kell, nyitottnak lenni, enélkül viszont nem érdemes el se kezdeni. Nem ajánlom a 'berúgva dugunk'-ot, abból lelkiismeretfurdalás lesz csak. Az alkohol oldja a gátlásokat is, de felelőtlenné is tehet, nem jó reggel egy olyan arc mellett ébredni, akire józanul rá se nézel, legyen tiszta a dolog: előre megbeszélt, csak szex. A nők hajlamosak érzelmeket generálni az egyéjszakából is, tehát előre kell tisztázni a partnerrel, hogy ez csak szex" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexuálpszichológus, és hozzátette, hogy az elvásárokat félre kell tenni. „A másik probléma, hogy bizonyos életkor alatt a fiúk és a lányok is érzelmeket generálnak egy ilyenből, a párkapcsolat érettek tudják kezelni a helyzetet. Sokakban van ilyenkor is egyfajta reménykedés, hogy felszedik a másikat, nem állítom, hogy egyéjszakából nem lehet párkapcsolat, mert lehet. De ezt nem szabad elvárni."

Ami miatt hasznos az egyéjszakázás az a visszajelzés a szexuális képességekről, mindenki megtudhatja, jó-e az ágyban abból, hogy képes-e ráhangolódni a másikra, képes-e kielégíteni. Mindenki megtanulhatja, hogy az emberek szexualitása mennyire függ az egyénektől, gondolva például a lassú, gyors, kemény, érzékibb szexuális együttlétekre. Az is megtanulható, hogyan nyúljon a másikhoz, a gyakorlás pontosan annyira szükséges, akárcsak a hangszeres gyakorlásnál. Benne van a pakliban, hogy negatív élmény lesz az egyéjszakázásból, azonban még időben ki lehet lépni a helyzetből, nem kell elmenni a végéig. 

Nem ciki a 'jó neked?' kérdést feltenni

„Ha negatív élmény, akkor ne csinálja senki, ha jó, akkor viszont megtanulhatunk másik hangszeren játszani. Az egyéjszaka is közös megegyezésen alapul, aki nem akar, nem mer kapcsolatban élni, gondolkodni, annak is szükséglete a szex. Ez ugyanolyan szükséglet, mint az evés, ha nem csinál belőle lelkiismereti kérdést az ember" – tette hozzá a szexológus. Az egyéjszakázásban is akárcsak mindenfajta szexben a kommunikáción áll vagy bukik a siker, ha már van kölcsönös vonzalom, működik a kémia, és mindenki számára egyértelmű, hogy mi fog történni akkor a szex közbeni kérdéseken, izgatásokra adott sóhajokon múlik a jó élmény. Az egyéjszakázás általános jellemzője, hogy idegennel történik, akinek szokásait, testét nem ismerni.

„A "jó neked" nem ciki kérdés, az egyéjszakázásban is kötelező a kommunikáció. Soha ne induljon neki senki azzal az elvárással, hogy tüzijáték és harsonák lesz a vége. Lehet belőle, ha okosan csinálják." Ha az egyéjszakázás mégse pozitív élménnyel zárul, mert túl részeg volt valaki, vagy épp nem figyeltek egymásra, esetleg a kémia nem működött annyira, mint várták, akkor se élje meg senki kudarcélményként a szituációt, hanem tanuljon belőle, hogy legközelebb elkerülje a kínos helyzetet,  javasolja a szakember.