A férfiak és a nők libidója eltérő, a kutatások alátámasztják, hogy kamaszkortól kezdve lényegesen többet nyúlnak magukhoz a férfiak, mint a nők. Sok férfi és nő nehezményezi, ha a partneréről kiderül, hogy rendszeresen magához nyúl a párkapcsolatban, a szexológus tanácsa az, hogy fogadja el mindenki, hogy nem vagyunk egyformák.

Nem kell titokban tartani a másik előtt

Az örök kérdések egyike, hogy ér-e párkapcsolatban maszturbálni, mit tegyen a nő, ha a pasija maszturbálgat, egyáltalán kell-e bármit tennie. Általános probléma, hogy az önkiszolgálás egyfajta problémaként jelenik meg a párkapcsolatban, állandó vita tárgya. Sőt, olyan következményeket is generálhat, hogy a nő például elfordul emiatt a közös szextől, pedig az is lehet, hogy a korai magömlés problémakörét szeretné megoldani a férfi maszturbálással. A szexológus tanácsa az, hogy az egót és a hiúsági kérdéseket hátra kell tenni, mert hasznos a maszturbálás a párkapcsolatban, de csak akkor, ha nem helyettesíti a szexet.

„Nem rossz, sőt kifejezetten hasznos is lehet, hiszen két embernek ritkán egyforma a libidója. Így az, aki több szexet szeretne, nem megy a társa agyára, hanem önkiszolgál, ezzel elkerülve sok konfrontációt és kierőltetett szexet, ami a másiknak nem esik jól. Példaként vegyük azt, hogy influenzája lesz egy párkapcsolat elején. Naná, hogy nincs kedve a szexhez, míg a másik a napi huszönötöt igényli" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus, és hozzátette, nem kell titokban tartani a maszturbálást a partner előtt. „Titokban nem kell tartani, éppen ellenkezőleg, továbbmegyek, párkapcsolatban még izgalmas játék is lehet egymás előtt maszturbálni. Ha valaki keresztbe teszi a lábát, és nemet mond a szexre, akkor ne akadjon ki, ha a partnere megoldja. Hiszen ő ott van, és úgy érzi nem elég, ami bizonyos esetekben igaz is."

Nem helyettesíti a szexet, de ha a szex kárára megy, akkor baj van

Alfred Kinsey, minden idők egyik legnagyobb szexológusa a kutatásaiban megállapította, hogy a férfiak gyakrabban maszturbálnak mint a nők, serdülőkorban és felnőttkorban egyaránt. Annak ellenére, hogy a maszturbálás teljesen természetes velejárója az emberi létezésnek, és a népesség több mint 90 %-a űzi, rendszeresen probléma a párkapcsolatokban az önkielégítés. Alapvetően tabutéma, és ha kiderül, hogy a kapcsolatban a partner maszturbál, legyen az akár a nő, akár a férfi, hiúsági kérdést generálnak az ügyből. Tévhit, hogy azért nyúl valaki magához, mert unja a partnerét, vagy mert másra vágyik, esetleg kevés az, amit otthon megkap. A kutatások szerint a maszturbálás teljesen egészséges a párkapcsolatban, nem helyettesíti a szexet. A felmérések azt is alátámasztották, hogy tévhit azt gondolni, hogy azok, akiknek van partnerük, kevesebbet maszturbálnak, mint amikor nincs senkijük.

„A férfiak és nők libidója eltérő, már a megkívánás is más. Nagyon leegyszerűsítve egy pasinak elég egy kivillanó mell, míg egy nőnek hangulat kell, színek, fények illatok. El kell tudni fogadni, hogy nem vagyunk egyformák. Igen, a pasik bizonyos életkorban napi sokszor igénylik a szexet, ami akár kellemetlen, fájdalmas is lehet a patnernek. Egy egészséges fiatal felnőtt férfi lényegesen többször gondol a szexre, mint egy hasonlóen egészséges fiatal nő. Ráadásul a napi rendszeres önkielégítés karbantartja a prosztatát" – mondta a szexológus szakember.

A Psychology Today szerint a fő oka annak, ha valaki a párkapcsolatban maszturbál mindössze az élvezet. Akkor káros a kapcsolatra, ha a saját örömszerzés sokkal fontosabb, mint a közös szexuális élmények. Ha valaki elsősorban a saját szexuális igényeinek gyors kielégülésében találja meg az örömét, akár pornónézési szokásokkal együttesen, akkor lehet probléma a maszturbálás a párkapcsolatban.