A simogatás hatalma elég nagy, csak ezt sokan elfelejtik a szexuálpszichológus szerint. Ingerléssel fejleszthető bármilyen testrész, vannak kiemelt területek az emberi testen, amelyek különösen fogékonyak az érzéki ingerekre, de ez egyénenként változhat.

Az egész test lehet erogén zóna

Időről időre előkerül az erogén zónák kérdésköre a magazinokban, főleg a női magazinokban írnak a témáról előszeretettel. A Nerve is elővette a témát, és megírta a legmeglepőbb tényeket az erogén zónákról, mint például azt, hogy az agy a legfontosabb erogén zóna, mert ott indul el mindenfajta erotikus inger, hogy a nők nagyjának érzékeny a melle (81 százalék), és a férfiak többségének is (51 százalék), hogy a legnépszerűbb erogén zónák szerte a világon a nemi szervek, a fül, a comb belső része és az ajkak. 

A kérdés csak az, hogy valójában mennyire fontos tudni a csodapontokról, amiből több mint hét van (A Jóbarátokban Monica hetet sorolt fel), tudatos-e ezek izgatása vagy teljesen ösztönösen működik minden emberben, hogy hogyan kell a másikat úgy simogatni, ahogy az neki jó.

A szexológus szakember szerint egyszerre fontos és lényegtelen az erogén zónák ismerete. „Fontos is, meg nem is, ugyanis fejlesztéssel az egész testünk lehet erogén zóna. Ez ingerléssel fejleszthető. A tantrikus szex, amit annyit emlegetnek, ezen alapul. Bármely testfelület lehet olyan ingerforrás, ami akár orgazmust is kiválthat. Vannak a kiemelt területek, amikről mindenki tud, a mellek, a nyak például, de a kéz is játszhat szerepet, hiszen nagyon sok ingerfogó receptor van kis területen. Érdemes kipróbálni, csak ujjbeggyel simogatni a másik ujjbegyet körülbelül egy percig, és felerősödik az érzés. A simogatás hatalma nagy, csak elég sokan elfelejtették ezt" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor. A szexológus hozzátette, hogy a maszturbálási szokások és a pornó miatt a nemi szervek ingerlése a legfontosabb sokaknál.

Az érintés is kölcsönösen jó

Az egész test izgatása, simogatása, csókolgatása nem mindenkinél jön ösztönösen, pedig kevés férfi vagy nő létezik, akit hidegen hagy például a nyak simogatása vagy csókolgatása. A pornófilmekben látott jelenetekben ritkán látni ilyet, általában a forgatókönyv szerint eljátszott dugásokban a főszereplők a lényegre térnek azonnal, és megy a reszelés – ellenőrzött, szabályszerű környezetben, rendezői parancsra.

„A pornón nőnek fel a kölykök, és afféle útmutatóként fogják fel, holott nem mindenki reagál ugyanúgy, a pornószínészeknek ez van a forgatókönyvben. A pornónéző fiatalok az anatómiai ismereteiket is innen szerzik be, nem fogják fel, hogy azok színészek, sminkelve és metélve, amíg ez életben ketten írjuk a forgatókönyvet" – mondta Tóth-Horváth Gábor.

Partner és egyénfüggő az erogén zónák felfedezése, alakítása, a kölcsönös érintések, simogatásoknak nem szabhatnak határt a nemi sztereotípiák. A simogatás a kézfej bármely részén finom érzeteket kelt, az emberi létezés fontos része a simogatás: egészen az újszülöttkortól fontos szerepe van a társas képességek fejlődésében. „Az érintés kölcsönös kell legyen, mert jó. Minden testfelület válhat erogén zónává némi edzéssel, de figyelni kell a másikra, mert lehetnek olyan területek, amik pont nem így működnek. Például van, aki szereti, ha nyalogatják, harapdálják a fülét, de van, aki rosszul van attól, ha tele a füle nyállal. A kölcsönösség a jó szex alapja" – tette hozzá a szexológus szakember.

Az, hogy kinél hol vannak a határok, egyénenként változik. Bár az erogén zónákról írt összes cikkben a női mellek szerepelnek mint fő erogén zóna, akadnak olyan nők is, akiknél kevésbé érdekes ez a testrész, vagy csak nagyon erős ingert szeretnek. Ugyanez igaz fordítva is, lehet, hogy valaki imádja ha a melleit simogatják, de csak a leheletfinom érzeteket képes befogadni.