Tele az internet tanácsokkal, milyen módszerekkel lehet tovább bírni a szexet, van, aki új partnert, van, aki könyveket, van, aki a pózváltást ajánlja. Összeszedtük a legtöbbet ajánlott tanácsokat, és megkérdeztünk egy szexológus szakembert, mennyire ajánlja a házi tippeket.

„Először azt szeretném mindenképp leírni, hogy az én barátnőmnek annyira nem volt igénye a hosszú szex. Én alapból kb 5-15 percig bírom, attól függően, hogy épp milyen passzban vagyok. És legfőképp engem zavart, nem őt." – írja az egyik fórumozó férfi abban a topicban, hogyan lehet megtanulni az élvezés visszatartását. Az internetről tájékozódni a témában nem éppen a legcélszerűbb, pláne nem a fórumokban, az egymás közt terjedő tanácsokat és a szexológus tanácsait vetettük össze, hogy megtudjuk, hülyeségek, vagy praktikus tanácsok keringenek a témában. 

1. Önbizalom, lelki támogatás, pornó hatásának leküzdése

Vannak, akik a gyakorlati tanácsok mellett a lelki támogatásra helyezik a hangsúlyt, és a saját önbizalom erősítésére hívják fel a figyelmet. Egyikük a pornót külön kiemeli, mint kerülendőt, véleménye szerint a pornóban minden férfiszínész 30 percig bírja, és minden nő visítva élvez – ez pedig rossz képet alakít ki az emberekben. Csak mindezek után javasolja a gyakorlást.

Tóth-Horváth Gábor szexuálpszichológus szerint az önelfogadáshoz terápia kell, ami 6-8 hónapos időtartam is lehet. „Ha korai az a magömlés, akkor tényleg meg kell tanulni használni a cerkát, amíg nem megy tökéletesen. A sok kitaláció helyett be kéne fektetni némi energiát, és megtanulni, hogyan is működik."

2. Találj olyan nőt, akivel egy tempóban szexelsz!

„Az előző élettársammal nálunk is az volt a probléma, hogy virtustánc szexet akart. Nem az a típus vagyok - a súlyom, testalkatom se alkalmas erre. Nálunk is tönkrement emiatt a kapcsolat, és én is találtam magamnak egy olyan nőt, akivel egy tempóban szeretkezünk. Egy más világ, szuper jó a szex."

A szexológus, Tóth-Horváth Gábor szerint ez a tanács kerülendő, a szakember véleménye az, hogy a szex tanulható, és a két ember közötti testiség lényege az, hogy meg kell egymást tanulni. „Nem önző módon a saját örömről szól, hanem a másik öröméről, és akkor együtt lesz a ritmus is. Nincs ilyen, hogy más a ritmus, olyan a ritmus, amilyet a két ember együtt akar."

3. A nyalás a megoldás

„Mindig korai voltam 15mp-3 percig bírtam-bírom segédcucc nélkül, próbáltam én is ezt-azt. A feleségemnek nincs baja a gyorslövetűségemmel, mert nem nagyon hagytam őt élvezetek nélkül sosem, ezt gondolom nem kell részletezni, van nyelvem, ujjam és egy normál felső átlagos rudim, amit közben használgatok meg-megállva. Inkább engem zavart, de nagyon, hogy nem tudok úgy dugni mint az átlag /min. 10 perc aktív/" – írja egyikük. 

A szexológus véleménye szerint az orálszex jó megoldása az élvezet nyújtásának, de nem túl praktikus saját magával szemben. A korai magömlésért – hacsak nem szervi okai vannak – általában a kamaszkori maszturbálások okolhatók. „Edzéssel meg lehet hosszabbítani, a saját élvezetbe be kell fektetni, és sűrűn gyakorolni, nyújtani. Egyébként kedves, szeretetteli dolog így állni a partnerhez" – mondta a Velvetnek a szexológus.

4. Gyakorolni újra és újra

Két könyvet ajánlgatnak egymást közt az interneten megoldást keresők, mindkettő a multiorgazmus eléréséről szól. A multiorgazmusos férfi című könyv – amit ide kattintva olvashat el – azzal kezdődik, hogy az orgazmus és a magömlés két külön fizikai folyamat. A Multiorgazmus – magömlés nélküli orgazmus című könyv hasonló sorokkal igyekszik meggyőzni a tanulni vágyókat, a részletes anatómia ismeretek mellett a millió dolláros pont felfedezését tanítja meg.

A szexológus szerint nem sarlatánság ez a két könyv. „Bátran lehet ezekből tanulni, de idő, türelem kell hozzá. Azt javaslom, ne a multiorgazmusra gyúrjanak, elég egy kielégő."

5. A gyakoribb pózváltás a megoldás

„Lovagló pózban fele akkora ingerlést nem érzek mint a klasszikus misszionáriusnal, úgy gondolom a gyakori pozíció csere jelentősen kitolhatja az időt" – írja egy fórumozó, többen hasonóló tapasztalatról számoltak be. Van, aki csak a gyakori pózváltásokkal képes tovább tartani az élvezést. 

A szexológus véleménye az, hogy ez a megoldás teljesen természetes, akinek ez segít, csinálja. „A pózváltás közben nem érik ingerek a makkot. Ha bejön, csinálják, de nem helyettesíti azt a tanulási folyamatot, amit már említettem."

6. A szorítás ideje és ereje a fontos

„Hagyni kell, hogy az orgazmus elinduljon. Ugyanis az orgazmus az nem a magömlés. 'Bele kell csúszni', és olyan erős szorítást végezni a pc-izommal a prosztatán, hogy az ne tudja a pumpálásával a spermát a herékből kiszívni. Így orgazmust érzel, de a sperma a helyén marad. A szorítás ereje és ideje is nagyon fontos! Ha nem jön sperma, attól még lehet hogy kiszívta a herékből a prosztata, de a felkínálkozó egyetlen helyre pumpálta be: a húgyhólyagba. Ekkor is ott vagy kb. ahol magömléssel" – írja az egyik fórumozó. A szorítással többen egyetértenek, az úgynevezett PC-izmok összeszorításáról van szó, az nem világos pontosan, hogy maga a szorítás, vagy a szorításra koncentrálás segít kinyújtani az élvezést. 

A szexológus szerint a retrográd ejakuláció nem ártalmas, de meddőséget okozhat. „A férfiak egy részének ez kellemetlen, fájdalmas is lehet, nem ajánlom, arról nem is beszélve, hogy egy ilyen száraz élvezés után a merevedés mértéke ugyanúgy csökken."