A szégyenről és a szexuális addikcióról beszélgetett kedd este a bulinegyedben Dr. Bánki György pszichiáter, aki A szégyentelen című filmen keresztül mutatta be, milyen hatása van a felnőttkorra az olyan anya, aki nem fogadja el a gyerekét.

Ha unatkozik, kiveri, ha egyedül van, kiveri, ha a munkahelyén van, kiveri – ez is elhangzott többek közt kedd este a Kolorban megrendezett Vírus Pszicho Esten. A téma a Szégyen  - Szexuális addikció volt, Dr. Bánki György mutatta be A szégyentelen című filmen keresztül, milyen, amikor az elélvezés jelenti a kiszabadulást az ürességből. A Kolor pincéje megtelt kedd este, még az előadótermen kívül is mindenhol emberek ültek, akiknek meg kellett elégedniük a kihangosított előadással, csak hanggal – látvány nélkül. A pszichiáter olyannyira ragadta magával a teltházas közönségét kicsivel több mint egy órára, hogy senki nem ment el az előadásról. És kimondta, hogy kiveri, ami kissé szokatlan – ugyanakkor dicséretes az őszinteség – egy prezentációs előadáson egy pszichiátertől.

A szégyen fontos élmény, a szégyen nem bűntudat, a szégyent nem szeretnénk megmutatni, kezdte ezzel Bánki, és A Szégyentelen című film egy-egy jelenetén keresztül magyarázta el, mennyire határozza meg a gyermeke életét az az anya, akinek a terhére van a gyereke. Ha az anya úgy viszonyul a gyerekéhez, hogy neki nem az ő saját gyereke kell, hanem aki neki megfelel, hamis énkép alakulhat ki a gyerekben. A gyermek saját belsőjének elnyomása, az, ha nem engedik, hogy önmagává váljon, a szerető figyelem nélküli létezés addikcióhoz vezethet felnőttkorban, egyfajta anyakereséssé alakul az addikció. Ez akár a szerelem megélése is lehet, vagy akár a szexuális tevékenységek is, ahogy a filmben Michael Fassbender szerepében látni.

A gyerekkori traumákhoz, az elcseszett gyerekkori neveléssel magyarázott viselkedés ugyan túl száraznak tűnhet elsőre, de a hétköznapokra vetített példákkal egészen érdekessé tette a témát az előadó. Például azzal, hogy elmagyarázta, az ilyen férfiaknak nincs problémájuk az ismerkedéssel, sikerélményük van a nőknél, de a nőket tárgyaknak tekintik. A szeretet és a perverzió közti nagyon erős példát is elmondta:

„a szeretet az, hogy szeretem a testrészeid, mert a tiéd, a perverzió pedig, hogy a testrészeid érdekelnek, te nem"

A pszichiáter arról is beszélt, hogy terapeutaként azt találja a legfurcsábbnak, ha valaki azzal kezdi a terápiát, hogy csodálatos és fantasztikus családja van. Ilyen ugyanis nincs, vagy nagyon ritka, mondta. Ha az anya nem tudja megteremteni a gyereknek azt, hogy önmagává váljon, akkor a gyerek a másik figyelmének perifériáján létezik, és futó dolgokban éli meg önmagát. Az, aki ebben már profi, el tudja érni, hogy sikeres legyen, de az ilyen emberek a pszichiáter szava szerint sikernyomorékok. A szex mint elfoglaltság, a távolság mindentől és mindenkitől nem vezet sehova, ahogy azt az egyórás előadásban vetített filmrészletek is mutatják. A filmbeli megoldás az, hogy Brandon (Michael Fassbender) megéli a dühöt, amit érez, a rettenetes szégyent és fájdamat. „Minél többször éli át, annál valószínűbb, hogy pozitív élményt is képes lesz később átélni" – mondta az előadó. A terápia megoldás lehet, a szégyen egyetlen ellenszere az empátia.

Az előadás kicsivel tovább tartott, mint egy óra, de ha kétórás lett volna, a közönséget az sem zavarta volna. Egyrészt azért, mert jó, ha valaki rávilágít arra, milyen problémák állhatnak annak hátterében, ha akár egy férfi, akár egy nő végigmegy mindenkin, akivel csak lehet. Másrészt a pornófüggés napjaink egyik leggyakoribb problémája lehet, a netes statisztikák szerint legalábbis erre lehet következtetni.