horoszkóp

Románia a pornóipari felzárkózás útján

2007.05.02. 19:10
Kapcsolódó cikkek (1)
Ha szexről van szó, a Velvet nem rest, és akár Bukarestbe is átröppen. Képekkel tarkított riportunk következik a román főváros kiemelkedő szexuális kiállítás-eseményéről, az Eros Show-ról, ahol tízezren fordultak meg, és amiről kiderült, hogy nem kell lenézni a keletet.

Hogy testvéri keleti szomszédunknál a nyolcvankilences rendszerváltozás – vigyázat, rosszindulatú feltételezés következik! – csak kamu volt, arra abból is következtethetünk, hogy a professzionális, vagy legalábbis annak látszani akaró szexipar nagyjából két éve született meg náluk, a Nastase-garnitúra bukásával egyidőben; a kezdeteket legalábbis, forrásaink egybehangzóan állítják, az első Eros Show megrendezése jelentette. A kultúrának ezt a válfaját pedig – dagadjon a nemzeti kebel -, mi, magyarok exportáltuk őhozzájuk, hiszen a rendezvény birtokosa egy magyar tulajdonú, kelet-európai (értsd: Magyarországon kívüli) területen operáló társaság, amelynek számtalan kiállítása működik évről évre Romániában, Bulgáriában, Szerbiában és Törökországban a legkülönfélébb témákban: faipar, autó, építőipar, fogyasztási cikkek, például.

Nem látszik, hogy Bukarest! – rengeteg kép!

Szinte hobbiként indították bele ebbe a portfólióba az első román (és nem sokkal később az első bolgár) szexkiállítást, ami idénre, a harmadik alkalomra már eléggé megerősödött: a zárás után tízezer feletti össznézőszámot szummáztak, ami a nagyjából 1500 forint körüli jegyárral már szolid nyereséget biztosított.

A program központja egy tekintélyes, 1500 négyzetméteres sportcsarnokot foglalt el, itt épült fel a huszonnégy kiállító standja, valamint a szokásos nagyszínpad, ahol a műsor zajlott. Idén már külföldi sztárokra is telt a büdzséből: egy francia és egy olasz fellépőhölgy mellett az abszolút sztár Mészáros Dóra volt, aki a plakátokon arcával és testével promótálta az eseményt, valamint természetesen személyesen is megjelent, tűznyelőshow-ja felforrósította az amúgy sem túl hidegvérű fővárosi lakosságot. A bulvármédia is róla szólt ez alatt a néhány nap alatt, a Ringier helyi, Blikk-formátumú lapja egy egész címlapot szentelt Dóra részletekbe menő bemutatásának.

A kiállítócsarnokon kívül még egy fontos helyszínről kell megemlékeznünk: az európai szexvállalat-monstrum, a Private licenszelte night clubban tartották a szexkiállítások további fontos kellékét, a díjkiosztót – az itt osztott elismerések presztízse egyelőre még nem éri utol a Berlinben, Párizsban, Brüsszelben vagy éppen Las Vegasban elnyertekét, de még változhatnak a dolgok...

Körülnézve a standokon, az első szembetűnő különbség az itthon megszokotthoz képest, hogy alig látni filmes polcokat, a kereskedők túlnyomó része segédeszközökben nyomul. Ennek kézenfekvő oka az, hogy EU ide vagy oda, a filmhamisítás még mindig nagyüzemi módszerekkel, szinte teljesen nyíltan zajlik az országban – bár azért kiálítási standot még vagy már nem béreltek ezek a maffiavállalatok. A DVD-filmekhez az ország szinte bármelyik lakosa könnyedén, néhány eurónyi pénzért hozzájut az okosan felépített multilevel-marketingrendszereken keresztül, aki pedig legális forgalmazásba vagy kiadásba kezd, az biztosan elbukik.

Cserébe viszont eszközfronton jóval nagyobb az arzenál – bár ennél globálisabb piac nem létezik, és elvben ugyanazokat a termékeket lehet megvásárolni, mint Magyarországon, mi azért sokkal jobban szórakoztunk, mert látszatra sokkal nagyobb választékot, láthatóan nagyobb kreativitással pakoltak a polcokra a szakemberek, tekintsék meg képgalériánkat és videónkat ezügyben.

A román üzleti morál azért alaposan megkeseríti a külhonnal folytatott gazdasági kapcsolatokat: egy élelmes – és a törvényesség határát újraértelmező módszereiről már jól ismert – nagykereskedő, amely egyébként nem jelent meg kiállítóként, a show első napján levelet postázott valamennyi, ott megjelent konkurensének, melyben közli, hogy mely termékek anyagának neveire kapott védjegyoltalmat Románia területére, és követeli, hogy ezeket a termékeket azonnal távolítsák el polcaikról. Tudni kell ehhez, hogy a szexuális segédeszköz minőségének egyik kulcselemét képezik a speciálisan kikísérletezett, a bőr és a hús érintését minél élethűbben imitáló anyagok, ezért az amerikai és nyugat-európai gyártók a termékek fantázianeve – pl. Fat Ass Girl – mellett ezen speciális anyagoknak is egyedi fantázianeveket adnak; az Üzleti Etikai Díjra eséllyel pályázó vállalkozó ezeket a neveket foglalta le.

Ennél persze még sokkal súlyosabb incidensek is előfordulnak a román szexpiacon, az üzlet még korántsem konszolidálódott annyira, mint idehaza, most abban a fázisban járnak, ahol mi a kilencvenes évek elején: a maffiavállalkozások még nem jöttek rá, hogy ebben az iparban közel sincs akkora őrületes nagy pénz, mint amit ők elképzelnek. Egymás boltját ugyan már nem gyújtják fel az érintettek, de a fizikai fenyegetés és a megfélemlítés még mindennapos.

Éerzze magát otthon! – képek

Végezetül a lánykínálatról: a román nép válasza Michelle Wildra még várat magára - ők eddig mindösszesen Jasmine Rouge-t tudták felvonultatni a nemzetközi piacon, aki csak férjével, Titus Steellel vállal jeleneteket -, most viszont feltűnt egy újabb ígéretes csillag, Ginger Devil, akiről csak jót lehetett hallani a helyi szakmai közvéleménytől csakúgy, mint a Magyarországról érkezett hozzáértőktől.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!