A Kossuth téri libák sorsa napokon belül eldől. Korábban Hajdú Péter egy lap jóvoltából a megmentő szerepében tetszelgett, de kiderült, nem sok köze van az ügyhöz. Egy vállalkozó barátja jelentkezett be Hajdúnál azzal, ha tudja, intézze el, hogy hazavihesse az állatokat biodíszletnek. Az Illatos úti telepen lakó libákról csak most derült ki, egy friss döntés értelmében magánszemélynek is örökbe adhatóak. A sok érdeklődő miatt valószínűleg sorsolással döntik majd el, ki lehet a gazdájuk.

A Magyar Gárda tagjai negyvenkét élő libát hoztak a naggyűlésre - április közepén -, majd egy kordonnal lezárt területen szabadon engedték az állatokat. A demonstrálók a szárnyasokkal arra próbáltak utalni, hogy 2003-ban a Hajdú-Bét csődje miatt sok libatenyésztő ment tönkre. A céget akkor Bajnai Gordon vezette.

A libák a Néprajzi Múzeum és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium előtt sétálgattak, amíg a Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársai össze nem szedték őket. A befogott jószágokat az Illatos úti állategészségügyi telepére szállították. A libákat a telepen egy betonkifutón helyezték el ideiglenes, nem messze a kutyáktól, ami egy odalátogató szerint egyszerűen kegyetlenség volt, mert a szárnyasok félnek a négylábúaktól.

Hajdú és a libák sose találkoztak

A Napi Ász információi szerint Hajdú Péter egy vállalkozó ismerősét megkérte, fogadja örökbe a libákat, mert a szenvedésük megérintette. Mr. Frizbi megkeresésünkre elmondta, nagyon kedves, aki neki tulajdonítja ezt az akciót, de valójában egy barátja hívta fel azzal, ha tud, segítsen neki örökbe fogadni az állatokat. Tóth Lajos, hajdúszoboszlói hoteltulajdonos elmondta, hogy azért Hajdút kereste meg, mert régóta kapcsolatban állnak, és a műsorvezető úgyis szeret középpontban lenni, neki pedig reklám lenne, ha a szárnyasok ott élnének a továbbiakban. „Olvastam az újságban ezt a történetet, nekem meg van egy 60 hektáros területem, ahol nagyon sok apró állatom van, a libák bőven elférnének ott. A Hotel Silver parkjában már kacsák is vannak, nem vágnám le őket” – mondta a vállalkozó.

Tóth a Velvetnek elmondta, hogy annyira ugrásra kész állapotban van, ha mondják, mikor és hova menjen a teherautóval, csak órák kérdése, és megjelenik. „Az örökbefogadás nem ilyen egyszerű” – mondta Dr. Kozma Tamás az Illatos úti telep állategészségügyi igazgatóhelyettese. "Közigazgatás eljárás folyik az ügyben, mert aki elengedte a libákat, állatvédelmi törvényt sértett. Amíg a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal nem rendelkezik a sorsukról, addig biztosan a telepen maradnak. Valószínűleg magánszemély nem fogadhatja majd az állatokat örökbe, mert nincs rá garancia, nem vágják le, nem kerülnek közfogyasztásra. Nagy esély van rá, hogy valamelyik állattelepen fognak élni."

Sokan akarják a libákat

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal képviseletében Pálos László ismertette a Velvettel az Országos Állatvédelmi Főfelügyelet szakmai álláspont az ügyben. Annyira friss volt a döntés, amire akár 30 napot is várhattunk volna, hogy csak szóban tudta összefoglalni. „Arra az álláspontra jutottunk, hogy kedvtelésből tartott állattá minősítettük át őket, és aki biztosítani tudja számukra a megfelelő életkörülményeket, hazaviheti. Továbbá garantálnia kell, hogy humán fogyasztásra nem használja fel, illetve takarmányt sem készít belőlük. Hogy ki fogadhatja majd örökbe a libákat, azt a telep vezetője dönti majd el.”

Visszahívtuk a hírrel dr. Kozma Tamást, a Illatos út állategészségügyi igazgatóhelyettesét, aki válaszul elmondta, hogy amíg nem kap róla hivatalos értesítést, nem tudja közleményben tudatni a rengeteg érdeklődővel, hogy a libákat el lehet vinni: „A közlemény megjelenését követő öt napon keresztül lehet majd pályázni. Tartunk tőle, hogy a túl sok érdeklődő miatt sorsolással kell majd eldöntenünk, ki viheti el az állatokat”.