Az év eddigi legmelegebb napján felejtették egy rendőrautóban a két németjuhászt - pár méterre a nottinghamshire-i rendőrség új, 300 ezer fontos kenneljétől -, az ablak nem volt leengedve, az autó belső hőmérséklete akár a 47 fokot is elérhette. A kutyák halála miatt nyomoznak az állatvédők, a rendőrség együttműködő, felelőst egyelőre még nem neveztek meg.

Elpusztult az a két rendőrkutya, akiket év eddigi legmelegebb napján felejtettek egy kocsiban a nottinghamshire-i rendőrség előtt. Bár odakinn csak 29 fok volt aznap, egy túlhevült autóban a hőmérséklet elérhette akár a 47 fokot is, ami végzetesnek bizonyult a két német juhász számára - írja a Daily Mail. A két állatra a notthinghamshire-i rendőrség előtt parkoló autóban találtak rá, alig pár méterre az új, 300 ezer fontos rendőrségi kennelektől. Az még nem tisztázott, ki és hogyan is felejthette ott a két rendőrkutyát; kiképzőjük aznap nem volt szolgálatban.

Az RSPCA (angol szervezet az állatkínzások felderítésére) azonnal nyomozást indított, azonban az Independent Police Complaints Commission - az a független szervezet, amely a rendőrség ellen irányuló bejelentéseket vizsgálja - visszadobta a helyi rendőrséghez az ügyet, és azt kérték, végezzenek saját nyomozást. Az eset kapcsán egyelőre senkit sem függesztettek fel.

Nagy-Britanniában 2006-os Animal Welfare Act, vagyis az Állatvédelmi Törvény szerint akit bűnösnek találnak, amiért egy állatnak szenvedést okoz, hat hónap letöltendő börtönbüntetést vagy maximum 20 ezer fontos pénzbüntetést kaphat.

A két német juhász adományozással került a rendőrséghez, fontos szerepet játszottak a bűnügyi felderítésben, halálukat pedig óriási tragédiának nevezte Peter Davies, Notthinghamshire helyettes rendőrfőnöke. „Ez egy valóban tragikus eset, mélyen felkavart, amikor értesültem ezeknek a kutyáknak a haláláról, akik munkájukkal oly nagy mértékben járultak hozzá a bűnözés elleni harchoz. Ezért is jelentettük az esetet azonnal az RSPCA-nek, akik biztos vagyok benne, hogy alaposan és gyorsan ki fogják vizsgálni, mi pedig szorosan együttműködünk velük" – nyilatkozta Davies.

Kutya kötelességek kánikula esetén

- Inkább a hűvösebb reggeli és esti órákban sétáltassuk az állatot, és bizonyosodjunk meg róla, hogy mindig van elérhető közelségben elegendő friss vize és árnyékos zuga, ahová behúzódhat;

- A hosszú/vastag bundát nyírjuk rövidre, az állat orrára és testének szőrrel vékonyabban fedett területerie (ilyen például a fül vagy a has) pedig akár kutyák számára készült fényvédő krémet is alkalmazhatunk. Fontos, hogy emberi használatra készült napozószerrel ne kenjük őket, mert kutyák számára az mérgező lehet.

- Az idősebb vagy túlsúlyos kutyák fokozottan hajlamosak a túlhevülésre és hőgutára. Különösen erős lihegés, elkékült nyelv vagy ájulás esetén azonnal vízfürdővel vagy ventillátorral hűtsük vissza a kutya testét, majd hívjuk az állatorvost.

"A kiszáradás a fő ok. Azért nem tudták már lihegéssel hűteni magukat, mert már nem volt mit párologtatni a nyelvükkel. Ahogy ennek következtében egyre magasabbra emelkedett a testhőmérsékletük, az agyuk fokozatosan felmondta a szolgálatot, és a létfontosságú szerveik egymás után leálltak. Ez alig félóra alatt bekövetkezett" – magyarázta el a BBC-nek Andrew Wilson, helyi állatorvos, miért veszélyes bármilyen állatra, ha a tűző napon az autóban felejtik.

Az RSPCA szóvivője az eset kapcsán külön kiemelte: "Nagyon fontos volna, hogy minden kutyatulajdonos tisztában legyen vele: napos vagy meleg időben sosem szabad az autóban hagyni a kutyát. Zárt autóban a hőmérséklet nagyon gyorsan elérheti a 47 fokot, ami már halálos az állat számára".