A rendőrség egyelőre nem indít vizsgálatot annak a skót anyának az ügyében, aki kedden közterületen buzdította verekedésre tizenéves lányát. A gyermekvédő egyesületek és az asszony szomszédai is elítélik a nőt, akinek tizenéves gyereke végül megtépte áldozatát, de a buliból persze az édesanya sem maradt ki teljesen. A YouTube-on több százan látták a videót.

Kedden került fel a YouTube-ra az a mobiltelefonnal készített felvétel, amin egy Margaret Kelly nevű nő balhéra szítja lányát, Megant. Bár a tizenéves lánynak valószínűleg nem állt szándékában verekedni, közel 3 perces győzködés után mégiscsak nekirontott a vele szemben álldogáló ugyancsak tizenéves gyereknek, Hollynak. A vita valószínűleg sms-ek miatt robbant ki.

Az anya sem volt rest

A „Gyerünk, nyomd már le" – jellegű édesanyai jó tanácsok ostroma után beadta a derekát Kelly lánya, és nekirontott áldozatának. Miután megragadta Holly haját, leteperte a földre, ám nem sokára az édesanya is közbelépett, ugyanis a street fighter fiatalokat körbeálló tinédzserek próbálták lerángatni lányát a szerencsétlenül járt Hollyról. Az édesanya ezt követően elefántszerű léptekkel berohant a tömegbe, és elrángatta a gyerekét megfékezni próbáló diákokat.

A YouTube-ról már eltávolított videón az egész verekedés végigkövethető volt, így az is, ahogy Megan édesanyja bokájánál fogva rángatja meg a földön fekvő, megfélemlített Hollyt, majd közli a lenyomott tinédzser mellett álló lányával, folytassa az ütlegelést. A balhé végére fél tucat tinédzser gyűlt a lányok köré – írja a The Scottich Sun, amely azt is megjegyzi, a szemlélődők sem csendben követték az eseményeket, alkalomadtán obszcén megjegyzések kíséretében vihogva konstatálták a verekedést.

A rendőrség nem tesz semmit

Az illegális bokszmérkőzést előidéző Kelly nem volt hajlandó nyilatkozni a lapnak, helyette azonban beszéltek a nő szomszédai.. „Mindenki tudja, hogy antiszociális, de ezen még én is megdöbbentem. A verekedés csak pár méterre volt egy iskolától, így a tanulók is végignézhették a verekedést" – mondta a lapnak az egyik felháborodott lakó, akinek véleményében a többi szomszéd is osztozott.

A verekedést, amely a család Paisley-i otthonától néhány méterre tört ki, a rendőrség még nem vizsgálja, mondván, nem érkezett bejelentés. „Amint egy panasz is jön, máris elkezdjük a nyomozást" – mondta a The Scottish Sunnak a Starhclyde-i rendőrség szóvivője. Bill Aitken, igazságügyi szóvivő nem érti a rendőrség tétlenségét, szerinte ugyanis teljesen mindegy, hogy érkezett-e már bejelentés, mivel rendbontás történt, lépniük kellene.

A YouTube is hibás

Aitken a YouTube-ot is elmarasztalta, amikor kifejtette, szerinte a közösségi videómegosztó oldalak már inkább károsak. A YouTube szóvivője elmondta, bár ők felállították a feltöltésről szóló szabályzatot – pornót és erőszakos cselekedetet ábrázoló videót nem lehet megosztani –, csak nehezen tudják kiszűrni, ha valaki megszegi azt. A cenzúra a Facebookhoz hasonlóan, felhasználók révén működik. „Ha valaki olyan videót lát, ami szerinte szabályellenes, akkor azt jelzi a kollégáinknak, akik ellenőrzik a felvételt. Ha az adott tartalom nem odavaló, eltávolítják, és ha a felhasználó még egyszer elköveti a szabályszegést, letiltjuk a hozzáférését."

Természetesen a gyermekvédő szervezetek sem maradhatnak ki egy ilyen balhéból, a Children 1st nevű egyesület még múlt éjjel elítélte az asszony viselkedését, majd leszögezték, egészen biztosak benne, hogy a rendőrség vizsgálódni fog. „Az egyesületnél gyakran találkozunk olyan gyerekkel, akiknek komoly lelki sérülést okozott a családon belüli erőszak. Borzasztó, hogy egy felnőtt arra buzdítson egy gyereket, hogy verekedjen. A szülőknek vigyázniuk kellene a gyerekeikre, meghúzni a határokat, és követendő példaként állniuk előttük" – fejtette ki a szervezet szóvivője.