Jól érzi magát és boldog az a német férfi, aki a világon először kettős karátültetésen esett át tavaly. A jubileumi sajtótájékoztatón a férfi azt tartotta a legnagyobb dolognak, hogy végre magához tudja ölelni a családját, és hordhatja a jegygyűrűjét. Karl Merk a műtét óta már biciklizett is, de még mindig hosszú az út az egyik legnagyobb vágyáig: segítség nélkül felemelni egy söröskorsót.

Karl Merk szerdán az egész ország nyilvánossága előtt megvakarta a fejét. Ez pedig azért rendkívüli szenzáció, mert mindezt a világon először tette kettős karátültetésen átesett ember – adta hírül az MTI. Előtte azzal csigázta fel az érdeklődést, hogy az asztal mellett ülve még izmosnak is tűnő karjaira támaszkodott, majd két kezének ujjait mozgatta.

A München melletti Memmingenben tartott sajtótájékoztatót abból az alkalomból rendezték, hogy egy negyven főből álló orvoscsoport kereken egy évvel ezelőtt hajtotta végre a világ első kettős karátültetését. A rendkívül komplikált műtét pontosan 15 órán keresztül tartott, és a páciens ezúttal másodszor lépett a nyilvánosság elé.

Háromszor utasította vissza szervezete az új karokat

A most 55 éves földművesnek egy kukoricaszecskázó gép 2002-ben vágta le váll alatt mindkét karját. A protézist nem tudta megszokni, ezért az orvosok 2008-ban szánták rá magukat az úttörő műtétre. Az azt megelőző időszak legizgalmasabb fejezete a megfelelő donor megtalálása volt. Ez tavaly júliusban sikerült, az elhunyt életkorban, bőrszínben és vércsoportjában megfelelt az operációhoz szükséges feltételeknek, s hozzátartozói beleegyeztek a karátültetésbe.

Problémát jelentett ugyanakkor, hogy a donor jóval magasabb volt, mint a befogadó, ezért az orvosoknak megfelelő hosszúságúra kellett vágniuk a csontokat. Legelőször ezeket illesztették Merk csontjaihoz, majd az ütőerek és a vénák helyreállítása következett, hogy biztosítsák a vérkeringést. A sebészek összecsatolták az izmokat és inakat, legvégül pedig az idegeket és a bőrt. Bár a férfi teste háromszor is megpróbálta kilökni az átültetett karokat, ezt legyőzték gyógyszerekkel.

Alig várja, hogy ismét söröskorsót emelhessen

Merk szerdán a televízió nyilvánossága előtt mondott köszönetet a donor családjának. A korábbi földműves a sajtótájékoztatót azzal kezdte, hogy leírhatatlan érzés hét év után ismét karokkal rendelkezni. Leírhatatlannak nevezte azt is, hogy karjaival ismét érez. "Végre magamhoz tudom ölelni a feleségemet és a két lányomat, és az is boldoggá tesz, hogy ismét tudom hordani a jegygyűrűmet" – nyilatkozta később a Bildnek. A férfi már biciklizett is a műtét óta, és minden vágya, hogy végre ismét segítség nélkül emelhesse a szájához a bajor sörrel teli korsót.

A sajtóértekezleten megjelentek a történelmi operációt végrehajtó orvosok is, élükön Christoph Höhnke professzorral, aki a 40 fős team vezetője volt, ma pedig az utókezelést, illetve a rehabilitációt irányítja. Elmondta, hogy elégedett az eddig elért haladással, sőt az minden előzetes várakozást felülmúlt. A professzor szavai szerint a csontok mellett rendben folyik az izmok, az idegek, illetve a szövetek regenerációja is.

Élete végéig gyógyszereket kell szednie

Karl Merk már tavaly év végén elhagyhatta a kórházat, ahol azonban még mindig mindennapos látogató. A rehabilitáció ugyanis minden egyes nap öt-hat órát vesz igénybe, sőt otthon is folytatódik. Az orvosok elmondták, hogy változatlanul fennáll – de egyre kisebb – a kilökődés veszélye. A sajtóértekezleten pedig kifejezetten jó fizikai és pszichikai állapotban jelent meg, és megerősítette, hogy otthon már ő kapcsolja be a tévét és ő is kapcsolja fel a villanyt.

Az orvosok utaltak arra, hogy a bámulatos előrehaladás ellenére Karl Merknek élete végéig - mint minden transzplantáltnak - különleges immunszupresszív gyógyszereket kell szednie, hogy meggátolják a szerv kilökődését. Elmondták azt is, hogy a rehabilitáció még legkevesebb két évig folytatódik. Akkor dől el véglegesen, hogy páciensük milyen mértékben tudja majd használni új karjait, és talán az is, hogy a korábban szenvedélyes motorosnak számító Merk még egyszer motorra pattanhat-e. Mindenesetre a sajtóértekezleten elmondta: arról álmodik, hogy egyszer majd ismét körbemotorozhatja otthonát.

Az orvostudomány már hosszabb ideje képes a karral kapcsolatos plasztikai műtétekre, s ezek keretében ujjak, kezek és alsókarok átültetésére. Teljes karátültetésre – s ráadásul egyszerre mindkettőre – azonban a müncheni operációig még soha nem került sor.