Tanya Angus húszéves koráig teljesen normális, kifejezetten csinos testalkatú fiatal lány volt, ekkor viszont egy agyi tumor miatt a teste folytatta a növekedési hormon termelését. Tizenkét év alatt több mint 20 centit nőtt, jelenleg több mint 200 kilót nyom. Betegsége az akromegália évente alig néhány embert érint, és általában kezelhető is, de Angusnak egyelőre semmi sem vált be, amivel az orvosok próbálkoztak.

Hiába próbálkoznak az orvosai mindenféle kezelésekkel, képtelenek megállítani a Nevadában élő Tanya Angus húszéves korában kezdődött rohamos növekedését. Angus 12 évvel ezelőtt még csak 172 centiméter volt, de az agyában keletkezett tumor meggátolta, hogy leálljon az agyában a növekedési hormon termelése, így jelenleg 198 centiméter és 215 kilogramm - írja a Daily Mail.

A nő eleinte sminkkel próbálta takarni elváltozó arcát, folyamatosan növő fejét. "Elkezdtem magam rosszul érezni a bőrömben. Elkezdtem vagyonokat költeni sminkre, arra, hogy jobban nézzek ki. Nem értettem, az arcom miért nem olyan vonzó már, mint korábban" - mondta Angus a Daily Mailnek.

Elkezdte kihízni, kinőni az összes ruháját, ékszerét, a hangja is egészen mély lett. A külső változásokat heves migrének kísérték. Amikor először ment problémáival orvoshoz, elintézték annyival, hogy biztos csak egy figyelmet akaró tini, aki azt akarja elérni, hogy nyugtatókat írjanak fel neki. Ezután diagnosztizálták az agyában a grapefruit méretű daganatot, ami az elváltozást okozza. Azóta folyamatosan kezelik, de egyelőre semmilyen módszer sem bizonyult hatásosnak, pedig a betegsége, az akromegália a mai orvosi módszerekkel már elvileg megállítható.

Angust kétszer is megműtötték, hogy eltávolítsák a daganatot, amiről először azt gondolták, akkora, hogy nem is lehet vele mit kezdeni. A daganat után maradt űrt a nő testéből leszívott zsírral pótolták az agyában. A daganat egy kis része olyan helyen van, ahonnan nem tudják kiszedni, ezért gyógyszerkoktélokkal próbálták Angust kezelni, hogy kordában tartsák a hormonait. Angus testében a növekedési hormon szintje a normális több mint tízszerese, amit a különféle kezelésekkel sem tudnak a normális szint négyszerese alá csökkenteni.

Angusnak az fáj a legjobban, hogy egyre többen nézik férfinak, sőt egyszer, amikor állapota még nem volt annyira súlyos, a barátja megkérdezte tőle, hogy mikor volt nemváltó műtétje. A kérdés után szakítottak.

"Az orvosok azt mondják, nem tehetünk érte semmit sem. El sem tudja képzelni, mennyi orvossal beszéltünk, és hányat kerestünk fel, hogy segítsen nekünk. Minden megtakarításunkat, 200000 dollárt (kb. 38 millió forint) elköltöttük arra, hogy megoldást találjunk. Egy orvos még azt is mondta, hogy a lányomnak két hónapja van hátra. Ez nyolc hónappal ezelőtt volt, de nem hittem neki" - mondta a lány anyja a lapnak.

Angus jelenleg a testvérével él, kerekes székre van szüksége, és úgy néz ki, három hónapja talált egy orvost, aki képes tovább lassítani a növekedését. "Azért csinálom meg ezt a sztorit, mert azt akarom, az emberek megértsék, miért vagyok ilyen. Nem az én hibám, hogy ilyen lettem" - magyarázta Angus a Daily Mailnek, miért vállalta el, hogy újságcikkeket és tévéműsorokat készítsenek róla.

Gigantizmus (óriásnövés) és akromegália

A növekedési hormon túltermelődését gyermekkorban gigantizmusnak (óriásnövésnek) hívjuk, felnőttkorban az akromegália kifejezéssel illetjük. A betegség lényege, hogy az agyalapi mirigy (hipofízis) túlzott mennyiségű növekedési hormont állít elő egy jóindulatú daganat következtében.

Gigantizmus esetén a gyermeknél túlzott mértékben termelődik a növekedési hormon, a gyermek nagyon magas lesz. Szembeötlően nagyobbá válik kortársaihoz képest, ráadásul ezt a látványos növekedést viszonylag gyorsan éri el. A felnőtteknél már lezárult a csontképződés szakasza, ezért ők nem lesznek magasabbak, mivel a csontjaik a gyermekekével szemben már nem képesek nyúlni. Akromegália (acromegalia) esetén a hormonhatásnak kitett csontozat deformálódik. Főleg az arcon észlelhetők látványos változások: torz arcvonás, nagyobb orr, előreugró áll alakul ki. Felnőtteknél a fej, a kéz és a láb méretének hirtelen növekedése lehet figyelmeztető jel (nagyobb méretű cipő, zokni, kalap, kesztyű, gyűrű kell). Mivel a gégeporc meg a nyelv szintén nagyobb lesz a hang elmélyül. (Forrás: Webbeteg)