A tajvani hadsereg 17 tagja ellen indult eljárás, miután az ország egyik tévécsatornáján bemutattak egy felvételt, amin két katona orálisan szexel katonai gyakorlóban és nagyjából negyven társuk nézi a dolgot, és röhög rajta. Az eset három évvel ezelőtt történt, de csak most került elő a videó.

Nagyjából negyven katona nézte és röhögött, ahogy a tajvani hadsereg két terepruhás katonája orálisan segített egymáson azon a három évvel ezelőtt készült videón, ami miatt kedden a tajvani hadsereg 17 munkatársát megbüntették – írja az AFP. Az országos közfelháborodást okozó videót az egyik helyi kereskedelmi tévé mutatta be néhány hete.

"A védelmi minisztérium 13 tartalékost megbüntetett és további négyre bírósági tárgyalás vár, közszeméremsértés és a szemérmet sértő képek terjesztése miatt" – írta közleményében a minisztérium. A tárgyalásra váró négy katona a kettő, akik az aktust végrehajtották, aki felvette őket, valamint a csapat parancsnoka. A tizenhárom társuk azért részesült büntetésben, mert nem akadályozták meg, hogy a katonaság becsületét sértő súlyos eset bekövetkezzen. Mivel az eset három évvel ezelőtt történt, a 17 felelősségre vont katona közül öt már le is szerelt.

Az ország kormánya és az ellenzék is elítélte az esetet, ezért a katonaság a múlt héten hivatalos közleményben kért elnézést a történtekért.

Az AFP azt írja cikkében, hogy ez a mostani eset csak egy azok közül a kínos történetek közül, amik mostanában meghatározzák a tajvani hadsereget. A legutóbbi nagy botrány az volt, amikor 114 tábornok ellen indult vizsgálta még áprilisban, mert felmerült, hogy a rangjukat zsarolással, megvesztegetéssel és katonai titkok kiszolgáltatásával szerezték meg.