Bodri Kriszta szépségversenyző élettársát, Seffer Istvánt is őrizetbe vették, mert a gyanú szerint ő, és cége illegális őssejt kezeléseket végzett Magyarországon. Az embrió humán felhasználása nem engedélyezett az unióban, a Nemzeti Nyomozó Iroda ezért is tartott házkutatásokat. Seffer cégtársának korábban Barbadoson kellett befejeznie tevékenységét több botrány miatt. A cégnek sejtbanki tevékenységre, és őssejtkutatásra volt csak engedélye, de az NNI szerint 2007-től kezeléseket is folytattak.

Őrizetbe vették a celebek közkedvelt plasztikai sebészét, Seffer Istvánt, három kollégájával együtt – adta hírül a rendőrség még kedd éjszaka. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) két magyar és két külföldi állampolgárt vett őrizetbe, a gyanú szerint azért, mert Magyarországon illegális őssejtkezeléseket hajtottak végre. Az NNI feltételezi, hogy se engedély, se kutatási eredmény nincs a birtokukban, amivel igazolni tudnák a beavatkozások eredményességét. „A páciensektől általában 25 ezer amerikai dollárt vagy ötmillió forintot kértek, de a beadott készítményeket korábban nem tesztelték sem embereken, sem állatokon, hatásuk ismeretlen volt” – áll a közleményben. Az MTI úgy tudja, a gyanúsítottak részben beismerő vallomást tettek, a nyomozók most ezeket ellenőrzik.

Seffer István, celebkörökben ismert plasztikai sebész élettársa, 2007 legszebb magyar nője, Bodri Krisztina csak sírni volt képes, amikor a Blikk megkereste, mit tud párja dolgairól.

Az IRM (Regeneratív Orvostudományok Intézete) Magyarország Zrt. – melynek felerészben Seffer István, felerészben a hasonló nevű IRM Biopharma Inc. a tulajdonosa – 2007-ben kapta meg az engedélyt kutatásra és sejtbanki tevékenységre.

Az amerikai-argetin-magyar érdekeltségű cég Kaposvárott, a Seffer & Renner Magánklinikától bérelt területén folytatta kutatásait. A cég újabb engedélyezetési kérelmét 2008 decemberében nyújtotta be, hogy a humán őssejtterápia kezelését meghonosítsa hazánkban. Az Egészségügyi Tudományos Tanács kutatásetikai bizottsága a vizsgálati eredmények újbóli részletezését kérte akkor a pályázótól.

Később az IRM több jogosítványát is elveszette, Seffer Tibor – Seffer István testvére, a magánklinika nőgyógyásza – szerint tavaly tavasszal bevonták a cég összes engedélyét, a laboratóriumban már nem is folyt munka, a napokban pedig hivatalosan is felhagytak a tevékenységükkel.

Ahogy arról korábban a HVG beszámolt, az IRM anyacége már 2006-ban botrányba keveredett. A BBC egyik riportja után kénytelen volt bezárni egy barbadosi klinikát, ahol őssejtterápiával foglalkoztak. A brit újságírók annak jártak utána, hogy honnan származnak a klinikán használt ukrán eredetű őssejtek. Harkovban és Kijevben ugyanis úgy találták, hogy sokan pénzért vállalkoztak abortuszra – az embrionális őssejt alapanyagát biztosítva –, és feltűnően magas volt azok száma is, akiknél a kezelőorvosok súlyos betegnek mondták a magzatot, majd művi vetélést javasoltak. Az abortált magzatok végül őssejtalapanyagként végezték. Miután napvilágot látott a dolog, a barbadosi kormánynak is kínossá vált az egész, így a klinikát be kellett zárni – írta a hetilap tavaly.

A magyar laboratórium főkonzulense is az ukrán származású dr. Jurij Baltajtis professzor lett, aki 2006-ban még úgy nyilatkozott, Barbados után valahol Európában folytatja majd tevékenységét. Így is tett. 2007-től IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt. néven – alapítója a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett IRM Biopharma Holdings Ltd, valamint Seffer, az USA-ban élő Pákh Imre és Baltajtis – kezdett többedmagával kutatni, Seffer István állítása szerint sikerrel, ugyanis 2008 decemberében a kezükben volt világ leghatékonyabb embrionális őssejtje.

A gyanú szerint az IRM Magyarországon illegálisan jutott abortumhoz, amit végül humán terápia során hasznosítottak is. Dr. Balogh István, a Krió Sejt és Szövetbank vezérigazgatója a Velvetnek elmondta, hogy csak Kínában, Ukrajnában és a Kis-Antillákon nincs szabályozva a felhasználásuk. A kínai orvosok és professzorok, akik nem ritkán fogadnak magyar betegeket is, sosem jelennek meg orvosi konferenciákon, nem publikálnak esettanulmányokat, így a szakmának fogalma sincs arról, milyen eredményeket értek el eddig. „Csak szigorúan szabályozott kutatásokra lehet felhasználni az embriókból nyert őssejteket. Tudományos megalapozottság híján a humán felhasználás nem engedélyezett az unióban” – tette hozzá.

Andrásofszky Zsolt, a Somogy-megyei orvoskamara elnöke kérdésünkre elmondta, Seffer István már korábban jelezte, hogy ha nem kapja meg az engedélyt terápiára is, kénytelen lesz külföldön folytatni a munkát. Andrásofszky arra is felhívta a figyelmünket, ha a rendőrségi eljárás során bebizonyosodik Seffer bűnössége, etikai vizsgálatot indít ellene az orvosi kamara, és ha összeférhetetlenséget állapít meg, kizárhatják. Ez számára Magyarországon nem jelent különösebb hátrányt, továbbra is dolgozhat – bár kedvezményeket nem vehet igénybe –, de külföldön nehezebb lesz munkát találnia, hiszen minden kint dolgozó orvostól kérik a kamarai tagságot.

Mások is próbálkoztak már

Az IRM, Seffer Tibor állítása szerint, nem említhető egy lapon a Seffer& Renner magánklinikával, hiszen két különböző cégről van szó. A nőgyógyász sajtótájékoztatóján nem tért ki arra, hogy testvérének, Seffer Istvánnak – Bodri Kriszta barátja – ötven százalékos részesedése van az IRM-ben, illetve tagadta, hogy tudomása lett volna arról, testvére a klinika melletti épületben mit művel. A HVG értesülési szerint az IRM igazgatósági tagjai között a szépségversenyek atyját, Fásy Ádámot is meg lehet találni, aki jelenleg nem elérhető, mert külföldön tartózkodik.

Magyarországon nem ez volt az első kísérlet arra, hogy őssejtterápiát meghonosítsák. A kínai Shenzhen Beike Biotechnology cég vezetői korábban több alkalommal jártak Magyarországon és több egyetem és kórház vezetőjével találkoztak, majd megállapodás-közeli fázisba jutottak tárgyalásaik az őssejt-technológiai alapú magyarországi őssejtterápia elindításáról. Tavaly több kórház vezető orvosa is meglátogatta Kínában a Beike Biotechnology cég kórházait, megtekintve a kinti őssejtterápiát – mondta tavaly nyáron a Magyar Demokratának nyilatkozó Páli Jenő.

Páli szinte egy időben tökélte el Sefferrel, hogy Magyarország lesz az európai őssejtterápiás kezelés bölcsője. Korábbi ígérete szerint 2010-ben már minden hatósági engedéllyel rendelkezik a cége, és beindulhat a gyógyítás három magyarországi nagyvárosban. 2009. májusában azonban parkolópályára kényszerült a magyar cég, mert a kínai partner szerződést szegett. „Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy a Beike Magyarország Kft. átmenetileg tevékenysége felfüggesztésére kényszerül a kínai Shenzhen Beike Biotechnology Co., Ltd. társaság folytatólagosan elkövetett bűnös tevékenységei miatt (szerződésszegés, fizetési visszaélés, csődbűntett, adócsalás…stb). Tevékenységünket hamarosan újrakezdjük, amint sikerül a Shenzhen Beike Biotechnology Co., Ltd.-t visszakényszerítenünk a törvényes útra egy nemzetközi peres eljárás segítségével. Addig is, elkerülendő, hogy Önöket is hasonló módon megkárosítsák, fokozottan ügyeljenek arra, ha Kínába utaznak őssejtterápiára, hogy nagyon szigorú, biztosítékokat és garanciákat is tartalmazó szerződést kössenek a Shenzhen Beike Biotechnology Co., Ltd.-vel. Folyamatosan informálni fogjuk Önöket minden lépésünkről, melyeket a törvényes működés helyreállítása érdekében teszünk. Addig is, köszönjük türelmüket!” – áll a honlapjukon. Páli Jenőt a mai nap folyamán nem sikerült telefonon utolérni, hogy bővebb felvilágosítást adjon a történekről.